• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akil insanlar süreçten umutlu

Yeniakit Publisher
2013-04-13 22:51:00 - 2013-04-13 19:57:15
Akil insanlar süreçten umutlu

Çözüm sürecinde halkı dinlemek için görev üstlenen Akil İnsanlar, bölgelerinde çalışmalarına devam ediyor. Dün Ege, Akdeniz, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da halkla bütünleşen Akiller, süreçten ümitli. Ege Bölgesi Heyeti Başkanı Tarhan Erdem, “Ben çok ümitliy

HABER MERKEZİ
Terörün bitirilmesi için başlatılan çözüm sürecinde halkı dinlemek için görev üstlenen Akil İnsanlar, Türkiye’nin dört bir yanına dağılıp çalışmalara başladı. Heyetler dün Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da çalışma yaptı. Halkla bütünleşen akiller, hem dinledi hem sorulara cevap verdi. Heyet başkanları ve üyeleri süreçten ümitli olduklarını dile getirdi.
ERDEM: BEN ÇOK ÜMİTLİYİM  
Başkanlığını Tarhan Erdem’in yaptığı Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti’ndeki Genel Yayın Koordinatörümüz Hasan Karakaya, Avni Özgürel, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Fuat Keyman, Baskın Oran, Fehmi Koru ve Fadime Özkan konaklayacakları otelde bir araya geldi. Heyet Başkanı Tarhan Erdem, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, kendilerine halkın fikrini öğrenme görevini biçtiklerini ifade etti. Bunu yaparken herkese ulaşmanın imkansız olduğunu bildiklerini ancak ulaştıkları kişilerin fikirlerini öğrenmeye gayret edeceklerini dile getiren Erdem, “Biz bazı insanlarla konuşacağız, bunun anlamı budur. Sadece konuşacağız, fikir alacağız. Çözüm süreci nasıl algılanıyor, onu anlayacağız. Biz de onlara kendi tanımlarımızı söyleyeceğiz” dedi. İzmir’deki temasları kapsamında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nu da ziyaret eden Erdem, heyetin çalışmalarının yaklaşık 1-1,5 ay sürmesini tahmin ettiklerini kaydetti.
KARDEŞSEK AYNI HAKLARA SAHİP OLACAĞIZ
Erdem, Anadolu Birliği Derneği’nde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, heyet olarak Türkiye genelinde çözüm sürecine ilişkin çalışmalar yürüteceklerini söyledi. Çözüm sürecinin, Türkler ile Kürtler arasındaki eşitsizliği ortadan kaldıracağını belirten Erdem, “İlk temel hedef de evrensel insan haklarının Türkiye’de uygulanması ve el sıkışırken birinin ötekinden daha kötü durumda olduğunu bilerek duyulan vicdan azabından kurtulmaktır” şeklinde konuştu. Erdem, “Kardeşsek, aynı haklara sahip olacağız, aynı imkana, aynı eğitime, aynı yönetime katılma hakkına sahip olacağız. Çözüm süreci bunu temin etmekten ibarettir” dedi.
“BARIŞ VE KARDEŞLİK OLSUN”
Anadolu Birliği Derneği Başkanı Koçali Al ise derneklerinin İzmir’de yerleşik hemşehri derneklerinin oluşturduğu bir düşünce kuruluşu olduğunu söyledi.
Akil İnsanlar Heyeti’ni ağırlamaktan onur duyduklarını ifade eden Al, “Tüm isteğimiz analar ağlamasın, barış ve kardeşlik olsun. Barışın sesi Ege’den yankılansın” dedi.
TGB PROVOKASYONU
Toplantıya Erdem ile Özgürel’in yanı sıra Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti’nden Fuat Keyman, Fehmi Koru, Fadime Özkan, Baskın Oran, Hasan Karakaya da katıldı. Üyeler, konuşmaların ardından katılımcılarının sorularını cevapladı.
Bu arada, toplantının yapıldığı binanın dışında bir araya gelen Tüm Gençlik Birliği’ne (TGB) üye bir grup, içeri girmek istedi. Polis ekiplerinin, binanın bulunduğu sokağa girişine izin vermediği gruptakiler daha sonra dağıldı.
HİSARCIKLIOĞLU: BİZ HALKIN POSTACISIYIZ
Akil İnsanlar Akdeniz Bölgesi Heyeti ise Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Karapınar köyünde vatandaşlarla bir araya geldi. Burdur’a gelen Rifat Hisarcıklıoğlu, Lale Mansur, Tarık Çelenk, Kadir İnanır, Şükrü Karatepe, Muhsin Kızılkaya, Öztürk Türkdoğan ve Hüseyin Yayman Bucak ilçesine bağlı Karapınar köyünü ziyaret etti. Vatandaşlar, köy girişinde heyettekileri çiçek vererek karşıladı. Heyettekiler, daha sonra kahvehanede vatandaşlarla bir araya gelerek, sohbet etti. Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, heyet olarak bölgedeki ilk ziyaretlerine Burdur’dan başladıklarını söyledi. Devletin bir süreç başlattığını anlatan Hisarcıklıoğlu, “Özellikle ülkemizdeki bu huzur sürecinde vatandaşımız ne düşünüyor, halkımız ne düşünüyor? diye bize görev verdiler. Siz de bu süreçle ilgili ne düşünüyorsunuz? İletmek istediğiniz bir şey varsa bunu alıp devletimize iletmek üzere sizlerle beraberiz. Hani eskiden postacı vardı. Şimdi postacı kalmadı. Eskiden mektupla yazışırdık. Şimdi biz sizin postacınız olacağız. Mektubu alacağız, doğru Ankara’ya ileteceğiz” dedi.
