• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anneler Ankara’da

Yeniakit Publisher
2014-06-25 07:52:00 - 2014-06-24 22:21:57
Anneler Ankara’da

1 ayı aşkın süredir, dağdaki çocuklarının bırakılması için Diyarbakır’da eylem yapan anneler, dün eylemlerini Ankara’ya taşıdı. Başbakan Erdoğan, bazı siyasi parti temsilcileri ve STK’ları ziyaret eden aileler, bir an önce evlatlarına kavuşmak istiyor.

Gül ve Erdoğan anneleri dinledi

Diyarbakır’daki eylemlerini, seslerini daha iyi duyurmak için Ankara’ya taşıyan aileler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Gül, programında yer almamasına rağmen anneleri Köşk’te ağırlayarak, dertlerini dinledi ve çözüm konusunda gerekeni yapacaklarını söyledi.

ERDOĞAN ANNELERE UMUT VERDİ

Başbakan Erdoğan da acılı aileleri AK Parti Genel Merkezi’nde kabul etti.

Basına kapalı gerçekleşen kabulün ilk bir saatlik bölümüne Başbakan Erdoğan, başkanlık etti. Erdoğan’ın ayrılmasının ardından Diyarbakırlı aileler AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile toplantıya devam etti. Kabulde Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit ve AK Parti Diyarbakır milletvekilleri de hazır bulundu. 

BAŞBAKAN YÜREĞİMİZE SU SERPTİ

Yaklaşık 3,5 saat süren görüşmenin ardından aileler adına gazetecilere açıklamada bulunan Erhan Eren, Başbakan Erdoğan’ın herkesi tek tek dinleyerek, notlar aldığını söyledi. Erdoğan’ın annelerin yüreğine su serpici şeyler söylediğini, umutlandırdığını aktaran Eren, Erdoğan’ın yüzünde çözüme yönelik adımları gördüklerini kaydetti. Annelerin sıkıntılarını CHP’ye de aktaracaklarını ifade eden Eren, onlardan da çözüm noktasında somut adımlar atılması için talepte bulunacaklarını dile getirdi. Annelerin 40 gündür ilk defa yüzlerinin güldüğünü belirten Eren, AK Parti Genel Merkezi’nden umutla ayrıldıklarını söyledi. Adile Aksoy da Başbakan Erdoğan’ın, “konuyla ilgili yeni bir yasa üzerinde çalıştıklarını, tatile girmeden önce Meclis’e sunacaklarını” söylediğini aktararak, bunun umut verici bir adım olduğunu belirtti.

EROL METİN / ANKARA - Çocuklarının PKK tarafından dağa götürülmesi nedeniyle bir ayı aşkın süredir Diyarbakır’da oturma eylemi yapan Kürt aileler, seslerini yetkililere duyurmak amacıyla Ankara’ya geldi. Ellerinde evlatlarının fotoğraflarını taşıyan ve sürekli gözyaşı döken aileler, Başbakan Erdoğan, STK ve parti temsilcileriyle bir araya geldi. Akit’e konuşan aileler, en kısa zamanda çocuklarına kavuşmayı umuyor. “Çocuğumu geri ver PKK!” eyleminin sözcüsü Erhan Eren, yaş sınırlamasına girmeden çözüm sürecinde dağa çıkarılan bütün gençlerin geri verilmesini istediklerini belirterek, “Buradan da sonuç çıkmazsa anneler eylemlerine sonuna kadar devam edecek, kesinlikle geri adım atmayacağız” dedi. Pamukkale Üniversitesi’nde öğrenci olan kardeşi Fatih’in de 2 buçuk ay önce PKK tarafından götürüldüğünü belirten Eren, “Kardeşim gözlüğü çıkarınca etrafı göremeyecek derecede göz hastasıydı. Zeki biriydi. Bu işlerle ilgisi yoktu. Propagandayla politize edilip götürüldü” dedi.

Gözü yaşlı Kürt aileler, yaşadıkları dramı Akit’e anlattılar:

AKİT ARACILIĞIYLA FERYAT ETTİLER

l Bingöllü Muhammed Emin Önalan’ın dedesi Sabri Önalan: “Torunum kan hastasıydı. Annesi oğlu gittiğinden beri adeta aklını yitirdi. Allah kimsenin başına böyle bir bela getirmesin.”

l Hakkari Şemdinli’den gelen 71 yaşındaki Raşit Koç, kızı Zübeyde Koç’un özürlü olduğunu dile getirerek, “Eğer bu özürlü çocukları bile dağa götürüyorlarsa bunlara ne diye bilirim? Biraz vicdanlı olsunlar” dedi.

l Diyarbakırlı anne Ayfer Güneş: “Kızım Leyla ameliyat olacaktı. Babası inşaattan düşerek sakat kaldı. Leyla sabah okula gidiyordu, öğleden sonra mağazada çalışıyordu. Dağı istemiyorum, okusun istiyorum. Karnesini alamadı.”

l Batmanlı anne Boziye Tunç: “Oğlum arkadaşlarına ‘Zor durumdayım, beni kurtarın’ diye mesaj çekmiş. Bir daha ulaşamadık. Çoğu anne sıhhatini yitirdi. Huzurumuz gitti. Biz evladımızı büyüttük. Meslek sahibi olacaklar, evlenecekler, torunlarımız olacak dedik. Ölsünler demedik.”

