• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’yi bekleseydik ihracat rekorunu konuşamazdık

Yeniakit Publisher
2013-02-17 20:59:00 - 2013-02-17 21:03:22
AB’yi bekleseydik ihracat rekorunu konuşamazdık

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de en fazla satılan otomobiller arasında yer alan Volkswagen’in gümrük birliği anlaşmasını kullanarak haksız rekabete neden olduğunu ifade ederek, şirketin Türkiye’de sağlanan teşvik sistemini görmezden gelerek yatır

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ekseninin baştan yanlış kurgulandığını belirterek, “Avrupa Birliği’ni bekleyecek olsak 152,6 milyar dolar ihracatı nereden konuşacaktık” dedi. Çağlayan, “Yeni Teşvikler Işığında Otomotivde Yeni Hedefler” konulu toplantıda sektör muhabirleriyle bir araya geldi.  
Türkiye’nin pazar çeşitliliğiyle 4 yıldır 44 milyar dolar civarında artı bir ihracat geliri elde ettiğini kaydeden Çağlayan, “Biz pazar çeşitliliğimizi keşke kriz çıkmadan önce yapsaydık. Şimdi iki tane yer kaldı, bizim ihracat yapmadığımız iki ülke var, biri Naura Cumhuriyeti biri de Mikronezya Federal Devletleri” diye konuştu.
5 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT
Yerli otomobilin Türkiye için sadece bir imaj olmadığını, ekonomik boyutunun da bulunduğunu vurgulayan Çağlayan, otomotiv üretim maliyetlerinde yüzde 20 ile yüzde 40 arasında bir paya sahip olan motor ve aktarma organlarında Türkiye’nin 2012 yılında 5 milyar dolar ithalat yaptığı bilgisini verdi.
SABİT YATIRIM TUTARI YÜZDE 28 ARTTI
Çağlayan, 2009 yılı Ağustos ayından 2013 yılı Ocak ayı sonuna kadar olan dönemde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında toplam sabit yatırım tutarının 12,3 milyar liraya ulaştığını, 20 Haziran 2012’den sonraki rakamın ise 2,1 milyar lira olduğunu ve önceki yıl ile mukayese edildiğinde sabit yatırım tutarında yüzde 28’lik artış görüldüğünü ifade etti.
VOLKSWAGEN’I YATIRIMA ÇAĞIRDI
Volkswagen’ın yatırım kararı açıkladığı ülkeler arasında Türkiye’nin bulunmayışını eleştiren Çağlayan şunları söyledi:
“Volkswagen, Türkiye’de en fazla satılan ama Türkiye’de üretimi olmayan bir marka. Yakın bir süre içinde bu firmanın üst yönetimiyle görüşmeye karar verdik. Aslında böyle bir teşvik sisteminden sonra kendileri kayıpta. Bu işin ticari edep yönü de var; sen en fazla satılan araç olduğun Türkiye’de yatırım yapmayacaksın... Türk halkını küstürmezler inşallah. Sitem etmiyoruz, Volkswagen’ı Türkiye’ye yatırıma davet ediyoruz. Şu anda ben bir haksız rekabetle karşı karşıyayım. Şunu görüyorum ki, Avrupa üzerinden Avrupa Gümrük Birliği Anlaşması’nı ve kendisinin serbest ticaret anlaşmasını kullanarak benim ülkeme girmeye çalışıyor. Yok öyle bir iş. Ben almam gereken tedbirim neyse alırım. Umuyorum ki bizi böyle bir tedbir almaya mecbur bırakmazlar. Gerektiğinde bir şeyler yapabiliriz.”
Çağlayan, bir soru üzerine, Şanghay İşbirliği Örgütü ile Türkiye’nin şu anda yaklaşık 63 milyar dolarlık toplam dış ticaret hacmi bulunduğu bilgisini de paylaştı.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23