Akdeniz heyeti üyelerinden Kadir İnanır, “Bu sıcacık, dürüst, namuslu ellerimizi birleştireceğiz. Bu ülkenin daha huzurlu daha mutlu olması için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” derken, Lale Mansur da “Çok ümitliyim bu sefer. Çünkü gerçekten çok kararlılar. Bunu gerçekten başarmak istiyorlar” dedi.
ENSAROĞLU: SÜRECİN BARIŞLA
SONUÇLANMASINI DİLİYORUZ
Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Diyarbakır Dernekler Platformu’nca düzenlenen Akil İnsanlar Halkla Buluşuyor Toplantısı’nda vatandaşlarla bir araya geldi. Toplantıya, din adamları, kanaat önderleri ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Akil insanlar heyetinin tarih boyunca çatışma ve şiddet yaşanan yerlerde uygulanan bir mekanizma olduğunu belirten Heyet Başkanı Yılmaz Ensaroğlu, “Komisyonların kimi yerde hakemlik, kimi yerde ara buluculuk, kimi yerde de şahitlik ve benzeri görevler üstlenmiştir. Umuyor ve diliyorum ki; hiç birimiz bu kez hayal kırıklığına uğramayız. Bu süreç barışla sonuçlanır. Kalıcı çözüme ve barışa hem devlet vatandaş ilişkisi açısından hem de toplumsal açıdan hep birlikte kavuşmuş oluruz” dedi.
BARIŞIN KAYBEDENİ OLMAZ
Salona, “Barışın kaybedeni olmaz” yazılı pankart asıldı. Heyet üyeleri, kendilerine hediye edilen poşuları boyunlarına taktı. Toplantıda, çok sayıda vatandaş, geçmişte neler yaşadıkları ile çözüm sürecine dair görüşlerini aktardı. Toplantı, daha sonra basına kapalı sürdü.
ŞEHİT ANNESİ: HEPİMİZ MÜSLÜMANIZ,
YETER ARTIK
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti, 1995 yılında Bingöl’de şehit olan er Abdulvahap Çokur’un Diyarbakır’da yaşayan ailesini ziyaret etti. Kayapınar ilçesindeki Huzurevleri semtinde yaşayan Çokur ailesini ziyaret eden Yılmaz Ensaroğlu başkanlığındaki heyet, aile fertleriyle sürece ilişkin bir süre görüştü.
Akil İnsanlar Güneydoğu Anadolu Bölgesi Heyeti ayrıca, Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve vatandaşlarla bir araya geldi, siyasi partileri ziyaret etti.
Ensaroğlu, toplantıda ayrıca anadilde eğitim taleplerinin de geldiğini sözlerine ekledi. Heyet, daha sonra Kayapınar ilçesinde Ceren Kadın Derneği’nde kadınlarla bir araya geldi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti. Heyet, vatandaşların çözüm sürecine verdiği destek nedeniyle kentten umutlu ayrıldı.
İÇ ANADOLU’DA ŞEHİT AİLELERİNE ZİYARET
İç Anadolu Bölgesi’ndeki çalışmaları başlatmak üzere Konya’ya gelen heyet üyeleri, bir otelde kentteki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle toplantı yaptı. Heyet üyelerinden Prof. Dr. Doğu Ergil, yurtdışında olduğu için toplantıya katılamadı. Heyet Başkanı Taşgetiren, açılış konuşmasında, heyettekilerin her birinin özel işleri olduğunu, ancak böyle bir görev teklif edildiğinde ‘hayır’ deme imkanları bulunmadığını söyledi.
Bir çözüm sürecinin içinde bulunulduğuna dikkati çeken Taşgetiren, “Otuz yıldan bu yana kendi ifadem şu; Türkiye açık ameliyat ortamında yaşıyor. Kan kaybediyor. Kendi çocuklarını kaybediyor. Terör var” diye konuştu. Taşgetiren, “Akıllarımızı koyacağız, gönüllerimizi koyacağız ve Konya’dan güzel, büyük bir ses çıkacak, ülkemiz için İslam dünyası için. Türkiye’nin kendi iç sorunlarını çözmesi, sulh ve selamete ulaşması, bu koca coğrafyada büyük bir aşk ve şevk uyandıracaktır” dedi.
Heyet Başkanı Ahmet Taşgetiren ve üyeler, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Konya Şubesi’ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Mustafa Işık, ziyarette, heyetin çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmak istediklerini söyledi.
Heyettekiler daha sonra şehit aileleri ve gazilerin çözüm sürecine ilişkin görüşlerini dinledi.
DOĞU’DA STK’LAR DİNLENDİ
Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Elazığ’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri ve basın mensuplarıyla bir araya geldi. Heyet Başkanı Paker, “Bu sürecin sonucunda, insan haklarının Türkiye’de yaygınlaştırılması daha kolay, daha hızlı olacak” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23