• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa'nın kâbusu

Yeniakit Publisher
2014-09-06 08:21:00 - 2014-09-05 21:27:30
Avrupa'nın kâbusu

Rusya’nın Ukrayna’ya ihraç ettiği doğalgazla ilgili görüşmelerin çıkmaza girmesi güçlü bir ihtimal. Avrupa’da stoklar sınırlı. Yaklaşan kış dolayısıyla Avrupa’daki ülke yöneticileri kara kara düşünüyor. Enerji kriziyle ilgili Avrupa’nın tek çıkış kapısı ise Türkiye olarak görülüyor.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger’in enerji güvenliğine yönelik açıklamaları, Avrupa’da yaşanabilecek enerji açığına dair en kötü senaryoları gündeme getirdi.

Chatham House’un Rusya ve Avrasya Programı Araştırma Görevlisi John Lough, yaptığı açıklamada, AB’nin enerjide yaşayabileceği en kötü senaryonun, Rus doğalgazının Avrupalı müşterilerine ulaşmaması olduğunu belirterek, bunun da olası bir gelişme olmadığını savundu.
Rusya’nın, Ukrayna’ya ihraç ettiği doğalgazla ilgili yapılan görüşmelerin çıkmaza girmesinin daha güçlü bir ihtimal olduğunu vurgulayan Lough, “Bu durum, Rusya’nın Avrupa’ya gönderdiği gazda bir kesinti oluşturması açısından çok riskli ve özellikle Rus gazına bağımlılığın yüksek olduğu Balkan ülkelerini olumsuz etkiler” şeklinde konuştu.

HAZIRLIKLI OLMALIYIZ

Geçen yıl kışın çok soğuk geçmemesinden dolayı Avrupa’daki depolarda yüksek miktarda doğalgaz kaldığını belirten Lough, “Avrupa ve Rusya, 2009’da yaşanan doğalgaz krizinin bir benzerine, gerek Kuzey Akım Boru Hattı, gerekse diğer ara boru hatlarıyla çok daha hazırlıklı durumda” ifadesini kullandı.
Avrupa ve Rusya Araştırmaları Enstitüsü Enerji Uzmanı Robert Cutler ise Ukrayna üzerinden gelen doğalgazın kesilmesine karşı Avrupa’nın çok az alternatifi olduğunu söyledi.

TÜRKİYE GAZ AKIŞINDA MERKEZ OLMALI

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Yardımcısı Bela Szombati, “Odak noktamız, Türkiye’nin AB’ye gaz sağlanması için enerji merkezi ve transit bir ülke haline gelmesi” dedi. İstanbul Grand Tarabya Otel’de düzenlenen “Mapping the Future of Energy” konferansında değerlendirmelerde bulunan ve Türkiye ile AB arasında enerji işbirliğinin devam ettiğini anlatan Szombati, “15. enerji faslının açılmasını beklerken, pozitif gündem dediğimiz toplantılarla ilişkileri güçlendirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

TÜRK YATIRIMLARI KOLAYLAŞIR

Bela Szombati, Türkiye-AB enerji ilişkileri için en önemli konunun yasal çerçevenin uyumlandırılması olduğunu belirterek, “Türkiye’nin yasal düzeni, AB ile uyumlu olursa, bu AB’li işadamlarının Türk enerji sektörüne yatırımlarını kolaylaştırır” ifadesini kullandı. “Odak noktamız, Türkiye’nin AB’ye gaz sağlanması için enerji merkezi ve transit bir ülke haline gelmesi” diyen Bela Szombati, TANAP’la ilgilendiklerini, Türkiye’nin Hazar bölgesi, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz’den de birliğe gaz taşımasını beklediklerini vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23