• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AYM DİKTASI

Yeniakit Publisher
2014-04-12 10:05:00 - 2014-04-12 10:32:57
AYM DİKTASI

Anayasa Mahkemesi’nin; Twitter ve Tam Gün Yasası ile ilgili tartışılan kararlarının ardından HSYK düzenlemesinde Adalet Bakanı’na verilen yetkileri de iptal etmesi, “Yargının siyasete müdahalesi” olarak yorumlandı. Siyasetçiler kararın jet hızıyla alınmasını ve zamanlamasını manidar bulurken, hukukçular “yargı diktaya soyundu” görüşünde birleşti.

AKİT / ANKARAHükümete karşı siyasi bir tavır takınan Anayasa Mahkemesi, Paralel Yapı’nın değirmenine su taşımaya devam ediyor. Paralel Yapı’nın desteğiyle Cumhurbaşkanlığı’na aday olmaya hazırlandığı iddia edilen Haşim Kılıç’ın başkanlık ettiği AYM, Twitter’ın ardından tartışmalı bir karara daha imza attı. Anayasa Mahkemesi (AYM), HSYK’nın yapısını değiştiren kanunun, Adalet Bakanı’na verilen yetkilerini düzenleyen hüküm ile BTK’ya kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunması için yetki veren kanun hükmünü iptal etti. CHP, 6524 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde dava açmıştı. Davayı esastan görüşerek karara bağlayanAnayasa Mahkemesiheyeti, kanunun Adalet Bakanına verilen yetkilerini düzenleyen hükümlerinin büyük çoğunluğunu iptal etti. Yüksek Mahkeme, Adalet Akademisi ile ilgili bölümlerinin iptal talebini ise reddetti.

İŞTE İPTAL EDİLEN HÜKÜMLER

Anayasa Mahkemesi, Kurul Başkanı olan Adalet Bakanının, gereken hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabileceğine ilişkin hükmü iptal etti. Kurul üyeleri hakkında yürütülecek disiplin soruşturma izni ve soruşturmanın Adalet Bakanınca yapılacağına ilişkin düzenlemeler de Anayasa’ya aykırı bulundu. Adalet Bakanının HSYK Genel Sekreterini atamasına ilişkin düzenlemeyi de iptal eden Anayasa Mahkemesi, kurul üyeliği seçimlerinde, adayların hakimlik ve savcılık mesleğinde 20 yıl çalışmış olmaları şartını öngören maddeyi de Anayasa’ya aykırı buldu. Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihte Kurul’da görev yapan Genel Sekreter, genel sekreter yardımcıları, Teftiş Kurulu Başkanı, Teftiş Kurulu başkan yardımcıları, kurul müfettişleri, tetkik hakimleri ve idari personelin Kurul’daki görevlerinin sona ereceğini düzenleyen kanun hükmü iptal edildi. Bu şekilde boşalacak yerler için atamaların Bakan tarafından yapılacağına ilişkin düzenlemeler de Anayasa’ya aykırı bulundu.

“KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI”NA DA İPTAL

Anayasa Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) elektronik haberleşme sektörüyle ilgili kişisel verilerin işlenmesi ve gizliliğinin korunmasına ilişkin usul ve esasları belirleme yetkisi veren kanun hükmünü iptal etti.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu’nun söz konusu düzenlemeyi içeren 51. maddesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruyu esastan inceleyen AYM, Kanun’un bu maddesinin Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline hükmetti. İptal hükmü, kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasından 6 ay sonra yürürlüğe girecek.

İŞLER: ZAMANLAMA MANİDAR

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, “Anayasa Mahkemesi yüksek mahkeme. Kendisine yapılan müracaatı değerlendirecekti ve değerlendirdi ama bu kararın açıklanmasının bu kadar hızlı olması ve zamanlamasını biraz manidar olarak değerlendiriyorum. Bakalım gerekçeli karar açıklansın, gerekçeleri gördükten sonra elbette ki daha detaylı değerlendirmeler yapılacaktır” dedi.

KUZU: DAVUL BAKANIN SIRTINDA, TOKMAK BAŞKASININ ELİNDE

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Anayasa Mahkemesi üyelerinin HSYK ile ilgili kararlarında hakimlik içgüdülerini ön plana çıkardıklarını ifade ederek, “Anayasa Mahkemesi yetkisini kullanarak kararını verdi, Twitter kararındaki gibi yetki dışına çıkmadı. Bu kendisinin yetkisi içerisinde olan bir karar. Sadece bir noktaya dokunmuş, o da müfettiş tayininde hakimlerin soruşturulması, kovuşturulmasında bakanın yetkisini kaldırıyor. Bu doğru değil. Zaten kararı kurul kendisi verecek; soruşturmayı başlatmak bakımından bakanın böyle bir yetkisi olmalıydı. Nihayetinde adalet iyi mi gidiyor kötü mü gidiyor bu bakana soruluyor. Hakkında gensoru veriliyor. Davul bakanın sırtında, tokmak başkasının elinde. Bakanın bu kadar yetkisi olmalıydı. Anayasa Mahkemesi bu kararında hakim içgüdüsüyle hareket ettiği görülüyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin kararları geçmişe yürümüyor, HSYK’da bir değişiklik olmayacak. HSYK’da görevine son verilen personelin geri dönüşü sözkonusu olamaz” şeklinde konuştu.

