• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Asırlık oyun yine sahnede

Yeniakit Publisher
2013-06-10 21:33:00 - 2013-06-10 19:47:54
Asırlık oyun yine sahnede

31 Mart olayları ile ‘Gezi Parkı eylemleri’ arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor. 104 yıl önce dış güçlerle birlikte II. Abdülhamit’i devirmeyi planlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin başını çektiği olaylarda ilk kıvılcım Taksim’deki Topçu Kışlası’nda

RAMAZAN ALKAN / ANKARA
Tarihe ‘31 Mart Vakası’ olarak geçen olaylar ile ‘Gezi Parkı eylemleri’ arasındaki benzerlikler dikkat çekiyor. 104 yıl önce dış güçlerle birlikte Osmanlı Sultanı II. Abdülhamit’i devirmeyi planlayan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin başını çektiği olaylarda ilk kıvılcım Taksim’deki Topçu Kışlası’nda ateşlenmişti. Abdülhamit Han kanlı olaylar öncesi Avrupa’ya olan borcun son taksitini ödeyeceğini açıklamıştı. Hatırlanacağı gibi Gezi Parkı olayları öncesinde de AK Parti Hükümeti IMF’ye olan son taksiti ödemişti.
Ünlü tiyatro sanatçısı Ahmet Yenilmez Gezi Parkı eylemleriyle 31 Mart Vakası arasında son derece ciddi benzerlikler olduğunu ifade ederek, oynanan oyuna dikkat çekti.
31 MART’TAN GEZİ PARKI’NA
Gezi Parkı eylemlerindeki dış güçlerin parmağına dikkat çeken Yenilmez, yüzyıllık oyunun tekrar sahneye konulduğunu söyledi. Yenilmez, “Şu anda Sayın Başbakan günah keçisi bellenip herkesin vurduğu bir abalıya çevrildi. Ama bazı tevafukları ortaya koymakta fayda var. 31 Mart Vakası da Gezi Parkı’nın yerinde olan Topçu Kışlası’ndan başlamıştır. O gün isyan eden, kazan kaldıranlara İngiliz büyükelçiliği kapılarını açmış, bugün ise Fransız Lisesi ile Alman Lisesi kapılarını açıyor. O gün isyan edenler ‘şeriat isteriz’ diyerek bağırıyorlar ancak, dinle hiç alakaları yok. Olayları başlatanlar sarhoş üç-beş ‘çapulcu’. Daha sonra ise Abdülhamit’i devirmek isteyen İttihat ve Terakki’ye gün doğmuş oluyor. Asırlık oyun yeniden sahnelenmek isteniyor” şeklinde konuştu.
SUİKASTLARA DİKKAT!
Ünlü sanatçı, 31 Mart Vakası olaylarının başlamasından kısa bir süre sonra suikastların başladığına da dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Yenilmez konuşmasının devamında şunları söyledi: “O günkü eylemler 10 gün sürmüş ve son günlerde suikastlar başlamış. Ölümlerin başlaması Harekât Ordusu’nun İstanbul’a gelişini hızlandırmak içindi. Şimdi Gezi Parkı eylemlerinde de gün sayılıyor. Yetkililerin bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Eylemleri suiistimal edebilecek marjinal gruplar var ve bunu kullanmak isteyeceklerdir. Yıllar önce oynanan oyun derin yapılar tarafından tekrar sahneye konuldu ve oynatılıyor. Ancak ben inanıyorum ki, milletimiz bu oyunu görmüştür ve tuzağa düşmeyecektir.”
31 MART’TA
NE OLMUŞTU?
Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemlerinde 33 yıl padişahlık yapmış olan Sultan II. Abdülhamit Han, İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin oyunlarıyla 31 Mart Vakası’ndan sonra tahttan indirildi.
Tarihi olay ilk olarak Taksim’deki Topçu Kışlası’ndaki askerlerin İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne karşı ayaklanmasıyla başlamış gibi gözükse de aslında olayı başlatanların cemiyetin adamları olduğu yıllar sonra ortaya çıktı.
İttihat ve Terakki, sözde kendisine karşı olan ayaklanmayı bastırmak için Selanik’teki 3. Ordu’yu harekete geçirerek İstanbul’a getirtti. Müslüman kanının akmasını istemeyen Sultan Abdülhamit ise olayların son bulması için tahtı istemeyerek bıraktı.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23