• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa’ya parmak ısırtıyoruz

Yeniakit Publisher
2013-07-17 23:05:05 - 2013-07-17 23:05:39
Avrupa’ya parmak ısırtıyoruz

İlk çeyrekte gelen yüzde 3’lük büyüme, yüzde 4’lük hedefi yakalama noktasında umut veriyor.

ANKARA-Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avro Bölgesi ekonomisinin kötü gidişatına dikkat çekerek, buna karşın Türkiye ekonomisinin başarılı performansını övdü. Ankara’da düzenlenen Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu (YOİKK) toplantısında konuşan Ekonomi Bakanı Çağlayan, yatırım ortamını iyileştirmek için 10 teknik komite kurduklarını söyledi. 2007 yılından bu yana oluşturdukları YOİKK teknik komiteler eylem planlarının 7’ncisini 2013-2014 Haziran dönemini kapsayacak şekilde hazırladıklarını ifade etti. Çağlayan toplantıların ardından teknik komitelerin üzerinde çalışacakları 49 eylem maddesinin tespit edildiğini anlattı.
YÜZDE 4 HEDEFİNDEN UMUTLUYUZ
Dünya genelindeki olumsuz gelişmelere karşın, Türkiye’nin birçok pozitif gelişme yaşadığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, “2013 yılında büyümemizi yüzde 4 olarak hedeflemiştik. İlk çeyrekte gelen yüzde 3’lük büyüme bizim bu tahminimizi yakalama noktasında umut veriyor” diye konuştu. Türkiye’nin büyüme dinamikleri ve 2023 hedefleri açısından yüzde 4’ü yeterli görmediğini dile getiren Çağlayan, 2023 hedeflerini yakalamak için her yıl ortalama yüzde 5-6 büyüme sağlanması gerektiğine işaret etti. İhracatta artışın sürdüğünü anlatan Çağlayan, mal ihracatı hedefinin Orta Vadeli Program çerçevesinde 158 milyar dolar olduğunu, son 12 aylık verilere bakıldığında bunun gerçekleşmesi için 3,7 milyarlık bir bölüm kaldığını dile getirdi.
İŞSİZLİK RAKAMLARI
PARMAK ISIRTIYOR
Çağlayan, işsizlik oranın nisan ayı itibarıyla yüzde 9,3 olarak gerçekleştiğini hatırlattı. Bunun “parmak ısırtacak bir rakam” olduğunu ifade eden Çağlayan, “Avro Bölgesi ortalamasının çok çok altında” dedi. Asıl amaçlarının işsizliği yüzde 6-7 seviyelerine düşürmek olduğunu kaydeden Çağlayan, son bir yılda 1 milyon 61 bin kişiye ek istihdam sağlandığını söyledi.
BÜTÇE PERFORMANSI MÜKEMMEL
Yılın 6 ayına ilişkin bütçe performansı “mükemmel” olarak nitelendiren ve Haziran ayı sonu itibarıyla 26,4 milyar liralık faiz dışı fazla verildiğini belirten Çağlayan, hükümetin mali disiplin konusunda kararlı olduğunu söyledi. Vergi gelirlerinin faiz dışı harcamaların yüzde 96’sını karşılayacak duruma geldiğini ifade eden Çağlayan, “Şükürler olsun ekonomimizde işler yolunda. Dünyada ters rüzgarlar esmeye devam etse de biz son 1-2 ayda bu rüzgarlardan biraz etkilenmiş olsak da temellerimiz çok sağlam” değerlendirmesinde bulundu. Çağlayan, Türkiye’nin dünyada en fazla doğrudan yatırım çeken ülkeler sıralamasında iki basamak yükseldiğini ve 25’nci sıraya çıktığına da dikkat çekti.
HİSARCIKLIOĞLU: ÖZEL SEKTÖRÜN
ÖNÜNÜ AÇAN ÜLKELER KAZANIR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da toplantıda yaptığı konuşmada; “KOBİ’lerin finansa erişmesi hızlandırılmalı. KOBİ’lerimiz finansman yükü altında eziyet çekiyor” dedi. Dünyanın ekonomik açıdan çok kritik bir dönemden geçtiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Özel sektörün önünü açan ülkelerin kazançlı çıkacağını ifade etti. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Cazibe merkezi olmamız gerekiyor” derken, TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, “Toplam faktör verimliliği yükseldikçe, rekabet düzeyi ve refah seviyesi yükselecektir” diye konuştu. YASED Başkanı Serpil Timuray ise, “Uluslararası doğrudan yatırım sıralamasında da dünyada ilk 10’a girmeyi hedeflemeliyiz” vurgusu yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23