• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Algı değişti, fon akışı başladı

Yeniakit Publisher
2014-12-06 08:51:00 - 2014-12-06 08:27:52
Algı değişti, fon akışı başladı

Türkiye’ye dönük algının olumluya döndüğünü ve yabancı fon olarak Türkiye’ye çok yoğun bir talebin olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, “Petrol fiyatlarının inmesi Türkiye’nin ekonomik görünümünü inanılmaz pozitif yönde etkileyecek” dedi. Şimşek, bedelli askerlik parasının bütçeye alınmayacağını da kaydetti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’ye ilişkin yatırımcı algısının giderek olumluya döndüğünü belirterek, “İlk defa uzun bir süredir bu kadar heyecan görüyorum. Türkiye’ye ciddi bir fon akışı başlamış durumda” dedi.

Londra’da yabancı yatırımcılarla görüşmeleri sonrasında soruları cevaplayan Şimşek, petrol fiyatlarında son zamanlarda yaşanan düşüş trendinin Türkiye’ye dair beklentileri de olumlu yönde etkilediğini dile getirdi.

10 DOLARLIK DÜŞÜŞÜN ETKİSİ

Şimşek, “Çünkü enerjide dışa bağımlıyız. 2002’de enerji ithalatımız 9 milyar dolardı. Son 2-3 yıllık rakamlara baktığınız zaman 60 milyar dolarlara kadar çıktı. Bu çok büyük bir rakam. Petrol fiyatlarının iniyor olması Türkiye’nin ekonomik görünümünü, ekonomik performansını inanılmaz pozitif yönde etkileyecek” diye konuştu. Petrol fiyatlarında her 10 dolarlık düşüşün Türkiye’nin cari açığını 4,5-5 milyar dolar aşağı çekebileceğine dikkati çeken Şimşek, ayrıca her 10 dolarlık düşüşün Türkiye’deki manşet enflasyonu yaklaşık 0,4 puan aşağı çekeceğini dolayısıyla 30 dolarlık bir gerilemenin enflasyonda 1-2 puan düşüş sağlayacağını kaydetti. 

REFORMLAR KAYNAK ÇEKİYOR

Şimşek, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye’nin büyümesini olumlu etkileyeceğini, enflasyonun ve cari açığı aşağı çekeceğini vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından bir kısmı açıklanan reform paketinin geri kalan kısmının da bu ay içinde açıklanacağını belirten Şimşek, “Çok heyecan verici. Çünkü Türkiye’nin şimdi bir hikâyesi var. Bu reformlar bir temenni listesi değil” dedi.

Şimşek, mevcut reform paketinin seçime yönelik bir paket olmadığının altını çizerek, “Bu paket uygulamaya konulacak. Bir kısmı, yasa gerektirmeyen bazı düzenlemeler, muhtemelen önümüzdeki nisan mayıs ayına kadar uygulanacak. Seçim sonrasında da bu uygulama çok güçlü bir şekilde devam edecek. Bu Türkiye’nin yeniden yüksek büyüme patikasına girmesini, dünya ile arayı hızlı kapatmasını ve Türkiye’ye çok ciddi bir kaynak akışını sağlayacak bir reform programı. Oldukça heyecan verici” diye konuştu.

G-20’YE ÖRNEK OLUYORUZ

Türkiye’nin 1 Aralık itibariyle G-20 başkanlığını devralmasının çok önemli bir adım olduğu belirten Şimşek, “Şimdi G-20’nin şu anda ajandasındaki en önemli konu ne diye sorarsanız, büyüme... G-20 ülkeleri reform yaparak ‘2017 sonunda 2018’e kadar ilave yüzde 2,1 büyüyelim’ diyor. Esas sihirli sözcük ne biliyor musunuz? Reform, büyüme, istihdam” dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin hazırladığı ve uygulamaya koyacağı reform paketiyle G-20 ülkelerine model teşkil edeceğinin altını çizdi.

BEDELLİ BÜTÇEYE GİRMEYECEK

Şimşek, bedelli askerliğe talebin yüksek olabileceğini belirterek, “Burada yaşın aşağı çekilmiş olması ayrıca bedelli ücretinin aşağı çekilmiş olması muhtemelen talebi attırır ama takdir edersiniz ki benim kaç kişi başvuracak noktasında bir tahmin yapmam zor” dedi. Bedelli askerlik uygulamasının ileride profesyonel askerliğe geçilmesi yolunda bir adım olduğunu belirten Şimşek, tüm dünyada ülkelerin çok etkin, vurucu gücü yüksek, profesyonel ağırlıklı askeri sisteme geçtiklerine işaret ederek, bedelli askerlikten gelecek kaynağın savunma fonuna aktarılacağını vurguladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23