• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Anne sütü bankacılığı din adamlarına soruluyor

Yeniakit Publisher
2013-02-26 21:02:00 - 2013-02-26 21:03:43
Anne sütü bankacılığı din adamlarına soruluyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamuoyunda tartışılan anne sütü bankacılığı projesi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yahudi ve Hıristiyan cemaatinden görüş istendiğini açıkladı.

ANKARA
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Hekimevi’nde sağlık muhabirleri ile bir araya geldi. Gazetecilerin, tam gün yasası, hastanelerin ihale süreci, gemi hastane projesi ve anne sütü bankacılığı ile ilgili sorularını cevaplayan Müezzinoğlu, çarpıcı açıklamalar yaptı.
Müezzinoğlu, Tam Gün Yasası ile ilgili soruya, “Dün sabah itibarıyla İstanbul’da bazı hocalarımızla görüştük, bugün öğleden sonra yine bazı hocalarımızla ve rektörlerimizle görüşeceğiz. Önümüzdeki hafta sonuna kadar tüm bunları tamamlamaya çalışacağız. Bunun dışında Türk Tabipleri Birliği ile yarın görüşeceğiz, özel sektörle pazar günü görüştük, yine görüşeceğiz. Tüm paydaşlarımız, bu ülkenin sağlık alanında dinamikleri olan paydaşlarımız. Bunların hepsini birlikte aynı hedefe aynı hizmet anlayışına ve aynı hizmet kalitesinin standardını yükseltme bakışına taşıma gayretindeyiz. Bunun yüzde 100’ü olur mu? Bunun yüzde 100 olmasını zaten beklemiyoruz. Ama ideale yakın bir ortaklığı arzu ediyoruz” dedi.
PEŞKEŞ TEPKİSİ
Müezzinoğlu kamu-özel sektör ortaklığıyla yapılacak hastanelerin ihale süreciyle ilgili olarak da, “Bu şeffaflıkta yapılan ihalelerde varsa yanlış yapan, onu da hukuka teslim edeceğiz. Ama birilerine peşkeş, kime peşkeş? O zaman girmek isteyen herkese peşkeş çekiyoruz. Ama bu kadar peşkeş varsa buyursun dünyadan da Türkiye’den de girsinler’’ dedi. Bakan Müezzinoğlu, kira ödemeleri için ise, “Şu anda döner sermayeden hastaneler için ayrılan para yine ayrılacak. İkinci olarak Sağlık Bakanlığı’nın bütçesi. Şayet buralarda ödemede sıkıntı olacaksa neticede biz devletiz. Devletin o anlamda da güvencesi var” diye konuştu. Müezzinoğlu ayrıca, 20 bin uzman ve 10 bin pratisyen hekime ihtiyaç olduğunu açıkladı.
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Gemi Hastane Projesi hakkında ise,  “Bu inşallah bölgeyi yalnız deprem zamanı için değil acil durumlarda hemen sahillerimize gelebilecek ama normal zamanda da sağlık hizmeti yapan, sağlık turizmine katkı sağlayan, dünyanın farklı bölgelerindeki acil durumlarda sağlık hizmeti için destek vereceğimiz bir proje. İnşallah önümüzdeki aylarda netleştirerek, ülkenin, milletin sağlık hizmetine sunmayı amaçlıyoruz” dedi.
TAM GÜNDE GERİ ADIM YOK
 Müezzinoğlu, “Tam günden vazgeçmeyi ya da geri adım atmayı düşünüyoruz diye bir bakışımız yok Şu anda benim durduğum nokta tam günü üniversitelerde de eğitim hastanelerinde de uygulayabileceğimiz ve geliştirebileceğimiz tıkanıklıklar varsa bunları aşmak üzerine” dedi.
ANNE SÜTÜ İÇİN
DİN ADAMLARI İLE GÖRÜŞME
Müezzinoğlu, anne sütü bankacılığı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı ile Yahudi ve Hıristiyan cemaatinden görüş istendiğini açıkladı. Bakan Müezzinoğlu, “Tedbir kısmındaki tereddütleri sıfırlayabilmeyi başardığımız gün uygulamaya geçeceğiz... Anne sütünü, bunu alamayan bir bebeğe vermek Sağlık Bakanlığı olarak sorumluluklarımız arasında. Bunu başarabilmeyi arzu ediyoruz. Önce bir sağlıklı sistem kuralım, sonra bu sistemi kamu vicdanının sahip çıkacağı bir yapıya taşıyalım” diye konuştu.
