• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Ankara’da IŞİD trafiği

Yeniakit Publisher
2014-09-13 08:16:00 - 2014-09-12 23:37:46
Ankara’da IŞİD trafiği

IŞİD’e yönelik yapılması planlanan operasyonda Türkiye’nin de yer almasını isteyen ABD, Türkiye’yi ikna çalışmalarını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e yapılacak müdahale için dün Ankara’da ilk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve son olarak da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile baş başa görüştü. Görüşmelerde ABD’ye “Türkiye olarak insani yardıma hazırız” mesajı verildi.

YENİ AKİT / ANKARA  - IŞİD’e yönelik yapılması planlanan operasyonda Türkiye’nin de yer almasını isteyen ABD, Türkiye’yi ikna çalışmalarını sürdürüyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e yapılacak müdahale için dün Ankara’da ilk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve son olarak da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile baş başa görüştü. Görüşmelerde ABD’ye “Türkiye insani yardıma hazır” mesajı verildi.

KERRY, IŞİD PLANINI ANKARA’YA ANLATTI 

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD’e yapılacak müdahale için dün Ankara’da ilk önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve son olarak da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile baş başa görüştü. Kerry’in Davutoğlu ile görüşmesi 1 saat sürdü. Toplantı öncesi Çavuşoğlu ve Kerry bir açıklama yaptı. Kery, Türkiye’de olmaktan mutlu olduğunu, Türkiye ile sadece NATO müttefiki olmadıklarını belirterek, “Mevlüt Beyle burada görüşmek de benim için çok önemli. Birbirimizi çok kısa bir sürede tanıma fırsatı bulduk. Ama çok derinlemesine görüşmeler yaptık. Türkiye ve ABD’yi ilgilendiren konularda... NATO içerisinde biz önemli ortaklarız. Ama bununla sınırlı değil. Libya’dan Mali’ye, Ortadoğu’ya kadar olan konular hepimizi ilgilendiriyor. Konuşacak çok şeyimiz var. Son bir buçuk sene içerisinde ben en yakın ilişkilerimden bir tanesini Sayın Ahmet Davutoğlu ile kurmuştum. Şimdi kendileri Başbakan oldu. Davutoğlu ile çok önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Kendileri ile çok sık ve yakın görüşüyorduk. Şu ana kadar da Sayın Çavuşoğlu ile olan ilişkilerimize baktığınızda çok sık görüşüyoruz” dedi. Görüşmeye ilişkin basını bilgilendiren Çavuşoğlu, Kerry’i Ankara’da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Bu üçüncü toplantımız olacak. Birçok konu var gündemimizde. Ortadoğu, özellikle Suriye ve Irak’ta olanlar ve başka konuları da ele alacağız. İkili görüşmeler yapacağız. Barış süreci, Ermenistan, Kıbrıs ve Ukrayna konularını masaya yatıracağız” ifadelerini kullandı. 

ÇAVUŞOĞLU: İNSANİ YARDIMA HAZIRIZ

 Çavuşoğlu ve Kerry arasında yapılan görüşmede ise Türkiye’nin endişeleri dile getirildi. Çavuşoğlu insani yardım konusunda Türkiye’nin bölgede her zaman destek vermeye hazır olduğu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e iletildiğini aktardı. Görüşmede Irak’ta Maliki dönemindeki mezhepsel yaklaşımların sonuçlarına dikkat çekildi ve yeni hükümetin desteklenmesi konusunda mutabık kalındı. ABD Başkanı Obama’nın yaptığı açıklama sonrası Suriye’de neler yapılacağı konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Kıbrıs müzakereleri ve Libya’daki gelişmeler de görüşmede ele alındı. İncirlik konusunun görüşülüp görüşülmediği konusunda ise bugüne kadar ABD’den bir talep gelmediği belirtildi.

ERDOĞAN-KERRY GÖRÜŞMESİ 

Daha sonra Kerry, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Çankaya Köşkü’ne çıktı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme 2,5 saat sürdü. Toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak göreve başlayan ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson da yer aldı. Görüşmede, Suriye ve Irak’ta etkisini artıran IŞİD’e karşı oluşturulacak koalisyonda Türkiye’nin ne gibi bir rol üstleneceği konusu ele alındı. Toplantı sonrası basına açıklama yapılmadı.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23