• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Altını olanlar dikkat: ABD dolarını tahtından etti nedeni belli oldu! Altındaki makasın arkasında ne var?

Yeniakit Publisher
2023-04-27 00:25:00 - 2023-04-27 01:01:48
Altını olanlar dikkat: ABD dolarını tahtından etti nedeni belli oldu! Altındaki makasın arkasında ne var?

Geçtiğimiz haftalarda ons altının 2 bin doları aşmasıyla gram altın 1260 liraya ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Değer kaybetmeye başlayan altın fiyatlarında yükseliş devam edecek mi? Serbest piyasada gram altının fiyatı, Londra'ya göre yaklaşık yüzde 10 primli durumda. İşte detaylar...

Altın fiyatlarındaki aşağı yönlü seyir dikkat çekiyor. Ons altın 2 bin dolar olan kritik seviyenin üzerinde tutunmakta zorlanıyor. Serbest piyasada gram altının fiyatı, Londra’ya göre yaklaşık yüzde 10 primli durumda. Borsada işlem gören altın sertifikaları ise daha da yüksek fiyattan alınıp satılıyor. Peki farklılığın, altın fiyatlarındaki düşüşün sebebi nedir? Gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın fiyatlarıyla ilgili açıklama geldi. İşte son dakika tüm detaylar... 

Altın fiyatları için dikkat çeken açıklama geldi. Altın fiyatlarıyla ilgili yıl sonu tahmini geldi. Altın fiyatları rekordan rekora koşacak. Uzman isim önemli seviyeyi açıkladı. Öte yandan geçtiğimiz haftalarda ons altının 2 bin doları aşmasıyla gram altın 1260 liraya ulaşarak tüm zamanların rekorunu kırmıştı. Altın ABD dolarını tahtından etti :Çin liderliğindeki bir grup ülkenin, ABD dolarının hakimiyetini kırmak için kullanmaya başladığı Çin yuanı, tarihte ilk kez Çin'in sınır ötesi işlemlerinde en çok kullanılan para birimi olarak ABD dolarını geride bıraktı.

Türkiye’de altın en sevilen yatırım araçlarından biri. Geleneksel olarak süregelen bu ilgi nedeniyle yastık altında 4500- 5000 ton civarında altının olduğu tahmin ediliyor. Dönem dönem bu altınların sisteme dahil edilmesi amacıyla yeni ürünler piyasaya sunuluyor.

Bu kadar büyük bir tasarrufun olduğu bir yerde altınla ilgili her gelişme de yakından takip ediliyor. Son günlerde döviz kurlarında olduğu gibi altında da fiyat farklılıkları kamuoyunda sıkça tartışılıyor. Londra’daki fiyatlara göre 1250 TL’ye yakın bir seviyede işlem görmesi gereken gram altının fiyatı serbest piyasada 1350 TL’den satılıyor. Borsa İstanbul’da işlem gören Darphane Altın Sertifikaları’nda ise gram altının fiyatı 1430 TL’ye denk geliyor.

Londra ile %10’luk fark

dünyagazetesi'nin aktardığı haberde: Peki gram altındaki bu fiyat farklılığının nedeni ne cevabı verildi. Türkiye’nin yıllık altın ihtiyacı yaklaşık 300-310 ton civarı. Bunun 40 tonu madenlerden çıkartılan altınlarla karşılanıyor. 70-80 ton civarı da hurda dönüşümünden geliyor. Geriye kalan yaklaşık 180 tonun ise ithal edilmesi gerekiyor. 2022 yılında toplam 20 milyar dolarlık altın ithal edilirken bu rakam ocak-şubat döneminde 9 milyar dolar civarında gerçekleşti.

Ocak ayında 68.3 ton, şubat ayında ise 57.4 ton altın ithalatı yapıldı. Altın ithalatını sınırlayan düzenlemeler sonrası Mart ayında yapılan ithalat 21.6 tona geriledi. Dolayısıyla arz kısmındaki daralma, altın fiyatlarının Londra ile Türkiye arasında yaklaşık yüzde 10’luk bir makasın oluşmasına neden oluyor. Yani Türkiye’de gram altının fiyatı Londra’dan yüzde 10 daha pahalı. Londra-Türkiye makasıyla ilgili çarpıcı bir istatistik var.

Geçiş yıllarda 250 işlem gününün 200’ünde Türkiye’deki altın fiyatları Londra’ya göre primli, 50 günde ise iskontolu işlem görmüş. Ancak son 3 yılda 250 işlem gününün tamamında Londra’ya göre altın fiyatları Türkiye’de primli. Bunda spekülatif amaçlı artan altın talebinin etkisi önemli bir yer tutuyor. Öyle ki yılın ilk aylarında yapılan altın ithalatının büyük bölümünün kurumsal yatırımcılardan kaynaklandığı söyleniyor.

