• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM, Yargıtay'a posta koydu o kadar! Yargıda Can Atalay kavgası...

Yeniakit Publisher
2023-10-27 20:17:00 - 2023-10-27 21:28:35
AYM, Yargıtay'a posta koydu o kadar! Yargıda Can Atalay kavgası...

Anayasa Mahkemesi, TİP'ten milletvekili seçilen Gezi kalkışması tutuklularından Can Atalay hakkında verdiği "ihlal" kararının gerekçesini açıkladı.

AYM'nin gerekçeli kararı, oy çokluğuyla alındı.

Üyeler Muammer Topal, Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı, İrfan Fidan ve Muhterem İnce, karara karşı oy kullandı.

AYM'nin kararında, “Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiştir.” denildi.

Yargıtay'a posta koydu!

Yüksek Mahkeme, Gezi Parkı davasında 18 yıl hapse mahkum edildikten sonra 14 Mayıs'ta yapılan 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçilen Atalay'ın bireysel başvurusunda, "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiği sonucuna varmış, ayrıca Atalay'a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

Yüksek Mahkemenin gerekçesinde, Atalay'ın 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde milletvekili seçildiği, yasama dokunulmazlığına sahip olduğu konusunda kuşku bulunmadığı belirtildi.

Atalay'ın durumunun, Anayasa'nın 83. maddesinin ikinci fıkrasında yer verilen istisna kapsamında olduğu gerekçesiyle yargılanmasına devam edildiği ve tutuklu bulunduğu anımsatılan kararda, Atalay'ın, TBMM'de yemin edemediği ve milletvekilliği görevini fiilen yerine getiremediği aktarıldı.

Bunun, başvurucunun seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkına müdahale anlamını taşıdığı anlatılan kararda, Yüksek Mahkemenin daha önce de benzer durumlarda hak ihlali kararlarına hükmettiği hatırlatıldı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Atalay'ın yasama dokunulmazlığından faydalanamayacağı kanaatine vardığı aktarılan gerekçede, "Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi içtihadına aykırı davranmış, benzer ihlalleri önleme yükümlülüğünü yerine getirmemiş, aksine başvurucunun anayasal haklarını 'Anayasa'nın parlamentoya verdiği bir yetkiyi kullanarak' daraltıcı bir şekilde yorumlamak suretiyle ihlal etmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Gültekin

YASALAR, KANUNLAR UYNALAR İÇİN YAPILIR, UYMAYAN ZATEN YASAYI TAKMIYOR, YAPACAĞINI, YİNE YAPIYOR, NEDEN CAYDIRICILIĞI OLMADIĞINDAN, MUTLAK İDAM GETİRİLMELİDİR, İDAMI MECLİS ÇIKARAMIYORSA, HALKINA SORSUN, HALK GEREĞİNİ YAPAR MECLİSİ DE BU YÜKTEN KURTARMIŞ OLUR.

Musa

Hayinleri secim listesine aldiran da en az 10 yil verilmelidir yaa As bu pislikleri bitsin.Her hayinlik edip vekil olan  .. bizde cok bunu önüne gecmeyen devlet sucludur.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23