• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM yanlıştan dönsün

Yeniakit Publisher
2014-04-10 09:41:00 - 2014-04-10 09:25:36
AYM yanlıştan dönsün

Anayasa Mahkemesi’nin hukuksuz bir şekilde aldığı Twitter’ı açma kararı günlerdir tartışılıyor. Anayasa hukukçuları, “AYM bu yanlıştan dönmeli. Sosyal medya için yasal düzenlemeye gidilmeli” derken, Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, “Türkiye yargıçlar ülkesi değildir” diye konuştu.

MUHAMMET ERDOĞAN / ANKARAParalel savcı ve hakimlerin talimatıyla AK Parti’ye karşı yapılan operasyonlar bertaraf edilirken, AYM’nin hukuksuz bir şekilde aldığı Twitter’ı açma kararı günlerdir tartışılıyor.

Adalet Bakanlığı’nın açıklamasında, “Anayasa Mahkemesi, bireysel başvurular yönünden kendisine doğrudan başvurulabilecek ilk derece mahkemesi olmadığı gibi, ilk derece mahkemeleri ile diğer yüksek mahkemelerin kararlarını her türlü hukuka aykırılık sorunu açısından inceleyebilecek bir süper temyiz mahkemesi de değildir. Twitter kararına konu olayda talep sahipleri, olağan yargı yollarına müracaat etmeden doğrudan bireysel başvuruda bulunmuştur. Anayasa Mahkemesi’nin, bu başvuruyu, daha işin başında kabul edilemez bularak esasa girmeksizin usulden reddetmesi, Anayasanın 148. maddesi ve 6216 sayılı Kanun’un amir hükümleri gereğidir. Anayasa Mahkemesi, verdiği bu kararla, bireysel başvurularda kendisini ilk derece mahkemesi konumuna getirmektedir. Bu karar, hakkının ihlal edildiğini düşünen pek çok kişinin doğrudan Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmasına yol açacaktır” ifadelerine yer verildi.

KUZU: AYM BU KARARDAN DÖNMELİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da, “Twitter, Türkiye’yi tanımıyor, vergi ödemiyor. 15 milyondan fazla insan bunu kullanıyor mahkeme kararlarını hiçe sayıyor, adam yerine koymuyor Türkiye’yi. Biz bunun kavgasını veriyoruz, Mahkeme de onlara destek oluyor, sorun bu kadar net. Dolayısıyla yani bu karardan bir an önce dönmek lazım. TİB ya da başka bir kurum veya Türkiye’deki mahkemeler, alt mahkemeler Twitter ile alakalı bir sorun gündeme gelirse her zaman kapatabilir, hiçbir engel yok. Anayasa Mahkemesi’nin yapısında bir değişiklik falan söz konusu değil şu an. Umarım ki ve bekleriz ki, bu kararın doğrusunu yapsınlar, yanlıştan dönsünler, aksi halde öbür yargı kurumlarının bir anlamı kalmıyor” dedi.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararını değerlendiren TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya ise, “Sosyal medya alanında, standartlar, haklar ve usuller konusunda bir uluslararası sözleşme girişiminde bulunulabilir. Türkiye’de taraf ehliyetini haiz temsilci bulundurma, hakkında yapılan itirazların reddedildiği erişim kararlarını uygulama, vergi ödeme ve benzeri yükümlülüklerinden herhangi birisinin ihlalini, kapatma sebebi sayacak bir yasal düzenleme yapılabilir. Yüksek mahkemenin bireysel başvuru bağlamındaki Twitter kararı, bu tür bir düzenlemeyi engellemez” şeklinde bir yazılı açıklama yaptı.

“AHİM’İN BÖYLE BİR EMSAL KARARI YOK”

Akit’e konuşan Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Av. Sinan Kılıçkaya, Anayasa Mahkemesi’nin kararının hukuka uygun olmadığını belirterek, “İç hukuk yolları tüketilmeden verilmiş bir karardır. AYM yetkilerini kullanırken yetki aşımı yapmıştır. Bireysel başvuru hakkını, bir temyiz incelemesi gibi bir birinci derece mahkemesi gibi değerlendirmiş olması, yanlış yerde durduğunu, yanlış yerden baktığını ortaya koymaktadır. Tedbir kararı şeklinde düşünülse bile, Sayın AYM Başkanı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) emsal kararları olduğunu söylemişti ancak bu mahkemenin insan hayatı olmayan konularda tedbir kararı yoktur, bu nettir. Yani sadece sınır dışı edilecek birinin edileceği ülkede hayati tehlikesi varsa o zaman tedbir kararı vermiştir. Onun dışında tedbir kararı yoktur” dedi.

İNSAN HAYATI DIŞINDA TEDBİR OLMAZ

“Bireysel başvurularda AYM’nin sadece insan hakları ihlali olup olmadığını değerlendirmesi gerekmektedir. İnsan hayatı dışında herhangi bir şeyde tedbir kararı vermemek gerekmektedir” diyen Av. Kılıçkaya, “Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’nin böyle bir karar vermesi insan hakları incelemesinden bakılınca hukuka aykırıdır. Türkiye yargıçlar devleti değildir. Yargıçlar ve mahkemeler en çok hukuka riayet etmesi gereken kişilerdir” açıklamalarında bulundu.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23