• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akillerin raporu Erdoğan’da

Yeniakit Publisher
2013-06-26 22:10:00 - 2013-06-26 20:19:07
Akillerin raporu Erdoğan’da

7 bölgenin Akil İnsanlar heyetleri dün son birkez Başbakan Erdoğan ile Dolmabahçe Sarayı’nda görüştü. 3.5 saat süren toplantıda Anayasa süreci, dil meselesi, siyasal rejim tartışmaları ve Alevilikle ilgili birçok konuyu da içeren raporlar Başbakan Erdoğan

KORAY TAŞDEMİR/İSTANBUL
Son 3 aylık sürede 7 bölge 81 ilde 60 binden fazla kişiyle görüşen Akil İnsanlar heyetleri, çözüm sürecine ilişkin not ve izlenimlerini, Başbakan Erdoğan’a sundu. 7 coğrafi bölgede; terörün bitirilmesine yönelik başlatılan çözüm süreci ile ilgili temaslarda bulunarak, STK, kanaat önderleri, şehit aileleri, akademisyen, esnaf, yerel yönetim ve vatandaşları dinleyen 7 Akil İnsanlar heyeti dün Dolmabahçe Sarayı’ndaki Başbakanlık Ofisi’nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Aralarında Genel Yayın Koordinatörümüz Hasan Karakaya ve yazarımız Abdurrahman Dilipak’ın da bulunduğu Akiller, çalışmalarının sonunda hazırladıkları, izlenimlerini içeren raporları Başbakan Erdoğan’a sundu. Akillerin ‘final’ olarak değerlendirilen toplantısına, heyet üyeliğinden istifa ettiğini, köşe yazısı yoluyla açıklayan Taraf yazarı Murat Belge, Prof. Dr. Baskın Oran ile mazeret bildiren Kürşad Bumin ve Şemsi Bayraktar katılmadı.
Akil İnsanlar Heyeti Karadeniz Bölgesi Grubu üyesi Şemsi Bayraktar, Trabzon’da yaptığı açıklamada, “Biz bu sürece destek veriyoruz, çekilmek gibi bir görüşümüz ve düşüncemiz yok. Raporumuzu tamamladık, altına imzamızı koyduk. Mazeretli olduğumuz için toplantıya katılmadık” dedi.
TOPLANTI 3.5 SAAT SÜRDÜ
Dolmabahçe’deki Başbakanlık Ofisi’nde gerçekleşen ve yaklaşık 3.5 saat süren toplantıya Başbakan Yardımcıları Beşir Atalay ve Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala ile Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Mehmet Ulvi Saran da katıldı. Heyetlerden bazıları ön raporlarını görüntülü olarak sunarken, bazı heyetler ise yazılı rapor sundu. En kısa raporu 4 sayfa ile Ege bölgesi heyetinin sunduğu öğrenildi.
RAPORLARDA BİRÇOK KONU YER ALIYOR
Başbakan’ın Akil İnsanlar Heyetleri ile yaptığı görüşme sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, “Anayasa sürecinden tutun, dil meselesine kadar, siyasal rejim tartışmalarından, siyasal sistem tartışmalarından tutun da Alevilik meselesine, cemevi meselesine varıncaya kadar bu raporlarda birçok mesele tespit edilmiş veya tedavi önerileri sunuluyor. Bu konuyla ilgili olarak 7 bölgenin hazırladığı raporlar birleştirilerek nihai bir rapor haline getirilecektir. Şehit aileleri ve gazilerimizin büyük çapta süreci desteklediklerini ifade ettiler. Bu, aslında 7 bölgede de ortak bir tespittir” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Akil İnsanlar buluşmasına ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulundu. Heyetin, çalışma süresi boyunca birçok bölgede birçok insanla bir araya geldiğini aktaran Çelik,  Akil İnsanlar Heyeti’nde bulunanların Türkiye’nin nabzını tutmaya çalıştıklarını aktardı.               
Çelik, “Kendi bölgelerindeki illerde yaptıkları toplantılar esnasında binlerce insanla, kanaat öderleriyle, sivil toplum örgütleriyle, siyasi parti mensuplarıyla bir araya geldiler. Sonuçta bir rapor hazırladılar. ‘Bu raporlarda ne var?’ diye sorarsanız, genel olarak bir özetleme yapacağım. Kendileri bunları sizlerle paylaşabilirler. Tüm bu çalışmaların koordinasyonu ve lojistik desteği, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı tarafından yapıldı” diye konuştu.
“7 BÖLGENİN RAPORU BİRLEŞTİRİLECEK”
Sunulan raporlarda tespitler olduğunu anlatan Çelik, çözüm sürecinin ne olduğu ve ne olmadığı konusunda bilgilerin de bu raporlarda yer aldığını kaydetti. Çelik, raporlarda heyet üyelerinin faaliyet gösterdikleri yerlerdeki vatandaşların teşhislerinin de yer aldığını belirterek, şöyle devam etti:               
