• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“Avrupa’nın hâlâ Türkiye’ye vize uygulaması büyük haksızlık”

Yeniakit Publisher
2013-03-28 22:11:00 - 2013-03-28 22:11:45
"Avrupa’nın hâlâ Türkiye’ye vize uygulaması büyük haksızlık"

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’den her yıl on binlerce vatandaşın, hocanın veya meslek erbabının Avrupa’ya gittiğini veya Avrupa’dan muhataplarını Türkiye’de misafir ettiğini belirterek, “Halen Türkiye’ye vize uygulanıyor olması büyük bir haksızlı

ANKARA- Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye’den her yıl on binlerce vatandaşın, hocanın veya meslek erbabının Avrupa’ya gittiğini veya Avrupa’dan muhataplarını Türkiye’de misafir ettiğini belirterek, “Halen Türkiye’ye vize uygulanıyor olması büyük bir haksızlık” dedi.
JW Marriot Otel’de Kalkınma Bakanlığı tarafından düzenlenen İşbirliğiyle Büyüme: Uluslararası AB Uyum Politikası Konferansı’nın açılışında konuşan Yılmaz, 2014-2020 döneminde Avrupa Birliği’nin (AB) yeni bütçe dönemine girdiğini, diğer taraftan da tam üyelik müzakerelerini yürüten Türkiye’nin 22. faslının açmasının söz konusu olduğu söyledi.
AB’nin bir taraftan geniş ve ortak bir pazar oluşturarak, rekabeti arttırdığını ifade eden Yılmaz, “Bu rekabetçilik içinde tüketicilere daha kaliteli, nitelikli ürünler sunuluyor” diye konuştu.
AB’nin geliştirdiği uyum politikasının bir taraftan Avrupa’yı daha rekabetçi hale getirmeyi öngörürken diğer taraftan da birlik üyeleri arasında değişik yöreler ve kesimler arasında dayanışmayı güçlendirdiğini anlatan Yılmaz, “İki hedefi aynı anda gözeten bir politika. Bu anlamda uyum politikasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum” dedi. Türkiye’nin geleceğe hazırlandığını dile getiren Yılmaz, “Türkiye, AB’nin 2020 vizyonuyla uyumlu bir şekilde 2023 vizyonunu oluşturdu. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde Türkiye’nin ekonomik değerlerini çok daha üst noktalara taşımak istiyoruz” ifadesini kullandı.
“AB’DEN TAHSİS EDİLEN
ÖDENEKLER DÜŞÜK”
Türkiye’nin büyüklüğü ve ölçeği düşünüldüğünde AB’den tahsis edilen ödeneklerin çok düşük olduğunu belirten Yılmaz, AB’nin Türkiye’ye desteğinin kişi başına 65 avro olduğunu, Türkiye’ye en yakın destek alan ülkede ise kişi başına desteğin 142 avro olduğuna dikkati çekti.
“SERBEST DOLAŞIM KONUSUNDA
SOMUT ADIM ATILMALI”
Türkiye’ye, genel katılım sürecinde teknik olmayan bir takım hususlarla yaklaşıldığını belirten Yılmaz, bunun önümüzdeki süreçte AB’nin kendi geleceği ve kendi ilkeleri adına çözeceğine inandığını söyledi.
Yılmaz, Avrupa’nın geleceği, refahı, istikrarı, güvenliği, küresel düzeyde etkinliği için AB ile Türkiye ilişkisinin farklı bir düzleme çıkması gerektiğini ifade etti.
Bütün bu etkileşimi daha da arttırmak için insanların serbest dolaşımı konusunda da adım atılması gerektiğini bildiren Yılmaz, şöyle konuştu:
“Bugün Türkiye, AB ile Gümrük Birliği’ne sahip bir ülke. AB ile mali işbirliğinde ileri düzeye giden bir ülke. Sermaye, turizm hareketlerinde aynı şekilde... Türkiye’den her yıl on binlerce vatandaşımız, gencimiz, hocamız, meslek erbabımız Avrupa’ya gidiyor veya Avrupa’dan muhataplarını Türkiye’de misafir ediyor. Bütün bunlara baktığımızda halen Türkiye’ye vize uygulanıyor olması büyük bir haksızlıktır. Hiçbir şekilde rasyonel olarak izah edilemeyecek bir durumdur. AB’nin bu konudaki politikasını, neresinden bakarsanız bakın hukuki, ekonomik, geçmiş tahattütleri ile bakın, diğer ülkelere davranış tarzına bakın, mutlaka gözden geçirmesi gerekiyor. Burada oturum hakkından bahsetmiyoruz, oturum hakkı ayrı bir şey gelecekle ilgili bir şey. İnsanların serbest dolaşımından bahsediyoruz. Avrupa başka türlü büyüyemez. Dar bir zihniyete sıkıştırılmış, dar bir kimlik tanımına sıkıştırılmış bir Avrupa, kendi geleceğini de ekonomik geleceğini de riske atar, diye düşünüyorum. Özellikle Türkiye ile ilişkisinde serbest dolaşımın her bakımdan, siyasi, ekonomik, kültürel bakımdan Avrupa’nın büyük menfaatine olduğunu düşünüyorum. Bu konuda önümüzdeki dönem somut adımların atılmasını temenni ediyorum.”
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean Maurice Ripert, Türkiye’nin hem siyasi olarak hem de ekonomik olarak Avrupa Birliği’ne taahhütlerini yerine getirmek için çalıştığını söyledi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23