• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akil adamlar alimlerden oluşmalı

Yeniakit Publisher
2013-03-27 21:36:00 - 2013-03-27 21:37:18
Akil adamlar alimlerden oluşmalı

Çözüm sürecinde hakem rolü üstlenecek Akil Adamlar Komisyonu’na alınacak isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor. Candaş medyanın kamuoyunun şüpheyle baktığı şahısları akil adam diye pazarlaması tepki çekerken, Doğu ve Güneydoğu’da sayılan, sözü dinlenen kan

EROL METİN/ANKARA
Silahların tamamen bırakılmasını hedefleyen çözüm sürecinde hakem rolü üstlenecek, süreç konusunda toplumu sağlıklı bir şekilde bilgilendirip tereddütlerini giderecek ve kafa karışıklığı oluşturmaya çalışan savaş baronlarına dur diyebilecek olan Akil Adamlar Komisyonu’na alınacak isimlerle ilgili tartışmalar sürüyor.
Candaş medyanın kamuoyunun şüpheyle baktığı, ‘geçim’ kaygısı taşıyan, kibrinin esiri olmuş, yanlı bazı isimleri akil adam olarak pazarlaması tepki çekiyor. Doğu ve Güneydoğu’da sayılan, sözü dinlenen kanaat önderlerinin, medrese eğitimi görmüş Kürt alimlerin, bölgeyle bütünleşen Nakşibendi tarikatı mürşitlerinin hükümetin oluşturacağı akil adamlar listesine mutlaka dahil edilmesi gerektiği kaydediliyor. Ortaya atılan isimlerle akil adamlar meselesinin sulandırılmaya çalışıldığına dikkat çeken bölgenin tanınmış simaları Akit aracılığıyla yaptıkları açıklamada, rant peşinde koşmayan, adil davranan, toplumun derdiyle dertlenen, bölgeyi iyi bilen insanların görevlendirilmesinin sürecin sağlıklı işlemesi için gerekli olduğunu vurguladı.
“HUZURUN ÖNEMİNİ BİLENLER OLMALI”
Kürt alim ve kanaat önderlerinin Akil Adamlar Komisyonu’na dahil edilmesine ilişkin görüşler şöyle:
Refah Partisi eski Bitlis Milletvekili Abdulhaluk Mutlu:
“Akil adamlar listesinde bölgeyi bilen insanlar olmalı. Yoksa İstanbul’un boğazında oturan biri akil adamlık yapacak, bölgedeki sorunları çözecek… Bunların sadece magazin tarafı olur. Başka bir şeyi olmaz. İş sulandırılır. Bölgede sorumluluğu olan, sözü geçerli olacak olan, toplumu bilecek, halkı bilecek insanlar görevlendirilmeli. Entelektüel olarak lanse edilen kişilerin gündeminde sorun diye bir şey yok ki. Bu tür insanların sorumluluğu da yoktur. Bu sorunun gündemden düşmesiyle birlikte bu tür insanların yazacağı bir şey de kalmaz. 30 yıldır bu işin içinde olanlar, bedel ödeyenler, her konu da her türlü sıkıntısını, cefasını çeken insanlar ancak sorunun ne olduğunu bilirler. Sorunun çözümü için bu barışın ne kadar gerekli olduğunu, huzura ne kadar ihtiyaç duyulduğunu onlar bilebilir. Sıkıntıyı çekmeyen bilmez ki. Ulema insanlar vardır, bölgenin öncülüğünü yapanlar  vardır, sözü geçen insanlar vardır. Kavgada, dövüşte, barışmada, bayramda, cenazede vatandaşlarımızla birlikte yatıp kalkan insanlar vardır. Vatandaşların sorunlarını yakından bilen insanlar vardır. Yani kan davası olmuş, kız kaçırması olmuş, çocuğu dağa çıkmış, askerde oğlu şehit olmuş, herkese gidip gelen, herkesin sorununu da kavramış olan bir sürü insan bulunuyor doğuda. Onlar es geçilmemeli. Diğerleri hep işin magazin yönüne bakarlar. Bu işleri yapacak olanların az çok tarafsız olması lazım.”
“GELSİNLER AKİL ADAMLARI
ONLARA SÖYLEYELİM”
İşadamı ve Diyarbakır Söz Gazetesi Sahibi Mehmet Ali Altındağ:
“Samimiyetleri varsa gelsinler biz onlara söyleriz akil adamların kimler olabileceğini. Doğu illerimizde bu görevi yapacak çok sayıda kişi mevcut. Alimlerimiz var. Menfaat, kişisel rant peşinde koşmayan insanlarımız var. Toplumun nabzını tutan, vicdanlarına danışan değerli büyüklerimiz var. Medyanın pohpohlamasıyla ne yaptıkları belirsiz şahısları akil adam seçmek son derece yanlıştır. Medrese kökenli iyi ilahiyatçılarımız vardır. Gelsinler biz onlara gösteririz. Ancak maalesef rant peşinde koşan adamları ön plana çıkarıyorlar.”
“ADİL DAVRANACAK İNSANLARA İHTİYAÇ VAR”
Refah Partisi eski Bingöl Milletvekili ve kapanan HAS Parti’nin eski Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Korkutata:
“Bölgede saygı gören, hürmet gören, halkı bilen, mütevazi, meseleyi de bilen, devleti de bilen, her iki tarafı da iyice bilen adil insanlara ihtiyaç vardır. Hissi hareket etmeyen, her şart altında adilce hareket edebilen, doğru kararı alabilen, İslam kardeşliği paralelinde meseleye bakabilen insanlara ihtiyaç vardır. Kardeşlik noktasında bakan insanlara ihtiyaç var. Bu meseleyi kendine dert eden insanlara ihtiyaç var. Derdi olmayan insan derman veremez. Şimdiye kadar da konuşmuş, söylemiş, kendini ortaya koymuş insanlara ihtiyaç var. Bugün hiçbir risk almamış, hiçbir meselede öne çıkmamış insanların faydası olmaz. Kendini ortaya koyan insanlar bellidir zaten. Şimdi ortaya çıkmış insanların kıymeti yok. Geniş günde değil, dar günde ortaya çıkmış insanların kıymeti var. Şu anda ben de Mekke’deyim. Çözüm için dua ediyorum. Allah bu ateşi söndürsün.”
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23