• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
5
Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

2024-02-17 21:14:57
Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

Ağrı'da asırlardır toprağa gömme peynir geleneği sürdürülüyor.

#1
Foto - Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

Ağrı’da asırlardır devam eden toprağa peynir gömme geleneğini sürdüren vatandaşlar, toprak altında aylarca beklettikleri peynirleri toprak altından çıkardı.

#2
Foto - Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

Özellikle hayvancılıkla uğraşan vatandaşların sürdürdüğü asırlık toprağa peynir gömme geleneği ile birlikte, peynirler birçok işlemden geçirildikten sonra plastik bidonlara iyice sıkıştırılarak toprak altına gömülüyor. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan lor ve peynirler, toprağa gömme işleminin ardından daha lezzetli ve organik bir şekilde sofraları süslüyor.

#3
Foto - Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

Ağrı’nın Yüzüncü Yıl Mahallesi’nde yaşayan Türkan Doğan, bu asırlık toprağa peynir gömme geleneğini 20 yıldır devam ettiriyor.Yaz aylarında kendi ineklerinden ürettikleri sütleri peynir haline getirerek bidonlara dolduran Doğan, doldurduğu bidonları toprağın altına gömüyor. Toprağa gömülen peynirler yaklaşık 6 ay boyunca olgunlaşmaya bırakılıyor.

#4
Foto - Asırlardır toprak altında saklıyorlar! Anadolu'nun beyaz altını

Kış aylarına kadar toprak altında bekletilen peynirler, 2 yıl boyunca bozulmadan tüketilebiliyor. Köy dışından vatandaşların da talep gösterdiği doğal olarak üretilen küp peynirler vatandaşların da alımına sunuluyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23