• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Azerbaycan’ın yanındayız

Yeniakit Publisher
2014-09-04 08:14:00 - 2014-09-03 22:30:52
Azerbaycan’ın yanındayız

‘Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla ikinci yurtdışı ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştiren Erdoğan, Aliyev ile yaptığı basın toplantısında, “NATO zirvesinde Azerbaycan’a verilen sözleri gündeme getireceğiz. Bu bir lütuf değil, haktır. Bu konudaki kararlılığımızı ifade edeceğiz” dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçildikten sonra ikinci resmi ziyaretini Azerbaycan’a gerçekleştirdi. Erdoğan ile beraberindeki heyet, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı.

Erdoğan, daha sonra, mevkidaşı Aliyev eşliğinde, tören kıtasını “selam asker” diyerek selamladı.

Törene, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Azerbaycan Başbakan Yardımcısı Abid Şerifov, Azerbaycan Savunma Bakanı Zakir Hasanov, Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov da katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda baş başa ve heyetler arası birer görüşme gerçekleştiren iki lider, dün ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Ağustos’taki devir teslim töreninin ardından hemen Azerbaycan’a yaptıkları ziyarette, hem ikili hem de heyetlerarası görüşmelerde, iki ülke arasındaki kültürel, eğitim, dış politikaya kadar tüm konuları enine boyuna değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. “Kardeşliğimizin zirve yaptığı en önemli konu dış politikada malum Dağlık Karabağ konusudur” ifadesini kullanan Erdoğan, “Bu konuyu yine her zaman olduğu gibi gündemimizin en önemli maddesi olarak ele aldık. Bu konudaki bundan sonra atacağımız adımları yine aramızdaki görüşmelerde, aynı şekilde heyetlerarası görüşmede konuştuk” dedi.

“DÜNYANIN HAYRANLIKLA İZLEDİĞİ BİR SÜREÇ”

Üzerinde hassasiyetle durdukları bir diğer konunun enerji olduğunu ifade eden Erdoğan, enerji ile ilgili olarak TANAP projesinin büyük önem arz ettiğini kaydetti. Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidecek olan bu enerji hattının özellikle çok çok büyük bir öneme sahip olduğunu dile getiren Erdoğan, bu Azerbaycan’ın özellikle enerjideki gücünü ortaya koyması bakımından çok önemli bir yatırım olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TANAP’ın Azerbaycan’daki başlangıç noktası olması bakımından önem taşıyan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru’nun, Bakü’deki temel atma töreninin, 20 Eylül’de yapılacağını belirterek, şunları kaydetti: “Bu dayanışmamızın ardından farklı olarak buralarda belli sektörler gerek inşaat noktasında gerek boru sanayinde, bunlarda bir hareketlilik meydana gelecektir. Azerbaycan’ın özellikle son yıllardaki sıçraması Azerbaycan’daki altyapı, üstyapıdaki gelişmeler gerçekten dünyanın da hayranlıkla izlediği bir süreçtir. Bunu değerli kardeşimin iradesinin, ekibinin iradesinin hakikaten çok büyük bir önemi var. Ben de 11 yıllık başbakanlığım döneminde olsun ve bundan sonraki süreçte olsun o günden bugüne Azerbaycan nereden nereye geldiğini görme bakımından, kardeş Azerbaycan’daki bu gelişmeler bizi de ayrıca mutlu etmektedir, memnun etmektedir. Kardeşlerin güç kazanması inanıyorum ki geleceğe umutla bakışımızı artırmaktadır.” Erdoğan, ticarette atılacak adımlar noktasında da belirledikleri hedefler olduğunu kaydederek, “Bu hedeflere ulaşacağız. 15 milyar dolarlık ticaret hedefimiz var. Bu iradenin her iki tarafta da olduğunu biliyorum. Bundan en ufak endişe söz konusu değil” dedi.

