• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
4
Abdullah Gül'den bomba "Hakan Fidan" çıkışı! Hiç kimse bunu beklemiyordu

2023-11-15 14:11:06
Abdullah Gül'den bomba “Hakan Fidan” çıkışı! Hiç kimse bunu beklemiyordu

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 39. güne giren İsrail katliamıyla ilgili bir yazı kaleme aldı. 'Gazze'de Kurallara Bağlı Uluslararası Düzen Çöküyor' başlıklı yazısında Gül, "Kanı durdurmalı, derhal ve koşulsuz ateşkes talep etmeliyiz. Orta Doğu dinamiklerini derinlemesine bilen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın katkısı da barışçıl bir çözüme ulaşılmasında hayati önem taşıyacaktır" dedi.

#1
Foto - Abdullah Gül'den bomba "Hakan Fidan" çıkışı! Hiç kimse bunu beklemiyordu

Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Project Syndicate'te yayımlanan yazısında Filistin-İsrail arasında 7 Ekim'de başlayan savaşı ele aldı. Gül, yazısında özetle şunları kaydetti: “Gazze'de yaşanan trajik olaylar şaşkınlık yaratmamalıdır. Özellikle de Filistinlilerin durumu her geçen gün daha da kötüleşirken, İsrail-Filistin çatışmasını görmezden gelmek hiçbir zaman sürdürülebilir olmamıştır. İsrail'in Filistin topraklarında devam eden işgali, Batı Şeria'daki yerleşimlerin yasa dışı ve yıkıcı bir şekilde genişletilmesiyle daha da ağırlaşmakta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı düşmekte, uluslararası hukukun temel ilkelerini baltalamakta ve insan hakları normlarını ihlal etmektedir. Ayrıca, Gazze'de devam etmekte olan abluka, bölgenin 2.3 milyon sakinini temel ihtiyaçlardan mahrum bırakarak ayrıştırmış ve travmatize etmiştir. Daha da kötüsü, Batı ve hatta Arap dünyası bu acımasız statükoya alıştı. Bu tarihi hata Filistinlilerin öfkesini körükleyerek mevcut çatışmanın zeminini hazırladı.

#2
Foto - Abdullah Gül'den bomba "Hakan Fidan" çıkışı! Hiç kimse bunu beklemiyordu

1999 yılında, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Gazze Şeridi'ne gönderilen inceleme heyetinde yer alan bir üye olarak, Filistinli çocukların ve kadınların gözlerindeki çaresizliği gördüm. Raporumuz, Filistin halkının dayanılmaz yaşam koşullarına ve artan hayal kırıklığına vurgu yapıyordu. Türkiye'nin Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı olarak yaptığım müteakip ziyaretlerde durumun daha da kötüye gittiği ve bu süregelen çatışmayı tetikleyen siyasi ayrılıkların daha da derinleştiği açıkça görülüyordu. Geçtiğimiz elli yıl boyunca uluslararası toplum tek uygulanabilir çözümü, İsrail ve Filistin'in barış içinde yan yana yaşayabilecekleri iki devletin kurulması fikrini desteklemekte başarısız oldu. Fırsatlar elden kaçtıkça, bölgedeki koşullar da hızla kötüleşti. Bugün Filistinli çocukların, İsrail bombardımanında hayatlarını kaybetme ihtimaline karşı ailelerine veda mektupları yazdıkları bildiriliyor. Böyle bir durumun daha da fazla çaresizlik ve düşmanlık doğurması kaçınılmazdır.

#3
Foto - Abdullah Gül'den bomba "Hakan Fidan" çıkışı! Hiç kimse bunu beklemiyordu

İsrail'in Gazze'de uyguladığı saldırı yöntemleri savaş hukukunu açıkça ihlal etmektedir. Gazzelileri elektrik, su ve gıdadan mahrum bırakmanın yanı sıra yerleşim bölgelerini, hastaneleri, camileri, kiliseleri, okulları ve mülteci kamplarını hedef almak Cenevre Sözleşmeleri ve ek protokolleriyle bağdaşmamaktadır. Bu saldırılar savaş suçundan başka bir şey değildir ve tarih hiç şüphesiz sorumlulardan hesap soracaktır. İsrail'in bu tutumu göz önünde bulundurulduğunda, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin daimi desteğini korumayı başarmış olması hayret vericidir. İsrail'in eylemlerini körü körüne destekleyenler kendilerine sormalıdır: Eğer Filistin'in toprak bütünlüğünü savunmazsak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü savunurken nasıl inandırıcı olacağız? Uluslararası hukuka saygı göstermezseniz, nasıl güvenilir olabilirsiniz? Bu çifte standart, kurallara dayalı küresel düzenin altını oymakta ve bu tür tutarsızlıkları istismar ederek büyüyen otoriter liderlerin ve aşırılık yanlısı hareketlerin ekmeğine yağ sürmektedir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23