• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alkol satan yerler kapatılsın

Yeniakit Publisher
2013-09-20 21:01:01 - 2013-09-20 21:02:49
Alkol satan yerler kapatılsın

İki hafta önce yürürlüğe giren ve gece 22.00 ile 06.00 arasında alkol satışını yasaklayan yasanın mevcut haliyle uygulanmasının mümkün olmadığını vurgulayan STK’lar, “Bu yüzden, alkol satışı yapan yerler ya hiç alkol satışı yapmasın ya da gece 22.00 ile sabah 06.00 arasında kapalı tutulsun” ifadelerini kullandılar.

MUHAMMET ERDOĞAN/ANKARA
Alkol kullanımını ve satışını düzenleyen yasanın yürürlüğe girmesinin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen konulan yasakların delindiği ve mevcut haliyle yasanın tam anlamıyla uygulanamayacağı belirtiliyor. Akit’e konuşan STK’lar, “Düzenlemenin yürürlüğe girmesine rağmen binlerce iş yerinin denetlenmesi mümkün olmadığı için yasaklar deliniyor. Bu yüzden, alkol satışı yapan yerler ya hiç alkol satışı yapmasın ya da gece 22.00 ile sabah 06.00 arasında kapalı tutulsun” ifadelerini kullandı.
“DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Yaptığı açıklamada alkolün zararları konusuna değinen İnsani Değerler Derneği (İDD) Genel Başkanı Mehmet Bozdemir, “Cinayetler, trafik kazaları, aile ve toplumsal sorunlar ile daha niceleri alkol yüzünden ortaya çıkıyor. Örnek verecek olursak, sadece bir ayda alkol nedeniyle ehliyetine el konulan sürücü sayısı 4 binden fazladır. Bu da denetlenen sürücülerden çıkan sonuç. Milyonlarca denetlenmeyen araç var. Bütün bu nedenlerden dolayı hükümetin yaptığı düzenlemeler yerindedir. Ancak hâlâ bazı problemler vardır. İki hafta önce hayatımıza giren düzenlemenin denetlenmesi konusunda şu anda sıkıntılar var.
Gece 22’den sabah 6’ya kadar alkol satışı yasak olmasına rağmen denetlemenin yeterince yapılmaması nedeniyle alkol satışının yapıldığını görüyoruz. Bu yüzden büfe, bakkal, market veya AVM’ler ya hiç alkol satışı yapmasın ya da alkol satan yerler gece 22’den sonra kapatılsın. Bu, alkolle mücadele konusunda atılacak adımlardan bir olabilir” diye konuştu.
“YASA MEVCUT HALİYLE
UYGULANAMAZ”
Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği (UMUD) Afyonkarahisar İl Temsilcisi Kemal Baykara ise, geçtiğimiz günlerde uygulanmaya başlanan ve büfe, bakkal, market gibi yerlerin akşam 22.00 ile 06.00 arasında alkol satışını yasaklayan yasanın mevcut haliyle uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti. Baykara, sivil toplum kuruluşları ile istişare etmeden, “Ben yaptım oldu, mantığı” ile çıkartılan yasaların uygulanma şansının olmadığını kaydetti.
“NÖBETÇİ ECZANE GİBİ ÇALIŞIYORLAR”
Kemal Baykara, “Bizim yıllardır dillendirdiğimiz tekel bayileri nöbetçi eczane gibi sabahlara kadar açık, hangi saatte açıldıkları hangi saatte kapatıldıkları belli değil. Gece belli bir saatten sonra hiçbirimiz emniyette değiliz.
Uyarımıza rağmen mevcut yasa sadece 22.00-06.00 saatleri arasında alkollü içkilerin perakende satışını yasakladı. Geç saatlere kadar açık olan iş yerlerinin ne sattığını kim biliyor? Mevcut yasa müşteri ile esnafı, esnaf ile kamu görevlilerini karşı karşıya getirmektedir. Esnaf zor durumda kalmaktadır.
Açık olan bir bayiinin ‘Alkol satmıyorum’ deme şansı yoktur. Satmadığı zaman kimse onun can güvenliğini sağlayamaz. Bunun yerine yasaya eklenecek maddeler ile alkol satışı yapan iş yerleri saat 22.00-06.00 arasında kapatılmalıdır. Ya da o yerler hiç alkol satmamalıdır” şeklinde konuştu.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23