• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Almanlar araba yaparken biz ise… Rizeli vatandaş sosyal medyayı salladı

Yeniakit Publisher
2024-06-22 14:47:08 - 2024-06-22 14:47:08

Rize’de sokak röportajında konuşan bir vatandaş, “Almanlar araba yaparken biz millete zorla şapka giydirmek için uğraşıyorduk” diyerek sosyal medyada gündem oldu. Şehir halkının 1925 yılında şapka kanununa muhalefet ettikleri gerekçesiyle Rize, denizden Hamidiye Zırhlısı tarafından bombalanmıştı.

Rize'de yapılan bir sokak röportajında konuşan bir vatandaşın sözleri sosyal medyada büyük yankı uyandırdı. Vatandaş, "Almanlar araba yaparken biz millete zorla şapka giydirmek için uğraşıyorduk" diyerek, geçmişteki tepki çeken uygulamalara yönelik eleştirilerini dile getirdi. Bu sözler, sosyal medyada paylaşım rekoru kırdı.

Vatandaşın sözleri, 1925 yılında yürürlüğe giren Batı'dan devşirilmiş Şapka Kanunu'nu hatırlattı. Kanun, halkın sözde modernleşme çabalarının bir parçası olarak zorla şapka giymeye teşvik edilmesini öngörüyordu. Bu durum, dönemin geniş kesimlerinde haliyle tepkiyle karşılanmıştı. Özellikle Rize halkı, bu kanuna muhalefet etmiş ve yaşanan olaylar tarihe "Şapka İsyanı" olarak geçmişti.

Rize halkının milli duygularla yaptığı eylemler, o dönem ciddi sonuçlar doğurmuştu. Şehri bastırmak için Hamidiye Zırhlısı, denizden Rize'yi bombalamıştı. Bu olay, Türkiye'nin sözde modernleşme sürecinde yaşanan gerilimlerin en somut örneklerinden biri olarak tarihteki yerini aldı. Vatandaşın röportajdaki sözleri, bu tarihi olayı tekrar gündeme taşıyarak, geçmişe dair halkın gerçek bakış açısını ortaya koydu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bekir

Ulan durzuuuuu ilk ucagi ne zaman yaptik ilk arabayi ne zaman yaptik bi tarihhh oku bos bos konusma.

TürkOğlu

BU DELİ KANLININ ALLINDA ÖPÜYORUM HELAL OLSUN SANA ARTIK SENİN GİBİ YÜREKLİ TARİHİNİ UNUTMAYAN VE BİLGİLİ,,, ARTIK AZ ,,,, AMA NEREDEN BİLSİN Kİ VATANDA ,,, BUNUNDA TEK SORUMLUSU DEVLET VE MİLLİ OLMAYAN BİR MİLLİ EĞİTİM,,, DEVLET HAKLI ÇÜNKÜ ELİ KOLU BAĞLI,, EMPERYALİSTEN İCAZET ALMAK GEREK,,,
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23