• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Arınç: Gazze’ye gidip-gitmeme kararını biz veririz

Yeniakit Publisher
2013-04-22 22:15:00 - 2013-04-22 22:15:59
Arınç: Gazze’ye gidip-gitmeme kararını biz veririz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina’da gerçekleşen ve yaklaşık 3,5 saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Erdoğan Gazze

ANKARA
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek tazminat ile ilgili Türkiye’ye gelen İsrailli heyetle yapılan görüşmelere de değinen Arınç, görüşmelerin genelde olumlu geçtiğini belirtti. Arınç, toplantının içeriğine ilişkin olarak “Tazminat miktarı konusunda bir şey konuşulmadı. Ancak ödenecek miktar konusunda bu meblağın hesaplanmasına yönelik usul ve esaslar görüşüldü. Bundan sonraki toplantıda bu parametreler çerçevesinde tazminatta tam bir mutabakat sağlandığında, iki tarafın da yetkili makamlarınca onaylanınca bu iş bitmiş olacak. Bundan sonraki toplantının yeri ve tarihi belirlenecek. İkinci toplantı kafi gelmiyorsa üçüncü toplantıda bu konu çözülmüş olacaktır” dedi.
Afganistan’da zorunlu iniş yapan helikopterde alıkonulan Türk vatandaşları meselesinin takip edildiğini ifade eden Bülent Arınç, “Dışişleri Bakanlığımız ciddi bir takibin içindedir. En kısa zamanda vatandaşımızın kurtulmuş olacağını ümit ediyoruz” diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, The Sunday Times’te yayınlanan Arkıncı Üssü iddiasını ise “Tamamen yalan bir haber” olarak değerlendirdi.
Arınç, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin “Başbakan Erdoğan Gazze’ye yapacağı ziyareti ertelemeli” açıklamasına da cevap verdi. Bülent Arınç, Gazze’ye gidip gitmeme konusunda kimseden izin almayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Sayın Başbakanımız imkan bulabilseydi, belki Nisan ayı içerisinde bunu gerçekleştirebilecekti. Bu Mayıs da olabilir, farklı bir tarih de olabilir. Amacımız sayın Başbakanımızın bu bölgeyi ziyaret etmesidir. Sayın Kerry Türkiye’ye üçüncü, dördüncü defa geliyor. Doğrudan ‘Sayın Başbakan’ın Mayıs ayı içerisinde gitmesini arzu etmiyoruz’ şeklindeki açıklaması diplomatik açıdan mahzurludur, yanlıştır, doğru değildir. İzin almak durumunda değiliz. Dolayısıyla gerekli olan çalışmalar yapıldıktan sonra sayın Başbakanımızın verdiği tarih Amerika’nın tarihine uyarsa ne ala. Uymazsa biz bunu yine gerçekleştiririz.”
KERRY’YE TEPKİLER
Öte yandan; ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Suriye dostları toplantısı için geldiği İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze’ye yapmayı planladığı geziyle ilgili sözleri siyasilerden de büyük tepki gördü.
DESTİCİ: KERRY YANLIŞ KONUŞTU,
HÜKÜMET CEVAP VERMELİ
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sözlerinin yanlış olduğunu söyledi. Türkiye’nin bağımsız bir ülke olduğunu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sözleri dikkate almaması gerektiğini ifade eden Başkan Destici, Başbakan Erdoğan’ın Gazze’ye gideceğini kamuoyuna duyurduğunu ve artık bu süreçten sonra geri dönüşün olmadığını ifade etti. Destici bu saatten sonra Erdoğan’ın Gazze’ye gitmesinin şart olduğunu söyledi.
TONGÜÇ: DAYATMA KABUL EDİLEMEZ
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı İlyas Tongüç ise bu durumun şahsiyetli, önemli ve bağımsız bir dış politika uygulamak isteyen devletler açısından akla hayale gelmeyecek bir gelişme olduğunu söyledi. Tongüç, “Hiç kimse böyle bir dayatmada bulunamaz. Amerika hala Türkiye’yi kendi elleri içerisinde kontrol edebileceği, dış politikasını yönlendirebileceği bir ülke olarak görmektedir” dedi.
KAYA: ERDOĞAN GAZZE
ZİYARETİNİ ERTELEMEMELİ
Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya da Erdoğan’ın Gazze ziyaretini kesinlikle ertelememesi gerektiğini söyledi. Kaya; “Başbakan Erdoğan’a, daha önce Mayıs ayında yapacağını ilan ettiği Gazze ziyaretini daha fazla geciktirmeden gerçekleştirmesi çağrısına bulunuyoruz” dedi.
HÜDA PAR: KERRY HADDİNİ AŞTI
Hüda Par Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada ise Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Türkiye ziyareti sırasında Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın Gazze’ye gitmesiyle ilgili yaptığı konuşmalar nedeniyle sert eleştiriler yapıldı. Açıklamada, “Kerry’nin, sözlerini, haddi aşan ve bir ülkenin egemenlik hakkını ihlal eden küstahça bir tavır olarak değerlendiriyoruz. Bu münasebetle hükümeti, ABD ile ilgili dış politikasını gözden geçirmeye davet ediyoruz” denildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23