“BU BİR LÜTUF DEĞİL, HAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’deki temaslarının ardından NATO Zirvesi’ne geçeceğini belirterek, “Zirvede de özellikle bu zirveye yönelik geçmişten bugüne yapılan tüm toplantılarda Azerbaycan’a yönelik verilen sözler var, bu sözleri orada da gündeme getirmek suretiyle bir an önce diğer ülkelere verilen sözler peyderpey nasıl yerine geliyorsa Azerbaycan’a verilen sözlerin de yerine getirilmesini ilgili ülkelerden isteyeceğiz. Bu bir lütuf değildir, haktır. Bunların yerine gelmesi gerekir. Bu konuda kararlılığımızı ifade edeceğiz” şeklinde konuştu. Türkiye ile Azerbaycan arasında işbirliği yapılabilecek çok fazla alan bulunduğuna işaret eden Erdoğan, bunları baş başa görüşmede de heyetler arasında da görüştüklerini ifade etti. “Kardeşliğimiz, güçlenerek dayanışma içerisinde geleceğe yürüsün” diyen Erdoğan, mevkidaşı Aliyev’e hitaben, “Şunu biliyoruz iki ayrı devlet tek millet, bu tabii babanın bugüne mirasıdır” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye-Ermenistan sorunu noktasında aynı şekilde Azerbaycan-Ermenistan sorunu noktasında bütün bu sorunların çözümü aynı merkeze bağlı. Eğer Azerbayacan Ermenistan sorunu çözülürse Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da çözülmüş olur ama bu çözülmediği sürece aynı şekilde öbür tarafta Türkiye-Ermenistan arasındaki sorun da bu haliyle aynı şekilde devam edecektir. Bugün ikili görüşmemizde de özellkile Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini enine boyuna değerlendirme fırsatımız oldu. Burada tüm alanları ele aldık, değerlendirdik. Heyetler arasında arkadaşlarımızda bunları geliştirmeye hazırız” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ise, “Bölgesel ve uluslararası konular üzerinde fikir alışverişi yaptık. Birliğimiz her geçen gün daha güçleniyor. Tüm konularda aynı fikirdeyiz. Bir amacımız var, o da Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini başarıyla daha da geliştirmek” diye konuştu.

ERDOĞAN’A, “HAYDAR ALİYEV ONUR NİŞANI”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından “Haydar Aliyev Onur Nişanı” verildi.

Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’deki temasları kapsamında, mevkidaşı İlham Aliyev ile Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda düzenlenen öğlen yemeğinde bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yemekte, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı tarafından sunulan “Haydar Aliyev Onur Ödülü”, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından takdim edildi.

Erdoğan Obama ile yarın görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de temaslarını tamamlamasının ardından, Birleşik Krallık’ta gerçekleşecek NATO Zirvesi’ne katılmak üzere Galler’in Cardiff kentine gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da Cardiff’e hareket etti.

5 EYLÜL’DE OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Galler’deki NATO Zirvesi kapsamında, 5 Eylül Cuma günü saat 15.15’te ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek. Toplantı, Erdoğan’ın “Cumhurbaşkanı” olarak katılacağı ilk uluslararası zirve olacak.

Erdoğan’dan şehitliklere ziyaret ve dua

Erdoğan, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından Cumhurbaşkanlığı Konutu’nda verilen yemeğin ardından, Haydar Aliyev ile önemli Azeri isimlerin kabirlerinin bulunduğu Fahri Hıyaban devlet mezarlığına geçti.

Haydar Aliyev’in anıt mezarına çelenk bırakan Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Aliyev’in eşi Zarife Aliyeva’nın mezarına çiçek koydu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 20 Ocak Şehitleri’nin yer aldığı Bakü Şehitler Hıyabanına gitti. Erdoğan, burada şehit mezarlarına çiçek bıraktıktan sonra Ebedi Ateş Anıtı’na çelenk koydu.

Erdoğan, Bakü ziyareti kapsamında son olarak Bakü Türk Şehitliğine geçerek, buradaki anıta çelenk bıraktı ve ardından anıt şeref defterini imzaladı.

Göktaş ve Doğan Köşk’te göreve devam edecek

ANKARA  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Cumhurbaşkanlığında birlikte çalışacağı isimler belli oluyor.

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı İbrahim Kalın, “büyükelçi” sıfatıyla Köşk’e geçiyor. Kalın’ın, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı olarak atanması bekleniyor.

Erdoğan’ın Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan, Cumhurbaşkanlığında da aynı görevini sürdürecek. Doğan, Cumhurbaşkanlığı’nda “büyükelçi” sıfatıyla görev yapacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Basın Başdanışmanı, Başbakanlık’ta olduğu gibi Lütfullah Göktaş oldu. Başbakanlık başmüşavirlerinden Aydın Ünal, Mustafa Varank, Savaş Şafak Barkçin ve Şenol Kazancı, Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığındaki başdanışmaları arasında yer aldı.

Yiğit Bulut, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekonomiden Sorumlu Başdanışmanı olurken, Sefer Turan da Ortadoğu İşlerinden Sorumlu Başdanışman görevinde bulunuyor.

Erdoğan’ın özel danışmanı Mücahit Arslan da, Cumhurbaşkanlığında resmi görev üstlenmeden özel danışman olarak çalışacak.    Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23