BOZDAĞ’DAN KILIÇ’A DİKKAT ÇEKİCİ GÖNDERME

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi’nin HSYK ile ilgili kanuna verdiği kısmi iptale ilişkin, “Yaptığımız düzenleme, Anayasa’ya uygundur. İptal kararı bu yöndeki kanaatimi değiştirmemiştir. Ancak elbette ki iptal kararına uyacağız” dedi. Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez, Bugüne kadar yapılmış değişikliklerin geriye dönük ihyası mümkün değildir yapılmış uygulamalar geçerlidir” diye konuştu. Bekir Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi’nin bu dava gündeminde olmamasına rağmen gündeminde değişiklik yaparak öne aldığını görüyoruz. Belli ki bugüne kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı’nı ve mahkemeyi bu işi gündeme almaya zorlayan bir şey yoktu ama öyle anlaşılıyor ki Sayın Başkanımıza ivedi olarak bu konuyu gündeme almasını gerekli kılan başka şeyler oldu” dedi.

Bozdağ, “AYM, Anayasa’ya aykırı olmayan maddeleri bana göre yorumla Anayasa’ya aykırı bulmuştur. Mahkeme yorumla Anayasa’ya aykırılık değerlendirmesi hakkına sahip, mahkeme olduğu için elbette yorum yapacak, değerlendirme yapacak, karar verecek. Ama bunun içine baktığımızda yorumla irtibat kurulacak kısımlar var, irtibat kurulamayacak kısımlar var. Yani ben 20 yıl şartını nasıl Anayasa’ya aykırılıkla irtibatlandırdılar işin doğrusu anlamadım. Son günlerde Anayasa Mahkemesi, Türkiye’nin siyasal tartışmalarının neredeyse göbeğinde. Umarız ki bu tartışmalardan mahkemeyi el birliğiyle uzak tutarız” diye konuştu.

ELİTAŞ: HIZLI VERİLEN KARARLAR MANİDAR

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin soruları cevaplayan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da Anayasa Mahkemesi’nin bu süreçte çok hızlı kararlar vermesinin manidar olduğunu ifade ederek, “Kararlarının hızlanmasında Anayasa değişikliği ile katkımız varsa memnun kalırız” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin yapısına ilişkin bir değişikliğine yönelik soruya da bu tip değişiklik için de Anayasa değişikliği gerektiğini hatırlatan Elitaş, “Herhangi bir siyasi partinin isteği ile gerçekleştirilebilecek konu değildir” sözleriyle cevap verdi. Partisinin çıkardığı her yasanın Anayasa’ya uygun olduğunu düşündüğünü söyleyen Elitaş, “CHP gereksiz şeylerle uğraşma partisi haline gelmiştir. Siyaset yapsınlar” ifadelerini kullandı.

ŞAHİN: ANLAMAKTA ZORLANIYORUM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AYM’nin HSYK’nın yapısında değişiklik öngören kanununa kısmi iptal kararına ilişkin, “Yasama organına Anayasa’nın vermiş olduğu bir yetkiyi, Anayasa’ya aykırı görmeyi anlamakta zorluk çekiyorum” dedi. 

PARALEL İTTİFAK SEVİNÇLİ!

AYM’nin tartışmalı kararı Paralel Yapı’yla ittifak halinde olan CHP, MHP ve ulusalcıları sevindirdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AYM’nin kararıyla ilgili, “Baştan beri zaten biz söylüyorduk, bu düzenlemede çok ciddi anayasaya aykırılıklar var, yargı bağımsızlığını, hukukun üstünlüğünü tehdit ediyor diye. Demek ki Anayasa Mahkemesi de bunu görmüş, bununla ilgili bölümleri iptal etmiş” dedi. MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri de “Anayasa Mahkemesi, vermesi gereken kararı vermiştir. Aksi karar vermesi durumunda kendi amacını ve kuruluş felsefesine aykırı hareket etmiş olacaktı” diye konuştu. AYM’nin yasama erkini hiçe sayan kararına alkış tutan bir diğer isim CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ise, gerek HSYK, gerekse diğer kurumlarda bu yasa uyarınca yeni atanan tüm hakim ve savcıların istifa etmesi gerektiğini savunarak, “Atanmış olanlar, eğer ortalama bir ahlaka sahipseler, Anayasa Mahkemesi’nin kararı Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz etik olarak istifa etmeliler. Çünkü yargının bağımsızlığı çok önemli. Buna en ufak bir şüphe düşmemeli” ifadelerini kullandı.

FEYZİOĞLU’NA GÖRE TÜRKİYE’NİN ÖNÜNÜ AÇMIŞ

CHP’nin genel başkanı olmayı hedefleyen Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, Anayasa Mahkemesi’nin düdüklü tencerenin sibobu görevini gördüğünü iddia ederek, “AYM, Türkiye’nin önünü açmıştır. Karar, AYM’nin varlığının ne kadar önemli olduğunu gösteren kararlardan bir tanesi” değerlendirmesini yaptı.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23