• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’nin ilacı bizde

Yeniakit Publisher
2014-11-21 08:44:00 - 2014-11-21 08:16:04
AB’nin ilacı bizde

Rusya’nın Ukrayna üzerinden aktardığı doğalgaz ile ilgili krizin gündemden düşmeyeceğini belirten Bakan Yıldız, Türkiye’nin soruna yönelik farklı çözüm önerilerinin olduğunu söyledi

YENİ AKİT / ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AB üyesi ülkelerin doğalgazda 3 temel girdisi olduğunu, bunlardan birinin Rusya’nın Ukrayna üzerinden aktardığı doğalgaz olduğunu belirterek, “Bununla alakalı yaşanan krizin önümüzdeki günlerde AB üyesi ülkelerin gündeminde kalacağını görüyoruz” dedi. Yıldız, Avrupa’ya yönelik enerji  kriziyle ilgili Türkiye’nin önerileri olduğunu söyledi.

Borsa İstanbul, Chevron, Halkbank ve Türk Hava Yolları (THY) ortaklığında düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nin açılışında Bakan Yıldız, bununla ilgili 2015 Mart’ına kadar bir takım çözümlerin üretilmesine karşın, hâlâ kaygıların kalkmadığını ve Türkiye’nin de olası etkilenmeyle ilgili farklı çözüm önerileri olduğunu belirtti. Yıldız, gelecek hafta Moskova’da geniş bir toplantı yapacaklarını kaydetti.

Bakan Yıldız, ham petrol ve doğalgazın yer altındayken savaş gerekçesi, yer üstünde iken de barış gerekçesi olmasının, bu paradoksun daha iyi yönetilmesi gerektiğini gösterdiğini anlattı.

Aynı zirvenin açılışında konuşan ABD Enerji Bakanı Ernest Moniz de, enerji güvenliğinin yalnızca ülkelerin münferiden göz önünde bulundurması gereken bir şey olmadığını belirterek, “Bu, müttefikler ve dost ülkeler arasında göz önünde bulundurulması gereken ortak bir konudur. Enerji güvenliği konusunda hepimizin yapacağı şeyler var” dedi.  

TÜRKİYE DİNAMİK BİR ÜLKE

Moniz, enerji sektöründe büyük değişim ve dönüşümlere ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, bunun nasıl yönetileceğinin ise ayrı bir konu olduğunu dile getirdi. Moniz, Ukrayna krizi sırasında yaşananlar neticesinde son derece kapsamlı bir şekilde enerji güvenliğinin gündemde yer işgal ettiğine dikkati çekti.

Atlantik Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Jon Huntsman da Türkiye’nin dinamik bir ülke olduğunu, özellikle küresel anlamda büyük başarılar kaydettiğini aktardı. Huntsman, Türkiye’nin hem Avrupa hem de Asya ve Ortadoğu ile çok güçlü ilişkiler kurduğunu vurguladı.

IRAK, PETROL İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol, dünya enerji üretiminin geleceğine bakıldığında, düşen petrol fiyatlarına rağmen stres sinyalleri gördüklerini söyledi. Birol, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, 2020’ye kadar dünya petrol üretiminin yarısının Irak’tan gelmesi gerektiğini hatırlattı. 

Düşen petrol fiyatlarının, petrol yatırımları üzerinde aşağı yönde baskı yaptığına işaret eden Birol, petrol talebinin ise düşen fiyatlar yüzünden artmak zorunda kalabileceğini kaydetti. Petrol fiyatlarındaki düşüşün bazı ülkeleri sübvansiyonlardan kurtardığını anlatan Dr. Fatih Birol, “Ortadoğu petrolüne ihtiyacı var” diye konuştu.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23