Diyanet’ten “Anne Sütü Bankası” açıklaması
‘Evlilik yasağı ihlal edilmesin’
ANKARA
Diyanet İşleri Başkanlığı’nca ihtiyaç duyulması halinde çocuklara annelerinden başka kadınların sütlerinin emzirme yoluyla, kadınlardan alınan sütlerin de bekletilerek ihtiyaç duyan bebeklere verilmesinde sakınca olmadığı ancak bunun getireceği evlilik yasaklarına yönelik önlem alınması gerektiği bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde ‘’Anne Sütü Bankası’’ ile ilgili iletilen yoğun sorular nedeniyle 2012 yılında Din İşleri Yüksek Kurulu’nun ‘’İnsan Sütünün Saklanması ve Bebeklere Verilmesi’’ne ilişkin mütalaasının kamuoyuyla paylaşılmasına lüzum görüldüğü belirtildi.
Geçen yılın nisan ayında toplanan kurulun yapılan müzakere sonrası aldığı kararda, Batı ülkelerinde yaygınlaşan böyle bir banka kurulmasının İslam’a göre caiz olup olmadığı konusunun, gerek bireysel olarak İslam alimlerinin, gerekse kurumsal olarak fetva kurullarının gündemine girdiği belirtildi. Kararda, bazı fetva kurullarının, ‘’Süt bankası uygulamalarının süt emme konusunda karışıklık meydana getireceği, bunun da farkında olmadan İslam’ın yasak kıldığı süt akrabaları arasında evlenmelere yol açabileceği’’ gerekçesiyle bu bankayı kurmanın caiz olmayacağına’’ karar verdikleri ifade edildi.
Ancak bu hükmün meselenin özüne yönelik olmadığı vurgulanan açıklamada, bunun kendilerinden süt alınan annelerle süt verilen bebekler arasında oluşacak süt akrabalığı konusunda hassasiyet gösterilmeyerek sütlerin ve süt akrabalıklarının karışması sonucu dinin yasakladığı evliliklere götürebileceği endişesinden kaynaklandığı kaydedilen kararda, şu değerlendirmelerde bulunuldu:
‘’Prensip olarak ihtiyaç duyulması halinde çocuklara annelerinden başka kadınların sütlerinin emzirme yoluyla verilmesinde bir sakınca olmadığı gibi kadınlardan alınan sütlerin bekletilerek daha sonra ihtiyaç duyan bebeklere verilmesinde de sakınca yoktur. Ancak süt akrabalığının getireceği evlilik yasaklarının ihlal edilmemesi için her türlü tedbirin alınması ve bu tedbirlerin hassasiyetle uygulanması gerekir.’’
DİNİ AÇIDAN SAKINCA DOĞURMAMASI İÇİN
ŞUNLARA DİKKAT EDİLMELİ
Kurul kararına göre, insan sütünün saklanmasının ve ihtiyacı olan bebeklere verilmesinin dini açıdan sakınca doğurmaması için dikkat edilmesi gerekenler şunlar:
l Süt verecek kadının kendi çocuğunu sütten mahrum bırakmaması,
l Başka kadının sütünü içen çocuklar arasında oluşacak mahremlik dairesini olabildiğince daraltmak için pratik bir tedbir olarak bir kadından alınan sütün sadece erkek veya sadece kız çocuklara verilmesi,
l Süt veren kadınla süt verilen çocuğun kimliklerinin kayıt altına alınması ve bu bilginin her iki tarafa da verilmesi,
l Bu hususun yasal düzenlemeyle güvence altına alınması,
l Evliliğe engel teşkil eden süt akrabalığı dairesinin daha da genişlememesi için birden fazla anneye ait sütlerin karıştırılmaması,
l Süt veren anneye masrafları dışında bir ücret verilmemesi, alınan sütlerin para karşılığı satılmaması,
l Annesinin sütüyle beslenme imkanı bulunan çocukların bu sistemden yararlandırılmaması.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23