• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Altında sabreden kazanır

Yeniakit Publisher
2013-04-23 20:09:00 - 2013-04-23 20:10:50
Altında sabreden kazanır

Altın fiyatlarının dünyada düşmesiyle birlikte Türkiye’de aşağı yönlü harekete geçmesi; vatandaşları güvenli liman olarak nitelendirilen altına yöneltti. Kuyumcular ve altın ticareti yapanlar aşırı gelen taleplere yetişemeyince ortaya çıkan karaborsacılar

ŞUAYİP ALABAY - İSTANBUL
Altın fiyatlarının dünyada düşmesiyle birlikte Türkiye’de aşağı yönlü harekete geçmesi; vatandaşları güvenli liman olarak nitelendirilen altına yöneltti. Kuyumcular ve altın ticareti yapanlar aşırı gelen taleplere yetişemeyince ortaya çıkan karaborsacılar, durumdan istifade ederken İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) vatandaşları uyardı. Altın piyasasını ve geleceğini konuştuğumuz İKO Başkanı Alaattin Kameroğlu son gelişmeleri Akit’e değerlendirdi.
KAMEROĞLU: ALTINDA
ARTAN TALEP VATANDAŞIN
CEBİNE YANSIYOR
Türkiye’nin altın ihtiyacını ithal ederek karşıladığını ifade eden Kameroğlu, içeride üretilen altın yetmediğini belirterek şunları söyledi; “Aşağı yukarı 150-200 ton arası altın ihtiyacı olan Türkiye’nin 30-35 tonunun madenlerden geldiğini varsayarsak geri kalan kısmını yurtdışından ithal ediyor. Talep olduğu zaman ithal, içeride fazla arz olduğu zamanda ihraç ediyor. Bu altın fiyatlarının düşmesiyle dünyanın bütün ülkelerinde özellikler Hindistan’da ve bazı Arap ülkelerinde altın talebine sebep oldu. Dışarıda rafine edilmiş külçe altına biraz daha sıkıntı olması söz konusu. Dolayısıyla bir külçe altın sıkıntısı baş göstermeye başladı. Bu da aşağı yukarı kiloda 2 bin ile 2 bin 500 arasında altının pahalı olmasına sebep oluyor. Bu da vatandaşın cebinden haksız bir şekilde belli bir rakamın çıkmasına sebep oluyor”
Altın fiyatlarının aşağı yönlü hareketiyle vatandaşın alıma geçtiğini vurgulayan Başkan Kameroğlu, “Şu anda vatandaşın aldığı altın genelde Cumhuriyet altını veya 22 ayar tel bilezik. Yani istihdama direkt etkisi olan ürünler değil bunlar. Biraz daha perakendeciyi hareketlendiren veya esas sektörün özü olan takı imalatçısına şu anda yansımış değil. Vatandaşın aynı zamanda altının fiyatının düşmesiyle yastık altına koymasını da tasvip etmiyoruz. Bunun yanında sarı Cumhuriyet altını da talepten dolayı işçilik bedeli de yükselmiş oluyor. Halk burada özellikle çeyrek altına işçilik bedeli ödeyerek sahip oluyor malın yokluğundan dolayı. Yani halkımız biraz daha sabır gösterse daha ucuz fiyata alacak.  Altında karaborsacıların doğmaması için biz her zaman konuşuyoruz. Şimdilik çeyrek ve Cumhuriyet altını almayın, başka ürünlere yönelin, alacaksanız 1 hafta bekleyin, piyasada mal bollaşsın. Bollaşınca işçilik fiyatı düşüyor, sabır gösterin diyoruz” dedi. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23