• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Askeri darbe ABD onayı ve körfez ülkelerinin desteği ile gerçekleşti

Yeniakit Publisher
2013-07-12 22:49:49 - 2013-07-12 21:49:36
Askeri darbe ABD onayı ve körfez ülkelerinin desteği ile gerçekleşti

“Emniyet teşkilatı, ordu, yargı ve denetleme kurumları darbenin gerçekleşmesine ortam hazırladı. Darbe ABD onayı ve körfez ülkelerinin desteği ile gerçekleşti” diyen Habib, “Orduya göre devletin İslami olması güvenliği ve bölgesel istikrarı tehdit ediyor” yorumunda bulundu. Darbenin sorumlusunun Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek rejimine ait isimler olduğunu belirten Habib, darbeye zemin hazırlaması amacıyla yapılanları şöyle açıkladı: “Problemlerin çözülmesi konusunda Mursi ve hükümeti engellendi. Akaryakıt, elektrik ve benzin krizi daha derinleştirildi. Kara propaganda ve nefret yayılmaya çalışıldı. Mursi’nin de mensubu olduğu İhvan kötü gösterildi.”

KAHİRE
Mısır’ın ilk seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nın Kıpti Müsteşarı ve eski Milletvekili Refik Habib, darbenin uzun süre önce planlandığını ve buna zemin hazırlamak için bazı adımların izlendiğini belirtti.
Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) eski Milletvekili Habib’in bazı bölümleri yerel gazetelerde yayınlanan “Askeri darbe... Tekrarladı mı, yoksa sonlandı mı?” isimli incelemede, askeri darbenin kendiliğinden gelmediğini, uzun bir süredir planlandığını ifade edildi.
Darbenin sorumlusunun Mısır’ın eski lideri Hüsnü Mübarek rejimine ait isimler olduğunu kaydeden Habib, “Mübarek rejimi hala devleti kontrolü altında tutuyor. Özellikle emniyet teşkilatı, ordu, yargı ve denetleme kurumları darbenin gerçekleşmesine ortam hazırladı” ifadelerine yer verdi.
Habib, darbeye zemin hazırlaması amacıyla yapılanları şöyle açıkladı:
“Problemlerin çözülmesi konusunda Mursi ve hükümeti engellendi. Akaryakıt, elektrik ve benzin krizi daha derinleştirildi. Kara propaganda ve nefret yayılmaya çalışıldı. Mursi’nin de mensubu olduğu İhvan kötü gösterildi.”
BAZI ÜLKELER
BAŞARILI DEMOKRATİK İSLAMİ BİR MODEL
GÖRMEK İSTEMEDİ”
“Darbenin ABD onayı ve Körfez ülkelerinin desteği ile gerçekleşti” denilen incelemede Habib, bazı ülkelerin başarılı demokratik İslami bir model görmek istemediğini ve demokratik yapısı olmayan Suudi Arabistan’ın olmayan din alanındaki tekelini kırmak istemediğine dikkati çekti.
Kıpti Milletvekili Habib, bazı Arap ülkelerinin coğrafi konumu nedeniyle Mısır ile ekonomik rekabete girmekten çekindiğini, bazı Arap ülkelerinin ise Mısır’da başarılı olması halinde siyasal İslam’n genişlemesinden endişe ettiğini kaydetti.
Habib, ABD’nin Mısır’a karşı tutumuna ilişkin “ABD yalnızca laik yönetimi kabul ediyor. Kendi gıdasını, ilacını, silahını üreten bir rejimi istemiyor. Olanlar ABD’nin İhvan yönetimini desteklemediğini gösterdi ve yönetime gelecek kişinin kendi müttefiki olması için her çeşit baskıyı denedi” tezini savundu. İncelemesinde Mısır ordusu konusuna da bölüm ayıran Habib, ordunun ülkedeki en katı kurumlardan biri olduğunu ancak kendi içinde karmaşık problemleri barındırdığını belirterek, “Ordu Mısır toplumunun bir parçasıdır ve İslami kimliğe düşmanı değildir. Ordu’nun sahip olduğu “Ulusal güvenlik” kavramı laiklik üzerine kuruludur. Orduya göre devletin İslami olması güvenliği ve bölgesel istikrarı tehdit ediyor” ifadesine yer verdi.
“ORDU taraf tuttu”
Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdulfettah es-Sisi’nin 3 Temmuz’da yaptığı “Halkın talebine karşılık verdik” açıklaması için ise “Ordu, halkın bir kesimini diğer kesimine tercih etti. Ordunun taraf tutmasından daha tehlikeli bir şey yoktur çünkü bu tutum siyasi çekişme oluşturur” görüşünü dile getirdi. Habib, Mursi’nin görevden alınmasının ardından bazı dini yayın yapan televizyon kanallarının kapatılmasını ve Şura Meclisi’nin fes edilmesini eleştirdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23