• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘Akil adam’ yerine izleme komisyonu önerisi

Yeniakit Publisher
2013-03-21 00:00:00 - 2013-03-20 22:13:21
‘Akil adam’ yerine izleme komisyonu önerisi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, “Çözüm sürecine ilişkin şimdilik akil adam veya bir komisyona ihtiyaç yok. Ama sonradan bir plan ortaya çıkarsa, bu planın uygulanabilirliğini izlemek adına bir izleme komisyonu kurulabilir” dedi.

TBMM
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, MİT’in İmralı ile doğrudan yaptığı görüşmenin, manipülasyona kapalı ve sonuç alıcı olduğunu belirterek, ‘’Sürecin, bu şekilde mutabakat var olana, plan ortaya çıkana kadar yürümesi lazım. Bu aşamada akil adam veya dışarıdan etki yapılması, süreci saptırabilir. Şimdilik akil adam veya bir komisyona ihtiyaç yok. Ama sonradan bir plan ortaya çıkarsa, bu planın uygulanabilirliğini izlemek adına bir izleme komisyonu kurulabilir’’ dedi.
Sürecin, şu anda sağlıklı yürüdüğünü ifade eden Üstün, MİT’in aracısız yaptığı görüşmenin, manipülasyona kapalı görüşme olduğunu kaydetti. Üstün, görüşmenin böyle yürütülmesinde yarar olduğunu vurgulayarak, sonuçların da ortaya çıktığını söyledi.
Üstün, ‘’Şimdilik böyle bir akil adam veya bir komisyona ihtiyaç yok. Ama sonradan bir plan ortaya çıkarsa, bu planın uygulanabilirliğini izlemek adına, -plan yürürken bir takım manipülasyonlar içine girecek olanlar olabilir- bir izleme komisyonu kurulabilir. Bunun içerisinde, Meclis’ten de milletvekilleri olabilir, bir komisyon olabilir veya o komisyon içerisinde akil adamlar da olabilir. Şimdilik süreç doğru yürüyor. Bu sürecin plan bazında ve mutabakat bazında sonuçlanması gerekir’’ diye konuştu.
Kendilerinin böyle bir şeye talip olmadığını vurgulayan Üstün, ancak görev verilmesi halinde bunu yapabileceklerini söylediklerini belirtti. Üstün, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun altyapısının buna uygun olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Daha önce terör alt komisyonumuz vardı, faili meçhullere ilişkin çalışmamız vardı. Bu alanda çalışmışlığımız var. Dolayısıyla bize görev verilirse, ‘bu görevden kaçmayız’ dedik. Bugün için böyle bir duruma ihtiyaç yok. Hatta bundan kaçınılmalı. Şu anda MİT’in doğrudan yaptığı görüşme, manipülasyona kapalı bir görüşme ve sonuç alıcı bir görüşme olduğu da görülüyor. Dolayısıyla bu sürecin bu şekilde mutabakat var olana kadar, plan ortaya çıkana kadar yürümesi lazım. Bu aşamada akil adam veya başka bir dışarıdan etki yapılması, süreci saptırabilir. Ne yapılacağı karar verildikten sonra izleme komisyonu kurulabilir. O zaman bize görev düşerse yaparız.’’   
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23