• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM’den Hilmioğlu’na öncelik kıyağı

Yeniakit Publisher
2014-02-22 22:39:00 -
AYM’den Hilmioğlu’na öncelik kıyağı

8-9 bin bireysel başvuru incelenmeyi beklerken, AYM’nin Fatih Hilmioğlu’nun başvurusunu 34 gün içinde ‘jet hızıyla’ karara bağlaması manidar bulundu.

HABER MERKEZİ - 13 bin 300 bireysel başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Ergenekon hükümlüsü Fatih Hilmioğlu’na öncelik gösterdiği ortaya çıktı. AYM, Hilmioğlu’nun avukatları tarafından 16 Ocak 2014 tarihinde yapılan başvuruyu, 34 gün içinde karara bağlayarak, Hilmioğlu’nu tahliye ettirdi.

ALTAN: bir başvuru için birkaç kez yazışmaya ihtiyaç duyuluyor

Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, Bursa Barosu tarafından Adalet Sarayı’nda dün düzenlenen “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru” konulu panele katıldı. Altan yaptığı konuşmada, 23 Eylül 2012’den itibaren anayasa ve kanundaki adıyla “bireysel başvuru yolu”nun uygulandığını hatırlattı. Bireysel başvurunun, temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen ya da temel hak ve özgürlüklerinin kamu gücü eylem ve işlemleriyle ihlal edildiğini düşünen bireylerin, olağan yasa yollarını tükettikten sonra başvurabileceği olağanüstü bir yol olduğunu bildiren Altan, ilk 6-7 aylık süreçte yöntemin bilinmemesi ve müracaatların usulüne uygun yapılmaması nedeniyle kısmi gecikmeler yaşandığını, bir başvuru için birkaç kez yazışmaya ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

“Elimizde yaklaşık 8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor”

Anayasa Mahkemesindeki bireysel başvuru dosyalarıyla ilgili bilgi veren Altan, şöyle konuştu: “Şu anda Anayasa Mahkemesinde bireysel başvuru sayısında 13 bin 300 rakamına ulaşmış bulunuyoruz. Bu başvurulardan yaklaşık 4 bin 830’u bölümler ve komisyonlar tarafından karara bağlandı ve şu anda elimizde yaklaşık 8 bin 400 dosya görüşülmeyi bekliyor. Anayasa Mahkemesinin bireysel başvuru yolunda zorlandığı iki husus var. Birincisi; Anayasa Mahkemesi bu bireysel başvuru yolunu yerine getirirken AİHM tarafından etkin bir başvuru yolu olarak kabul edilmesi ve bu etkinliğin de görev süresi itibarıyla devam etmesi gerekiyor. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi bireysel başvuruyla ilgili kararlarını verirken AİHM içtihatlarını gözetmek ve bu içtihatlar dışına çıkarak karar vermemek durumunda. İkincisi; Anayasa Mahkemesinin, aşırı iş yükü altında işlevini yerine getiremeyecek duruma düşmeyecek bir pozisyonu da koruması gerekiyor. Anayasa Mahkemesinin şu anda içinde bulunduğu en büyük açmaz burada.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23