• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Atina ile yeni dönem

Yeniakit Publisher
2014-12-07 08:23:00 - 2014-12-06 23:14:24
Atina ile yeni dönem

Dün Atina’da gerçekleşen Türkiye - Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kıbrıs konusunda müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ettiklerini belirterek, çok pozitif görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Davutoğlu, Yunanistan’ın her zeminde, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ifade ettiğini de belirtti.

HABER MERKEZİ - Türkiye - Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Toplantısı dün sabah Atina’da yapıldı. Ortak Bakanlar Kurulu Toplantısı şeklinde gerçekleşen buluşmaya Türkiye tarafı Başbakan Ahmet Davutoğlu ve 9 bakan katılırken, Yunanistan tarafı Başbakan Antonis Samaras ve 10 bakan ile katıldı. Toplantının ardından yapılan ortak basın toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, Kıbrıs konusunda, müzakerelerin bir an önce başlamasını arzu ettiklerini belirterek, çok pozitif görüşmeler yaptıklarını ve bu görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Artık arada psikolojik bir bariyerin olmadığını da belirten Davutoğlu, “Yunanistan her zeminde, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ifade ediyor” dedi..

 “BAKANLARIMIZA BİRLİKTE HAREKET ETMELERİ TALİMATI VERDİK”

Kıbrıs sorunu çözüldüğünde, Doğu Akdeniz’deki enerji koridorları konusunda hep beraber, yine omuz omuza çalışacaklarını dile getiren Davutoğlu, “Turizmi birlikte planladığımız zaman daha fazla turisti iki ülke çekecek. Özellikle de kültürde beni çok etkiledi ve onun devam etmesini arzu ediyorum. Zeus Anıtı’nın Yunanistan’a tekrar kazandırılması konusunda en güçlü desteği Türkiye verdi, İngiltere ile olan ihtilafta. Çünkü bütün bu tarihi eserlerin, Türkiye’ye, Yunanistan’a dönmesi, bu kültür havzasının birlikte uyanması için çok önemli. İki başbakan olarak bütün bu sunuşlarda bakanlarımıza birlikte hareket etmeleri talimatı verdik bundan sonraki çalışmalarda. Bu çok önemli” ifadelerini kullandı.

YUNANİSTAN, TÜRKİYE’NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYOR

İki ülke arasındaki Avrupa’daki işbirliğinin uluslararası alana da taşınması gerektiğine dikkat çeken Davutoğlu, “BM de, Türkiye ve Yunanistan birlikte girişimler yapabilir. Türk-Yunan ortak girişimi şeklinde projeler geliştirebiliriz” diye konuştu.

“Öyle dönemler oldu ki biraz önce sohbet ederken vurguladım, sanki Yunanistan, Türkiye’nin AB üyeliğine karşıymış gibi bazı ülkeler kendi karşıtlıklarını Yunanistan ile örtmeye çalıştılar” diyen Davutoğlu, “Ama bugün Yunanistan her zeminde, Türkiye’nin AB üyeliğini desteklediğini ifade ediyor. Özellikle vizelerin kaldırılması, iki tarafa da çok büyük bir turizm momentumu getirecek. O bakımdan bu desteğin devamına büyük önem veriyoruz” dedi.

HEDEFİMİZ BÖLGE İSTİKRARINA KATKI SAĞLAMAK

Yunanistan Başbakanı Samaras ise,  hedeflerinin Türkiye ile Yunanistan arasında, karşılıklı güven çerçevesinde işbirliğini güçlendirerek bölgedeki istikrara katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Samaras, Kıbrıs konusuyla ilgili olarak da Rum yönetim lideri Nikos Anastasiadis’in müzakereleri askıya alma kararını anlayışla karşıladığını belirtti ancak sorunun en kısa zamanda çözüleceği yönündeki inancını dile getirerek, “Bunu çok önemli buluyoruz” ifadesini kullandı.

EKONOMİK VE TİCARİ İŞBİRLİĞİ DAHA DA GÜÇLENECEK

Türkiye-Yunanistan, YDİK toplantısının ardından ortak bildiri yayımladı.

