• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM durumdan vazife çıkardı

Yeniakit Publisher
2014-04-09 09:20:00 - 2014-04-08 21:48:21
AYM durumdan vazife çıkardı

Twitter’a erişim engelini kaldıran Anayasa Mahkemesi’ne tepkiler artarak sürüyor. Adalet Bakanı Bozdağ, “Bireysel başvuru hakkı bütün yargı yollarını tüketmiş kişilere tanınmış bir haktır. Böyle bir başvuruyu esastan görüşme hak ve yetkisine sahip olmayan AYM, bu kararında durumdan adeta vazife çıkarmıştır” diye konuştu.

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU  - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, YSK kararlarının bireysel başvuru ya da başka bir yolla Anayasa Mahkemesi’ne götürülemeyeceğine dikkat çekti. Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı ile kendisine vazife çıkardığını hatırlatan Bozdağ, AYM’nin bu kararla kendisine yeni yetki ve görev ihdas ettiğine ifade etti.

YSK KARARLARI AYM’YE GÖTÜRÜLEMEZ

Meclis’te basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bozdağ, muhalefet partileri tarafından YSK kararlarının Anayasa Mahkemesi’ne götürüleceği ile ilgili soruya, “YSK kararları, bireysel başvuru ya da başka bir yolla Anayasa Mahkemesi’ne götürülemez” dedi. Bozdağ; “Şayet birisi bu kadar anayasanın ve kanunun açık hükmüne rağmen AYM’ye götürürse, AYM bunu kabul edilmez bir başvuru olarak görüp, ön incelemede reddetmesi kanun gereğidir. Mahkemenin takdirinde olan bir konu değildir” diye konuştu. YSK’nın mevcut yapısından rahatsız olup olmadığı yönündeki soruya Bozdağ, “YSK şuana kadar Türkiye’de seçimlerin sağlıklı yürümesi için görevler yaptı. Baktığımızda Türkiye’nin en iyi yaptığı işlerden birisinin seçimler olduğunu görüyoruz. Seçimler sırasında tartışmalar elbette olacaktır, normaldir. YSK tartışmaları kesin olarak karara bağladığında seçimlerle ilgili değerlendirme yapmak mümkün olur. Türkiye’de seçimlerin genel olarak sağlıklı yürüdüğünü söylemek mümkün” cevabını verdi.

ESASTAN GÖRÜŞÜLMESİ HUKUKSUZ

Anayasa Mahkemesi’nin Twitter kararı ile kendisine vazife çıkardığını söyleyen Bakan Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı veren Anayasa değişikliği önemli bir değişikliktir. Bunun uygulaması da değişiklik kadar önemli. Anayasa Mahkemesi’nin Twitter ile ilgili verdiği kararın esası ayrı bir konudur. Anayasa Mahkemesi böyle bir başvuruyu esastan görüşme hak ve yetkisine sahip değildir, böyle bir görevi ve yetkisi yok. Bireysel başvuru hakkı bütün yargı yollarını tüketmiş kişilere tanınmış bir haktır. Yargı yolunu tüketmeden bireysel başvuru yoluna kimse gidemez. Mahkemeye müracaat etti, mahkeme ne yapar? Mahkeme bunu usulden ön inceleme aşamasında reddeder. Anayasa Mahkemesi bundan adeta kendisine vazife çıkartmıştır, kendisine yeni yetki ve görev ihdas etmiştir. Bu benim duygusal tepkim değil, Sayın Başkan Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Kanunu’nun 45. maddesini okursa tepkim duygusal mı yasal mı görecektir” dedi.

FEZLEKE SORUSU

Bozdağ, MHP’nin 4 eski bakanla ilgili Meclis’e gelen fezlekelerin milletvekillerinin incelemesine açılmaması kararına karşı İdare Mahkemesi’ne yaptığı başvuru ile ilgili bir soruya ise, “Anayasa Mahkemesi  ve İdare, yargı, Meclis kararlarını denetleyemez. Partiler, idare mahkemelerine  başvurabilirler. İdare mahkemesi bunu usulden reddetmeli. Çünkü Meclis kararları aleyhine idari yargı yoluna başvurulamaz. Hüküm çok açık. Ama onlar herhalde siyaseti mahkemeye kadar taşımak istemişler” cevabını verdi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23