• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aşure tarifi malzemeleri: Muharrem ayı için en güzel pratik, aşure nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Yeniakit Publisher
2022-07-29 15:14:00 - 2022-08-08 17:20:33
Aşure tarifi malzemeleri: Muharrem ayı için en güzel pratik, aşure nasıl yapılır, püf noktaları neler?

Kıvamlı ve leziz bir yemek için aşure malzemeleri çok önem taşıyor. Klasik aşure tarifini bulmak çok zor ama bu tarifle kolaylıkla aşure yapabileceksiniz. Peki, pratik aşure nasıl yapılır? İşte en güzel aşure tarifi ve malzemeleri!

Muharrem ayı ne zaman başlıyor, aşure günü hangi tarihe denk geliyor?

Muharrem ayının onuncu gününde her yıl aşure günü idrak ediliyor. 2022 yılı Muharrem ayı başlangıcı Diyanet İşleri Başkanlığı dini günler takviminde yayımlandı. Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü başlıyor.

Bu gün öncesinde ve sonrasında da aşure dağıtmak isteyenler hazırladıkları tatlıları dağıtıyorlar. Peki, atlanmaması gereken noktalar neler? En güzel aşure nasıl yapılır. İşte tarif...

Aşure malzemeleri ve içindekiler neler?

İç malzemesi:

  • 1,5 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik nohut
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik fasulye
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 13 adet kuru kayısı (gün kurusu)
  • 10 adet kuru incir
  • 1 büyük boy portakal kabuğu ve suyu
  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 20 bardak su (toplam 4 litre)
  • Aşure süsleme için:
  • Ceviz içi
  • Fındık içi
  • Nar

En güzel aşure nasıl yapılır?

Öncelikle aşure malzemelerinde özellikle dikkat etmeniz gereken noktalar var. Eğer aşure yapımına karar verdiyseniz aşure malzemelerinde kullanılacak ürünlerin bazılarının bir gece önceden ıslatılmış olması gerekir. Aşurelik buğdayı, nohudu ve fasulyeyi bir gece önceden ıslatarak aşure yapacağınız gün hazır hale getirmiş olmalısınız. Bu tarifte dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da aşure tarifinde bahsettiğimiz 1 su bardağı ölçüsü, klasik olarak evlerde kullanılan 200 ml'lik su bardağına denk gelmektedir. Bir gece önceden ıslatılan aşurelik buğday, fasulye ve nohudu süzünüz. Daha sonra aşurelik buğdayı düdüklü tencereye alın. Düdüklüye koyulan aşurelik buğdaya 2 litre su ekleyip kaynatalım. Düdüklü tencerenin düdüğü öttükten sonra 25 dakika daha pişirmeye devam edin ve aşurelik buğdayınız piştikten sonra pişme suyu ile birlikte büyük bir tencereye alın. Kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayın ve 30 dakika suyun içinde bekletin. Büyük bir tencereye aldığınız aşurelik buğdayınızın altını kısık ateşte açın ve orada pişirmeye devam edin. Boşta kalan düdüklüye bir gece önceden ısladığınız fasulye ve nohudu alın ve üzerine 2 litre su ekleyip kaynatın. Düdük ötmeye başladıktan sonra 30 dakika daha pişirin ve süre tamamlandığında suyu ile beraber aşurelik buğdayın olduğu tencereye ekleyin. Nohut ve fasulyeniz pişerken portakalınızı sıkın ve kabuklarını ufak halde doğrayarak kabukları da yarım saat boyunca başka bir tencere haşlayın.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23