• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Almanya'daki Türklere oy kullanma hakkı

Yeniakit Publisher
2014-02-04 15:57:57 - 2014-02-04 16:03:28
Almanya'daki Türklere oy kullanma hakkı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenledi. Merkel, 30 Mart seçimlerinde Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının oy kullanabileceğini söylerken, "Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının da seçimlere buradan katılabilmesi için destek sağlayacağız. Türkiye'deki seçimler için oy kullanma haklarının olması gerekiyor" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Almanya Başbakanı Angela Merkel Almanya'da biraraya geldi. İki başbakan görüşmeleri sonrasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Merkel, "Burada yaşayan Türk gençlerin çifte vatandaş olmalarını kabul ediyoruz" derken Türkiye'de yapılan 30 Mart seçimleriyle ilgili olarak, "Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının da seçimlere buradan katılabilmesi için destek sağlayacağız. Türkiye'deki seçimler için oy kullanma haklarının olması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Başbakan Erdoğan da, "En önemli beklenti, Almanya'daki Türk vatandaşlarının seçimlerde oylarını kullanma konusuydu. 7 ayrı noktada buradaki vatandaşlarımız oy kullanabilecek" dedi.

İşte toplantıdan bazı notlar:

Almanya Başbakanı Angela Merkel: Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunu açık nokta olarak görüyoruz. Aynı şekilde Türkiye'deki seçimleri de görüştük. Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının da seçimlere buradan katılabilmesi için destek sağlayacağız. Türkiye'deki seçimler için oy kullanma haklarının olması gerekiyor. Ayrıca burada yaşayan Türk gençlerin çifte vatandaş olmalarını kabul ediyoruz. Almanya'daki Türkler vatandaşlıkları arasında tercih yapmak zorunda kalmamalı, ikisini de sürdürebilmeli. Terörle mücadele konusunu görüştük. Dış politikayı konuştuk. Özellikle de Suriye'yi masaya yatırdık. Suriye'deki durum bu şekilde kabul edilemez. Suriye için daha fazla şey yapılmalı.

7 NOKTADA OY KULLANILACAK

Başbakan Erdoğan: Merkel'in davetine gelmemden mutluluk duyuyorum. Kurulan yeni hükümetin başarılı olmasını diliyorum. Türkiye ve Almanya arasında büyük ilişkiler var. Tüm ilişkileri değerlendirme şansımız oldu. Şu ana kadar neler yapıldı, yapılıyor bunları görüştük. Son dönemde ikili ilişkilerimizde olumlu gelişmeler oldu. Sayın Merkel'i kısa zamanda ülkemize bekliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı Mayıs ayında ülkemize gelecek. Almanya'da yaşayan Türk toplumunun sorunları da var. Bunları konuştuk. Federal parlamentoda 11 Türkiye kökenli milletvekilinin yer alması önemlidir. 30 Mart seçimlerinde Türk vatandaşları da burada oy kullanabilecek. En önemli beklenti, seçimlerde oylarını kullanma konusuydu. 7 ayrı noktada buradaki vatandaşlarımız oy kullanabilecek. Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk olmak kaydıyla... Şimdi parti olarak 3. yerel seçime gidiyoruz. Bundan da başarıyla çıkacağımıza inanıyoruz.

Entegrasyon noktasında bir sorun yaşanmıyor. Her geçen gün bunun daha da olumlu gideceğine inanıyorum.

Almanya Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı... İthalatta ikinci konumdadır. 2014 sonu ticaret hacmimiz yaklaşık 36 milyar dolara ulaşacak. Yatırımlar ve turizm konusunda aramızda önemli bir dayanışma söz konusu. 5 milyonu aşan turist sayısıyla Almanya birinci sırada. Yerleşiklerde ise ilk kez bu sene Norveçliler Almanya'yı geçti. Aramızda ilişkiler çok kuvvetli. Almanya'da neler oluyor biz takipteyiz, bizde neler oluyorsa onlar takipte. Terörle mücadele konusunda ortak kararlılığımızı teyit ettik.

Suriye konusunda Cenevre 1 ve Cenevre 2 beklentilere olumlu bir netice ortaya koymadı. Şu an itibariyle de hep olumlu neticeler doğuracağı beklenmiyor. İstismar amacı olarak da kullanıldı. Yermuk'te insanlar açlıkla terbiye ediliyor. Yayınlanan 55 bin kare fotoğrafla Suriye'deki insanlık trajedisi gösterildi. Bu kabul edilebilir bir durum değil. Buna karşı tüm insanlığın ortak tavır koyması gerek. 160 bin insanın öldürüldüğü dünyada futbol maçı izlenir gibi bu durum nasıl izlenir? Benim ülkemde 700 bin sığınmacı var. Bunların 220 bini çadır ve konteynırda kalıyor. BM'den ne gibi bir destek geldi? 130 milyon dolar kadar. Açık kapı politikasıyla Suriyeli vatandaşlarımızı ağırlamaya devam edeceğiz. BM Güvenlik Konseyi kilitlenmiş bir durumda. Barış için bir adım atamamıştır. Daimi üyeler şu anda tıkanmış durumda. BM Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe bir ülkenin dudağının arasında sıkışıp kalır. Bu konuda da Merkel'le görüştük.

"RUSYA KİLİT NOKTADA"

Angela Merkel: Rusya ile çok yoğun konuşuyoruz. Rusya'nın kimyasal silah konusunda kilit noktada olduğunu düşünüyoruz. Fotoğrafları da gördük. Kesinlikle birşeyler yapmalıyız. Biz bu alanda Avrupa genelinde destek sağlanması için çabalıyoruz. Cenevre görüşmelerinin başarılı sonuçlara varmamış olması kesinlikle BM Güvenlik Konseyi'nin çabası olmamış olamaz mı?

Merkel, Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla ilgili soruya, "Şimdi bence Türkiye'deki tartışmalar Türkiye'de yürütülen tartışmalar. Gezi olaylarıyla ilgili ben de bunun temel haklar noktasında olduğunu belirtmiştim. Tabi ki her ülke kendi iç sorunlarını kendisi halletmek zorundadır. AB ile müzakereler açısından ucu açık görüşmelerin sürdürüldüğünü belirttim. Herhangi bir zaman sınırlaması yoktur. Adım adım ilerliyoruz. Bu da bir sır değil. Tam üyeliğe ilişkin belli tereddütlerim var. Bölgesel politikalar faslının açılmasını destekliyorum" şeklinde yanıt verdi.

"FAİZ ARTIŞINA KARŞIYIM"

Erdoğan, Reuters muhabirinin, "Almanya ile ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesinden bahsettiniz. Özellikle faizlerle birlikte yaşanan ekonomik gelişmenin duraklamaya yüz tuttuğu ve bunların Almanya ile ticareti etkileyeceği düşünülüyor mu?" sorusuna, "Türkiye göreve geldiğimizden bu yana milli geliri 3 kat artırdı. Enlasyonu tek hane düşürdük. Bağımsız bir kurum olan Merkez Bankamız bu adımları atıyor. Bağımsız bir kurum olduğu için bir müdahale yetkim yok. Ama ben de faiz artışına karşı olduğumu belirtmeden duramam. Bir B ve C planımız var. Seçim öncesi ya da seçim sonrası başlatacağız" şeklinde yanıt verdi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23