• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Avrupa’daki asimilasyona TBMM el koydu

Yeniakit Publisher
2013-02-22 21:41:00 - 2013-02-22 21:42:06
Avrupa’daki asimilasyona TBMM el koydu

Başta Almanya olmak üzere, Avrupa’da Türk çocuklarının sudan sebeplerle ailelerinden koparılması olayına TBMM el attı.

ANKARA
Avrupa’da yaşayan bazı Türk çocuklarının ufak sebeplere dayandırılarak ailelerinden koparılması ve bakıcı ailelere verilmesiyle ortaya çıkan ve yoğun tartışmalara neden olan soruna TBMM el attı.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Avrupa’da Türk çocuklarının bakıcı ailelere verilmesiyle ilgili başlattıkları çalışma kapsamında Nisan ayında Almanya ve Avusturya’da incelemelerde bulunacaklarını belirtti.
Üstün, “21. yüzyılın başında yabancı bir ülkede Türkiye kökenli çocuklara böyle bir muamele yapılmasını reva göremeyiz” dedi.
Avrupa ülkelerinde çeşitli sebeplerle ailelerinden alınan Türk çocukları ile ilgili başlattıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Üstün, Türkiye’den Avrupa’ya göç etmiş yaklaşık 5 milyon insan olduğunu, bunlardan 3 milyona yakınının Almanya’da yaşadığını hatırlattı.
Avrupa’da gençlik daireleri aracılığıyla birçok Türk çocuğun ailelerinden koparıldığına işaret eden Üstün, konuyla ilgili TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na çok sayıda dilekçe geldiğini ve dilekçeler üzerine harekete geçtiklerini anlattı.
ÇOCUKLAR, EFTEN PÜFTEN SEBEPLERLE
AİLELERDEN KOPARILIYOR
Ayhan Sefer Üstün, Dışişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB) da konuyla ilgili çalışma yürüttüğünü belirterek, şöyle konuştu:
“Türk kökenli ailelerin çocukları eften püften sebeplerle ailelerinden koparılıyor. Çocukların velayet hakkı ailelerinden alınıyor ve çocuklar gay, lezbiyen ve Hıristiyan bakıcı ailelere veriliyor. Çocukların toplam sayısının 5 bin ile 9 bin arasında olduğu söyleniyor. Ailesinden alınan çocuklar 5 bin de olsa, 9 bin de olsa bu büyük bir rakam. Geçtiğimiz hafta konuyla ilgili inceleme başlatma kararı aldık. Dosyamızı oluşturuyoruz. İlgililerle görüşme içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta YTB ile bir toplantı yapacağız.”
Üstün, sapkın ve Hıristiyan ailelere verilen çocukların kendi dinlerini, kültürlerini ve dillerini unuttuklarını söyledi.
“BU KANAYAN YARAYA MERHEM
OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Türkiye’de konuyla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Üstün, şunları kaydetti: “Dersim olaylarında 20. yüzyılın başında üç bin civarında çocuk ailelerinden koparılarak asker ailelerine verilmişti. Hepimizin yüreği yandı, ağıtlar yaktık. 21. yüzyılın başında yabancı bir ülkede Türkiye kökenli çocuklara böyle bir muamele yapılmasını reva göremeyiz. Buna gönlümüz razı olmaz. Bu olayın çözümlenmesi için harekete geçtik. Komisyonda dinlemeler yapıyoruz. Dosyamızı tamamlıyoruz.”
Daha önce TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nun Neo-Nazi cinayetleriyle ilgili bir araştırması bulunduğunu hatırlatan Üstün, bu cinayetlerle ilgili ilk davanın 17 Nisan 2013’te Münih’te yapılacağını anımsattı. İlk duruşmada orada olmak istediklerini ifade eden Üstün, “Duruşmanın ardından bakıcı aile meselesini hem Almanya’da hem de Avusturya’da incelemeyi düşünüyoruz. Ailelerle, sivil toplum örgütleriyle ve karşıdaki muhataplarımızla bu meseleyi görüşeceğiz. Bir rapor hazırlayıp, raporu hem Türkiye hem de Avrupa kamuoyuyla paylaşacağız. Bu kanayan yaraya merhem olmaya çalışacağız” diye konuştu.    

ASİMİLASYON TEHLİKESİ
Öte yandan; bu konuda kapsamlı araştırmalar yapan Rotterdam İslâm Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Özcan Hıdır, “Hollanda’da çeşitli sebeplerle koruyucu ailelerin yanına yerleştirilen çocukların yaklaşık beşte birisi Türklere ait... Ailelerinden alınan çocuklar Müslüman-Türk kimliklerini kaybederek asimile olma tehlikesiyle karşı karşıya... Türk koruyucu aile sayısının az olması esasen buradaki en önemli sorunlardan biridir” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23