“Vatandaşın ağzından, bulundukları bölgelerdeki temaslarda bu tespit edilen problemlerle ilgili olarak konulmuş teşhisler var. Tabii ki bunlar göreceli teşhislerdir. Netice itibariyle her bölge heyeti bazı tedavi yöntemleri öneriyor. Vatandaş bunun nasıl çözüleceğiyle ilgili, ne olması ve ne olmaması gerektiğini ifade ediyor. Bu arada insanların talepleri, endişeleri, korkuları, hayalleri ve ümitleri var. Bütün raporlarda bunlar ifade edilmiş durumdadır. Anayasa sürecinden tutun dil meselesine kadar, siyasal rejim tartışmalarından, siyasal sistem tartışmalarından tutun da Alevilik meselesine, cemevi meselesine varıncaya kadar bu raporlarda birçok mesele tespit edilmiş veya tedavi önerileri sunuluyor. Bundan sonraki süreçte yapılacak şey şudur: Bütün bu raporlar hükümet tarafından alındı. Başbakan, ilgili bakanlar ve bürokratlar toplantıda hazır bulundular. Bunlar en ince detayına kadar değerlendirilecektir. Bu konuyla ilgili olarak 7 bölgenin hazırladığı raporlar birleştirilerek nihai bir rapor haline getirilecektir.”               
Çelik, bazı raporlarda tekrarlar olduğunu, bunların rafine edileceğini söyledi. Akil İnsanlar Heyeti’nde bulunan insanların Türkiye’nin bir örneklemi olduğunu aktaran Çelik, heyette her kesimin temsilcisi olduğuna vurgu yaptı. Hüseyin Çelik, heyette yer alan herkese teşekkür ederek, Akil İnsanlar Heyeti yapısının Türkiye’nin hemen her sorunu için tekrardan teşekkül edilebileceğini ifade etti.               
Toplantıda, basının süreç boyunca tutumunun da ele alındığını söyleyen Çelik, heyettekilerin, özellikle küçük grupların protestolarına geniş yer verildiği yönünde eleştirilerde bulunduğunu dile getirdi. Çelik, Akil İnsanlar Heyeti’nin basının bu tutumundan rahatsız olduğunu aktararak, basının da çözüm sürecinde önemli bir yeri olduğunu kaydetti.           
Çelik, “Şehit aileleri ve gazilerimizin büyük çapta süreci desteklediği belirlendi. Bu aslında 7 bölgede de ortak bir tespit” dedi.
Çelik, “Akil İnsanlar şu kanaate varmışlar; insanlar aslında çözüm sürecinin ne olduğunu öğrendikten sonra tavırlarını değiştirebiliyorlar. Bu süreci sürdürmemiz gerektiğini ve mutlak suretle Türkiye’de kanın durması, evlatlarımızın ölmemesi, annelerin gözyaşlarının bir daha akmaması için 76 milyonun sorumluluğu olduğunu ifade ettiler.
ÖTEKİ-BERİKİ KALMAYACAK
Toplantı öncesi soruları cevaplayan  Memur-Sen Genel Başkanı Gündoğdu, “Tüm ‘öteki’ ilan edilenlerin ‘beriki’ kabul edileceği yeni bir devlet-millet kaynaşmasına ihtiyaç var. Bu da yeni bir anayasa ile olacak. Biz de bu doğrultuda raporlarımızı hazırladık. Bugün Sayın Başbakan’a ileteceğiz. Ötekilerin darbe dönemlerine göre baktığımızda Aleviler bir dönem, Kürtler bir başka dönem, dindarlar bir başka dönem, dindarların içindeki başı örtülüler ayrı bir ‘öteki’ ilan edilmiş” dedi.
Akil İnsanlar Heyeti Doğu Anadolu Bölgesi Grubu Üyesi Abdurahman Kurt ise, “Gezi olaylarında herkesin kendine göre çıkarması gerekenler var elbette. Bazı hareketlere baktığımız zaman, adeta PKK’nın sokaktan çekilmesinden sonra yeni birşeyler üretmek için de bir kısım insanın bunu manipule etmeye çalıştığını gözlemledim. Barış süreci ana eksende ana muhataplar tarafından sahiplenilen bir süreçtir” diye konuştu.
Akil İnsanlar heyeti Doğu Anadolu Grubu üyesi İzzettin Doğan, “Sayın Başbakan henüz çekilmenin tamamlanmadığını, onun için süreci kararlılıkla devam ettirdiklerini ve gözlemlemeye de devam ettiklerini söyledi” dedi.
ERDOĞAN, ORG. ÖZEL İLE 2 SAAT GÖRÜŞTÜ
Öte yandan, Başbakan Erdoğan, Akil İnsanlarla yaptığı toplantı öncesi Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’i kabul ederek, yaklaşık 2 saat görüştü.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23