• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Allah, cemaat kardeşliğini din kardeşliğine tercih edeni affetmez

Yeniakit Publisher
2014-10-20 10:08:00 - 2014-10-20 10:15:32
Allah, cemaat kardeşliğini din kardeşliğine tercih edeni affetmez

Hayrettin Karaman, İslam’da din kardeşliği ve liyakatin önemine vurgu yaptığı yazısında, her Müslümanın, hakkı sahibine teslim etmesi zarureti bulunduğunu söyledi. Karaman, “Bir Müslüman, kendi cemaatinden, partisinden diye bir kimseyi kayırır, onunla olan özel kardeşlik ve yakınlık ilişkisini din kardeşliğine ve liyakata tercih ederse Allah onu affetmez” dedi.

İŞTE  O YAZI:

(...) Kur’an’da anlatıldığı gibi Allah’a ve Peygamberine ve diğer iman esaslarına iman edenler, mezhepleri farklı olsa da din kardeşidir. Din kardeşleri arasında daha dar sınırlar içinde kardeşlikler de oluşmuştur; bunların en yaygın olanları tarikat ve cemaat kardeşliğidir.

(...) İslam emaneti ehline vermemizi ve düşmanımıza bile adaletle muamele ve hükmetmemizi istemiştir. (...) İnsanı etkileyen bu sosyal, dini ve tabiî bağlar bir yanda, Allah’ın emir ve talimatı bir yanda iken mümin kulluğunu nasıl gerçekleştirecek?

Eğer din bağı/kardeşliği ile diğer bağlar ve kardeşlikler çelişmiyorsa, her ikisinin hakkını aynı zamanda vermek mümkün ise problem de yok demektir. Burada aranacak nitelik akrabalık değil, işe ehil ve layık olmaktır. (...)

Aynı işi isteyen biri akraba diğeri de akraba olmayan ama işe daha ehil (...) bir mümin bulunduğunda iş akrabaya verilirse ‘emanet ehline verilmemiş’, soy bağı, din kardeşliğine ve ehliyete tercih edilmiş olur. (...)

Allah’a iman eden (...) Müslüman, kendi cemaatinden, tarikatinden, partisinden diye bir kimseyi kayırır, onunla olan özel kardeşlik ve yakınlık ilişkisini din kardeşliğine ve liyakata tercih eder ve bu sebeple hakkı sahibine (...) değil de hak etmeyene verirse veya bir şahsa veya gruba duyduğu kin, beslediği düşmanlık yüzünden adaletten ayrılır ve o kişiye zulmederse emaneti ehline vermemiş ve adaletle hükmetmemiş olur. Bunu yapanı tarikat, cemaat, parti ve akrabalık kurtaramaz; kul hakkına tecavüz ettiği için Allah da –o hakkı sahibi için almadan– affetmez. (...)

Hayrettin Karaman/YENİŞAFAK

Akit Arşiv Sayfasından

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23