Bildiride, iki tarafın bölgesel barış, istikrar ve refahı daha da arttıracağına vurgu yapılarak, “Bölgenin ekonomik büyümesini hızlandıracak, aralarındaki işbirliğinin yapısal çerçevesi için karşılıklı saygı, güven, uluslararası hukuk ve iyi komşuluk ilişkilerinin temel rolünü kabul etmektedir. Taraflar, iki ülke arasındaki ilişkileri daha da geliştirmeye ve aralarındaki ilave işbirliği alanları açmaya kararlıdır. Karşılıklı ticaret hacmindeki ve ekonomik işbirliğindeki artış ışığında, iki ülkenin ekonomik ve ticari işbirliğini daha da güçlendirmek için gerekli tedbirleri almak hususunda mutabık kalmışlardır” denildi. Türkiye ile Yunanistan’ın enerji alanı ile ikili ve bölgesel işbirliğini daha da geliştirmeyi hedeflemekte olduğunun da belirtildiği bildiride, “Doğalgazın taşınmasına ilişkin olarak, Ekim 2007’den bu yana faal olan Türkiye-Yunanistan enterkonektörü boru hattının teşkil ettiği başarılı emsal, içinde bulunduğumuz on yıllık sürenin bitiminden önce iki ülke arasında daha yakın işbirliğinin yolunu açmıştır” ifadelerine yer verildi.

TURİZM ALANINDA İŞBİRLİĞİ

Turizm alanında işbirliğinin her iki ülke için büyük önem taşıdığı belirtilen bildiride, ortak projeler üzerinde çalışılmasının ve önemli deniz aşırı pazarların hedeflenmesinin güçlü bir şekilde teşvik edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Bildiride, “Her iki ülke ayrıca, basitleştirilmiş giriş uygulamaları altında belirli Türk sahil bölgelerinden doğu Ege’deki yedi Yunan adasına kısa süreli kalış öngören turist ziyaretlerini kolaylaştırmayı amaçlayan Türk-Yunan Projesi’nin (1 Nisan 2014-31 Ekim 2014) sonuçlarını memnuniyetle karşılamaktadır” ifadelerine yer verildi.

TERÖRLE MÜCADELEDE İŞBİRLİĞİ

Bildiride, uluslararası işbirliğinin, tüm şekilleri ve tezahürleriyle terörizm belasıyla mücadelede tesirli olduğuna da dikkat çekilerek, “Bu amaçla, iki ülke Suriye ve Irak’taki durumdan kaynaklanan terörist tehditle mücadeleye yönelik küresel koalisyon çerçevesi de dahil olmak üzere, geniş bölgenin istikrarı için bu büyük sınamaya karşılık verilmesi amacıyla işbirliğinin artırılması yönündeki kararlılıklarını yinelemektedir” ifadesi kullanıldı. İki başbakanın, ikili konular ile bölgesel ve uluslararası gelişmelere ilişkin kapsamlı görüş alışverişinde bulunduğu kaydedilen bildiride, “Her iki ülke, Türkiye’nin, AB kriterleri ve ilkelerine uyumlu olarak birliğe üye olmasını istemektedir. Türkiye ve Yunanistan, İstikşafi Temaslar ve Güven Artırıcı Önlemlere ilişkin görüşmelerde ivmenin korunması hususunda mutabık kalmışlardır” denildi.

Davutoğlu, Yunan ana muhalefet partisi Syriza’nın lideri Aleksi Çipras’ı da kabul etti. Atina Uluslararası Eleftherios Venizelos Havalimanı VIP Salonu’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme 1,5 saat sürdü

TÜRKİYE’NİN ATİNA KÜLTÜR VE TANITMA MÜŞAVİRLİĞİ’NİN YENİ OFİSİ AÇILDI

Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği’nin yeni ofisi, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni’nin katıldığı törenle açıldı. Bakan Çelik, açılışta yaptığı konuşmada, “Atina’da gerçekleşen Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nde konuştuğumuz en verimli alanlardan bir tanesi turizm ve kültür işbirliğiydi. Bundan sonra ortak paket ve projeler geliştireceğiz. Açılışını yaptığımız bu büro turizme katkı sağlayacak” derken,  Yunanistan Turizm Bakanı Olga Kefaloyanni ise, iki ülke arasındaki karşılıklı turizm akışı dışında Çin, Hindistan ve Brezilya’dan da ortak şekilde bölgeye turist çekebilecek yüksek düzeyde işbirliği yapabileceklerini de ifade etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23