• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alternatif iktidar gibi davrandı

Yeniakit Publisher
2014-04-26 08:56:00 - 2014-04-25 22:31:03
Alternatif iktidar gibi davrandı

AYM Başkanı’na hükümet adına tepki gösteren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “Kılıç’ın konuşması hukuki değil siyasi. Alternatif iktidar gibi davranan Kılıç’ın emekliliğine 10 ay kala böyle bir konuşma yapması arayış içinde olduğunun göstergesi” dedi.

YENİ AKİT / TBMM BÜROSU - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’a AYM’nin 52. yıldönümü törenlerinde yaptığı konuşma nedeniyle sert tepki gösterdi. Konuşmanın hukuki değil, siyasi olduğunun altını çizen Bozdağ, Kılıç’ın alternatif iktidar gibi davrandığını, emekliliğine 10 ay kala böyle bir konuşma yapmasının arayışlar içerisinde olduğunu gösterdiğini ifade etti. Bozdağ, yargının birilerinin arka bahçesi olmasına izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

KONUŞMASI SİYASİ POLEMİKLERLE DOLU

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın konuşmasının siyasi değil, hukuki olması gerektiğini belirten Bozdağ, “Anayasa Mahkemesi bir yargı organıdır. Başkanı da yargı mensubudur. Başkanın konuşması siyasi değil hukuki olmak zorundadır. AYM Başkanının konuşması hukuki değil, siyasidir; siyasi polemiklerle doludur” dedi. Emekliliğine 10 ay kala AYM Başkanı Kılıç’ın yaptığı konuşmanın Türkiye’nin yeni bir muhalefeti olduğunu gösterdiğini ifade eden Bozdağ, muhalefet partilerinin bıraktığı boşluğu AYM Başkanı Kılıç’ın doldurmaya çalıştığını kaydetti.

ALTERNATİF BİR İKTİDAR GİBİ DAVRANDI

Kılıç’ın niyet sorgulamasının eleştiriye tahammülsüzlüğün örneği olduğunu ifade eden Bozdağ, “Yasama, yürütme ve yargının üzerinde olduğunu ifadeyle ‘yasama yürütme ve yargı vatandaşların sorununu çözmezse biz hazır bekliyoruz’ mesajı vererek kendi kuruluş amacı dışında yetki ve görevlerle donatmakla ve yeni bir vesayet organından da öte bütün güçleri üzerine alan alternatif bir iktidar olmaktadır. Bu yaklaşım asla kabul edilemez. Kimsenin yargı üzerinde vesayet hakkı ve yetkisi olmadığı gibi AYM’nin veya başkanının da yasama, yürütme ve yargı üzerinde vesayet organı olma hakkı bulunmamaktadır” diye konuştu.

YARGININ BİRİLERİNİN ARKA BAHÇESİ OLMASINA İZİN VERMEYİZ

Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğunu belirten Bozdağ, “Herkes hukuk içinde hareket etmelidir. AYM’nin görev ve yetkileri; kanunların, kararnamelerin, içtüzüklerin, Anayasaya uygunluğunu denetlemek ve bireysel başvuruları karara bağlamaktır. AYM’nin yargı görevi yoktur. Yargının tarafsız, bağımsız olması demokrasinin teminatıdır. Yargının bağımsızlığını sağlamak için mücadele ettik. Yaptığımız yasal düzenlemelerin yegane hedefi bunu sağlamaktır. Yargının bir ideoloji, din, mezhep, ırk veya mensubiyetin arka bahçesi olmasına hiçbir zaman rıza göstermedik, bundan sonra da göstermeyeceğiz. Dün de yargıdaki vesayetlere karşıydık bugün de karşıyız” dedi. Bozdağ, 2010 Anayasa değişikliğinin yargının bir başka ideolojiye arka bahçe olması için yapılmadığının altını çizdi.

KILIÇ YENİ ARAYIŞLAR İÇERİSİNDE

Kılıç’ın ev sahibi olarak misafir ettiği kişilere bu şekilde hitap etmesinin doğru olmadığını dile getiren Bozdağ, “Daha önce de Anayasa Mahkemesi Başkanları çok açıklamalar yaptılar, ama hiçbirisi nezaketini bu seviyeye düşürmemişti. Sayın Kılıç muhtemelen emekliliğine yakın bir sürede olduğu için yeni arayışlar içinde görünüyor. Muhalefet boşluğu da var zaten. Muhalefet görevini yapmaya çalışıyor olabilir. Siyasi parti lideri edasıyla konuşmuştur. Siyasi değerlendirme yapmıştır” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23