• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Araç sahipleri dikkat: Çok ciddi yaptırımlarda yeni yol haritasını uzman isimler açıkladı!

Yeniakit Publisher
2022-12-15 13:40:00 - 2022-12-15 14:59:32
Araç sahipleri dikkat: Çok ciddi yaptırımlarda yeni yol haritasını uzman isimler açıkladı!

Araç fiyatlarıyla birlikte kasko fiyatları da arttı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, zorunlu trafik sigortasında izlenecek yeni yol haritasını açıkladı. Uzman isimler kaskodaki maddelerin bazılarından feragat edilerek kasko fiyatında yüzde 50-60 indirimi yakalamanın mümkün olduğunu belirtti. Araç sahipleri depoları doldurmak için verilen tarihleri, Brent petroldeki yükselişi, akaryakıt piyasası ve yaptırımları takip ediyor. İşte yeni bilgiler...

Sigorta sektörünün çok kıymetli olduğunu, sigorta yapılmaması halinde hiçbir büyük yatırımın yapılmayacağını dile getiren Eroğlu, şu anda Türkiye'de sigorta sektörünün büyüklüğünün istenilen düzeye ulaşamadığını bildirdi.

TRAFİK SİGORTASI HEPİMİZİ YORUYOR

SEDDK Başkanı Eroğlu, sigorta sisteminde karşılaşılan ve artık kısır döngü haline gelmiş sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı. Eroğlu, "Çünkü hepimizin her gününü meşgul eden bir trafik (sigortası) sıkıntısı var. Bu hepimizin enerjisini alıyor, dağıtım kanallarından şirket yöneticilerine ve otoriteye kadar hepimizin mesaisini çalıyor. Bizim burada geleceği tasarlamayı konuşmamız gerekirken trafiği konuşuyoruz. Otonom araçlar, droneler geliyor hazır mıyız? Çin ve ABD'de altyapı hazırlandı, droneler ile yük taşınacak. Uçan taksiler konuşuluyor. Bunlar sigortacılığın neresinde olmalı?

Herhalde 20 yıl sonraki TSB ve SEDDK Başkanı'nın çok rahat edeceğini düşünüyorum. Çünkü trafik sorunu kalmayacak. Genelde yapak, otonom araçlar sahada olacak, dolayısıyla trafiği konuşmayacaklar. Onlara özeniyorum. Biz her gün trafikle gündemi açıp trafikle kapatıyoruz. Trafiği çözmemiz lazım ki sektörün büyümesini daha rahat, iyi, kaliteli ve vizyoner şekilde konuşabilelim." dedi.

RİSKLİ SİGORTA SAHİPLERİNE YAPTIRIM

Eroğlu, Şu anda Türkiye'de 158 uluslararası sermaye kuruluşunun bulunduğunu belirterek, ""Bunların aradığı en önemli şey öngörülebilirlik. Hiçbir yatırımcı gri bir alana, sisli bir ortama yatırım yapmak istemez. Bizim bunu çözmemiz lazım. Şu anda trafik alanında netliği sağlayacak düzenlemeler yapmamız lazım. Nitekim bu kapsamda kanun maddeleri genel şart değişikliği çıktı. Sadece şu anda trafikte ihtiyacımız olan şey kültür değişikliği yapabilmek, riskli sigortalı ile risksiz sürücü arasında ayrım yapabilmek, trafik sigortasını insanları iyi arabaya sevk etmek üzere bir kaldıraç gibi kullanabilmek. Buna ihtiyacımız var. Bu yönde trafik sigortasında bir iş planı, bir yol haritası ortaya koyduk.

Amacımız, trafikte serbest tarifeyi geçirerek öngörülebilir bir piyasa sağlamaya yönelik adımlar atmak. Bu konuda ben çok umutluyum. Önemli bir yol haritası tatbik edersek kişi temelli poliçe, doğrudan tazmin, bunları konuşuyoruz. Bunları tatbik ettiğimizde ve uyguladığımızda trafik sorununu kökten yasal olarak çözeceğiz. Ben buna çok inanıyorum." ifadelerini kullandı.