Kredi ile döviz alımı sıkı şekilde kontrol edilirken bu nedenle bazı şirketler döviz yerine altına yönelerek spekülatif yatırıma yönelmiş olabilir. Yatırım amaçlı altın ticaretinde fiziki teslimden kaydi yönteme geçiş cari denge üzerinde altın baskısını bir miktar azaltabilir.

Gram altın alınır mı?

Borsadaki altın sertifikalarının serbest piyasadan da yüksek işlem görmesinin nedeni olarak ‘spekülasyon’ gösteriliyor. Fiyat farklılıklarının olduğu bir ortamda altına yatırım yapılır mı? Uzmanlar, mevcut seviyelerden alınacak altın için baştan yüzde 10 prim ödendiğini dolayısıyla ithalattaki sınırlamaların gevşetilmesi halinde Londra ile makasının aşağı yönlü kapanabileceği ve bu durumda yurtiçinde fiyatların aşağıya gelebileceği uyarısında bulunuyor. Yani bugün alınacak gram altından kara geçebilmek için kurların artmadığı varsayımına göre ons fiyatının yüzde 10’un üzerinde yükselmesi gerekiyor.

Altının onsunda bu seviyelere dikkat!

Gelelim altının ons fiyatındaki teknik görünüme… Altının ons fiyatı haftalık bazdaki grafikte 2018 Ağustos ayında başlayan uzun vadeli yükseliş trendi üzerinde. Bu şu an için ana trendin hala yukarı olduğunu gösteriyor. Bu hafta için de bu trendin destek noktası 1807 dolar seviyelerine denk geliyor. Bu trend desteğinin yanında 1965 dolar seviyesi de yatay destek noktası olması açısından önemli.

Teknik açıdan bu seviyelerin üzerinde kalınması ons fiyatında yukarı yönlü hareketlerin inişli çıkışlı bir seyir de olsa devamı konusunda önemli bir sinyal veriyor. Bununla birlikte olası yukarı denemelerinde 2 bin 50 – 2 bin 75 dolar bandı son derece kuvvetli bir direnç bölgesi. Altın, bu bölgeyi yakın zamanda 3 defa denedi ancak kırmayı başaramadı. Aşılması yukarı hareketin ivmesini artıracak öneme sahip. Böyle bir senaryoda 2 bin 120 dolar seviyesi ilk hedef noktası olacak.

Diğer uzman yorumları ise şöyle;

Konuyla ilgili milliyet'e açıklamalarda bulunan Dinamik Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Ceyhun Yavaş şu ifadeleri kullandı: "Altın fiyatlarında son dönemde gerçekleşen bankacılık krizi ve buna bağlı olarak Fed’in faiz artırım beklentinde yumuşama olabileceği görüşünün ağır basmasıyla hızlı bir yükseliş yaşadık ancak bankacılık krizinin gündemden düşmesi ve Fed’in 3-4 Mayıs toplantısı için 25 baz puanlık faiz artıracağı beklentisinin gündeme gelmesi ons altın fiyatlarında kar realizasyonlarına sebep olduğu görüşündeyiz.

YATIRIMCILAR NELERE DİKKAT ETMELİ?

GRAM ALTIN FİYATINA İLİŞKİN ÖNGÖRÜNÜZ NEDİR?

Gram altın kısa vadede 1235 TL ile 1250 TL arasında yatay bir şekilde hareket ettiğini görmekteyiz. Orta vadede ise 1220 TL destek seviyesi üzerinde kalındığı sürece yükseliş potansiyelini koruyabilir. Bu durumda 1270 TL direnci hedeflenebilir.

FAİZ ARTIRIMI BEKLENTİLERİNE GÖRE ALTINDA ÖNGÖRÜLER NELER?

Fed’e yönelik beklentinin altın fiyatlarına yansıdığı görüşündeyiz. Kararın açıklanması ve özellikle karar metninde faiz artırım patikasının yumuşayacağına yönelik sinyaller alınması halinde altında katalist etkisi görülebilir. Faiz artırım yönünde kararların devamına ilişkin ibarelere yer verilmesi halinde ise altının baskı görebileceği beklentisindeyiz.


İlginizi çekebilir→ İkinci el araç fiyatlarında, petrol ve yakıtta araç sahiplerini heyecanlandıran yeni trend: Şimdi de bu→ TIKLAYINIZ

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23