• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alışverişlerde nakit para devri kapanıyor! Kredi kartı zorunluluğu geliyor

Yeniakit Publisher
2024-09-11 11:18:00 -
Alışverişlerde nakit para devri kapanıyor! Kredi kartı zorunluluğu geliyor

Alışveriş alışkanlığında yeni dönem başlıyor. Türkiye’de 7 bin lira ve üzeri alışveriş için sadece banka ya da kredi kartı zorunluluğu geliyor.

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yeni bir düzenleme üzerinde çalıştığını, buna göre, 7 bin TL ve üzeri ödemelerde banka veya kredi kartı kullanımının zorunlu olacağını belirtti. Babuçcu, taslak halindeki düzenlemenin, mükellef olmayan kişilerin de 7 bin TL üzerindeki alışverişlerde bu zorunluluğa uymalarını öngördüğünü aktardı. 

Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nınyeni bir taslak düzenleme hazırlığında olduğunu iddia etti. Babuşcu'nun aktardığına göre, söz konusu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse, 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde banka veya kredi kartı kullanma zorunluluğu getirilecek. 

Prof. Dr. Babuçcu'nun X hesabından yaptığı paylaşım şöyle:

"Bu taslak düzenleme tebliğ haline gelirse; Artık her kim olursa olsun 7.000,00 TL ve üzeri ödemelerini banka yada kredi kartı ile ödeme yapmak zorunda kalacak.
 
Örnekten görüleceği üzere Kamu Kurumunda memur olarak çalışan Bay A evine aldığı 20.000 TL'lik buzdolabının ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda.
 
Kamu Kurumunda akademisyen olarak çalışan Bay B evindeki kütüphanesi için aldığı 10.000 TL'lik kitabın ödemesini banka veya kredi kartı aracılığıyla yapmak zorunda kalacak.
 
Bu taslaktan önce, alışverişte iki tarafta vergi mükellefi olursa 7000 TL’nin üzerindeki alışverişler banka veya kredi kartıyla olması gerekiyordu. Bu taslak yayınlanır, tebliğ haline gelirse mükellef olmayanlar da 7000 TL’nin üzerinde alışverişte banka veya kredi kartı kullanacak, aksi halde onlara da özel usülsüzlük cezası kesilecek."

Düzenlemeyi paylaştı

Babuşcu, söz konusu taslak düzenlemesinin metnini de paylaştı. İşte o taslak metni:

VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 459)'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: ...)
 
Madde 1- 24/12/2015 tarihli ve 29572 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 459)'nin 2. bölümünün birinci fıkrasında yer alan "mükelleflere" ibaresinden sonra gelmek üzere "ve mükellef olmayanlara" ibaresi eklenmiştir.

Madde 2- Aynı Tebliğin 3. bölümünün birinci fıkrasının (ç) bendinde yer alan "vergiden muaf esnafı," ibaresinden sonra gelmek üzere "mükellef olmayanları," ibaresi eklenmiş ve (d) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

Madde 3- Aynı Tebliğin 4.1. bölümünde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Bölümün birinci fıkrası "Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL'yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur." şeklinde değiştirilmiştir.

b) Bölümün son fıkrasından önce gelmek üzere aşağıdaki örnek eklenmiştir.

"Örnek: Kamu kurumunda memur olarak çalışan Bay (A) evinde kullanmak üzere, beyaz eşya perakende ticareti ile uğraşan (B) Ltd. Şti.'nden 20.000 TL tutarında bir buzdolabı satın almıştır.

Söz konusu buzdolabının tutarı 7.000 TL'lik haddi aştığından bu işleme ait tahsilat ve ödemenin aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması gerekmektedir. Söz konusu tahsilat ve ödemede tevsik zorunluluğuna uyulmaması durumunda memur Bay (A) ve (B) Ltd. Şti.'ne ayrı ayrı ceza uygulanacaktır."

Madde 4- Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 5- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Yeni Dünya Düzeni puanlı kölelik sistemine hızla girdik! 《Yeni normal eski normal olmayacak!》 denmemişmiydi zaten!

Terörün önüne geçmek bahânesiyle; küreselistlerin mülkiyetsizleştirme projeleri! Ve artan güvenlik olayları bahânesiyle kamera ve çiplerle takipli puanlı kölelik sistemine hızla giriş yaptık! Bİnsan ve hür kaöma savaşını: koşa koşa doz doz aşıları - her çeşit yalanları - pilanları yediğinde kaybetti insanlık maalesef):

misafir

Bankalar komisyondan parayı vuracak demek ki. Nakit ödemede komisyonu bankaya vereceğime, cebimde kalır. Madem kartla ödeme zorunlu olacak o zaman devlet isteyene komisonsuz, aidatsız ön yüklemeli ödeme kartı dağıtsın. İsteyen kredi kartı ile ödeme yapsın, isteyen devletin verdiğ kartla ödeme yapsın. Aksi takdirde bankalar vatandaşın başına iyice musallat olur....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23