EHLİYETLERİ ASKIYA ALINACAK

SEDDK Başkanı Eroğlu, riskli sigorta sahiplerinin gerekirse ehliyetlerinin askıya alınması gerektiğini belirterek, devamla şunları kaydetti: "Çünkü riskli sigortaları tamamen apayrı kategoriye alıyoruz. Onlara da ciddi yaptırımlar getireceğiz. Sadece tarifeyi konuşmuyorum. Psikoteknik testler, psikolojik takviyeler, eğitim... Bir yılda minimum 3 defa kaza yapan 6 bin kişi var. Bunların bazısı 8 defa kaza yapmış. Bunlara ben 'şoför' demiyorum, başka bir şey... Kamuoyu 'trafik canavarı' diyor. Bizim bunları rehabilite etmemiz lazım.

'Kazaya karışmak' demiyorum. Kusurlu bir şekilde kazaya karışıyor. Herkes kazaya karışabilir. Trafik kurallarına uyduğunuzda kazaya neden, niye karışacaksınız? Burada başka bir şey var. Bu kişilerin gerekirse ehliyetlerinin askıya alınması gerektiğini düşünüyorum. Nasıl alkollü kişi yakalandığında 6 ay ehliyeti askıya alınıyorsa bir kişi yılda 5 defa kaza yaparsa farklı bir şeydir bu..."

Trafik sicil belgesi uygulamasının sigortacılık sektöründe bir devrim olacağını iddia eden Eroğlu, "Şoförlerin trafik geçmişini işletmelere sunma zorunluluğu ya da imkanı getireceğiz. Trafik geçmişi şu anda sunulmuyor ama bu imkan getirildikten sonra kişi kendi geçmişini görebilecek.

Dolayısıyla bir kazadan dolayı repütasyonunun olumsuz etkileneceğini düşünen otobüs işletmesi, şoförlerden bu belgeyi istediği zaman trafik canavarları iş bulamayacak." dedi.

İkinci el online pazar raporundan derlenen verilere göre, Türkiye ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında geçen ay 168 bin 181 adet satış gerçekleşti.

Satışlarda geçen ay ekime kıyasla yüzde 16,2, ilk 11 ayın toplamında da 2021'in aynı dönemine göre yüzde 10 artış kaydedildi.

İkinci el online pazarda kasımda en çok tercih edilen otomotiv markası (binek ve hafif ticari) 22 bin 977 satışla Volkswagen (VW) oldu. VW'yi, 22 bin 99 adetle Renault ve 20 bin 877 adetle Fiat izledi. Satış sıralamasında 16 bin 733 adetle Ford, 8 bin 914 adetle Opel, 8 bin 651 adetle BMW, 8 bin 186 adetle Hyundai, 8 bin 107 adetle Peugeot, 7 bin 368 adetle Mercedes Benz ve 5 bin 865 adetle Toyota ilk 10 içinde yer aldı. Geçen ay ikinci el online binek ve hafif ticari araç pazarında satılan araçların yüzde 77,2'sini söz konusu ilk 10 marka gerçekleştirdi. İkinci el online binek araç pazarında kasımda toplam 135 bin 686 satış gerçekleşti. VW'nin Passat modeli, 7 bin 43 adetle en çok satılan model oldu.

ARACIN FİYATINA GÖRE KASKO ARTIYOR

Kasko fiyatları geçen yıla göre yüzde 280 arttı. Geçen sene 5 bin TL bedeli bulunan bir kasko bugün 19 bin TL'leri buldu. Aracın fiyatına göre de tutar 100 bin TL'leri de görebiliyor. Uzman isimler, araç sahiplerinin kasko sözleşmesindeki bazı maddelerden feragat etmeleri halinde onları büyük bir indirimin beklediğini söyledi.

İŞTE KASKOYU DÜŞÜRMENİN YOLLARI

Show Haber'in haberine göre uzman isimler kaskoda yedek araç istenmemesi, 5 bin-10 bin TL'ye kadar ki hasarları araç sahibinin üstlenmesi, yol yardımından feragat edilmesi, Kaza sonrası aracı sigorta şirketinin gösterdiği bir yerde yaptırmak gibi bazı maddelerden feragatla kasko fiyatını yüzde 50-60 düşürebileceği belirtildi.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Osman

Sürekli trafikte mesaisini geçiren ticari araç sürücüleride aynı katagoriye alınmaları sizce mantıklı olabilirmi değilse de düzenleme yapılması lazım

Vahap Kalyoncu

Onu bunu bilmem bildiğim tek şey trafik sigortasına yapılan fahiş zamlar çare üretmez tam aksine kaçağı artırır.Bu ülkede yüzde üçyüz ne arttıki sigorta bu kadar artıyor.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23