Diyarbakır’da dağa çıkarılan Mehmetcan Evran’ın 75 yaşındaki babası Mehmet Evran: “75 yaşındayım. Oğlum için her şeyimi feda etmeye hazırım. Geçimimi Mehmetcan sağlıyordu. Perişan haldeyiz.”

l Şanlıurfa Siverekli baba Abdurrahman Toy: “4 ay oldu. Çocuğumu kandırdılar. Ben oğlumu eline silah alsın, yol kessin, intihar bombacısı olsun diye büyütmedim. Gerekenler yapılsın. Suça bulaşmadan çocuklarımıza kavuşalım.”

l Muş’tan gelen Cumali Şentürk: “Bu savaşın artık bitmesi lazım. Kim kimi vuruyor? Aynı Allah’a, aynı Kitaba, aynı Peygambere inanıyoruz.”

l Van Muradiye’den gelen anne Süreyya Toklar: “Oğlum sara hastasıydı.Nefes almak istiyorum. İnsan nefessiz yaşayabilir mi? Nefesimi aldılar. Oğlum karanlıkta nefes alamazdı, ışıksız yaşayamazdı. Elektrik gidince ‘anne’ diye bağırıyordu. Şimdi kime sesleniyor? Bana hayallerimi versinler.”

l Bitlis Hizanlı anne Leman Aydın: “Buraya Cumhurbaşkanı, Başbakan için geldik. Ramazan’ın hürmetine bize destek çıksınlar. Artık dayanamıyorum. Elleri silah yerine kalem tutsun. Ben oğlumun kokusunu gömleğinden alıyorum. Gömleğiyle yatıp kalkıyorum.”

Acılı annelerden, Memur-Sen’e ziyaret

MUHAMMED ERDOĞAN / ANKARA - Çocukları PKK tarafından alıkonulan Diyarbakırlı anneler, Ankara’da Memur-Sen tarafından ağırlandı. Acılı annelerin çocuklarına kavuşma umudunu dile getirdiği Memur-Sen ziyareti duygu yüklü anlara sahne olurken, programı izleyenlerin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü. Görüşmede, çocukların yerlerinin dağ olmadığını annelerinin kucağı olduğunu ifade eden Gündoğdu, “Çocukların ellerinde silah görmek istemiyoruz, ellerinde kitap, defter, bilgisayar görmek istiyoruz. Onları okullarından karnesini almış, yaz kurslarına giderken görmek istiyoruz. Annelerin çocuklarını bugünlere getirirken verdiği emek de bunu gerektiriyor. Elbette bu ülkede ve dünyada farklı olaylar oldu, Bunları çok dile getirenler oldu. İçeride ve dışarıda Gezicilere sahip çıkanlar yüzlerce çocuğun alıkonulmasına hiç ses çıkarmıyorlar” diye konuştu.

Gündoğdu, sanatçı, yazar, şair, gazeteci ve sivil toplumcu annelerden bu konuda daha çok ses çıkartmalarını isteyerek, “Ana yüreği dediğimiz kavramı, biraz daha empati yaparak biraz daha gözden geçirsinler istiyorum” dedi.

KÜRT ANNELER, ÇOGEV-DER’DE BİRLEŞTİ

Öte yandan, yavruları PKK tarafından kaçırılan anneler, hem kendi hem de diğer çocukları örgütün elinden kurtarmak için bir çatı altında birleşti. Bu kapsamda Kürt stratejist Galip İlhaner başkanlığında Çocuklarımızı Geri Verin Derneği (ÇOGEV-DER) kuruldu. Dernek hakkında bilgi veren İlhaner, “PKK’ya silah bıraktıracak Kürt anaları ve Kürt halkıdır. Dernek ile beraber Kürt anaların eylemlerini daha sistematik hale getirip seslerinin daha gür çıkmasını sağlayacağız. PKK silah bırakana kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi.

DERNEK AMBLEMİNİ DE TANITTI

Söz konusu derneğin amblemini de anlatan Galip İlhaner, “Yeşil – Kırmızı renk, bir hilal ve beş yıldız şeklinde, beyaz zemin üzerinde yeşil ve kırmızı renkle yazılmış “Çogev-Der” yazısından oluşmaktadır. Yeşil renk barışı, kırmızı renk barışın gücünü, hilal anneyi, yıldızlar ise anaların çocuklarını temsil etmektedir” ifadelerini kullandı.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23