• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

“AB’deki risk dış ticaretimizi etkiliyor”

Yeniakit Publisher
2013-04-04 22:37:00 - 2013-04-04 19:41:32
"AB’deki risk dış ticaretimizi etkiliyor"

“Ortadoğu’ya ve Afrika’ya, kısmen Asya’ya açılımımız Avrupa’daki riski önemli ölçüde yönetmemize yardımcı oldu” diyen Bakan Şimşek, “AB’deki risk dış ticaretimizi, imalat sanayimizi ve istihdamımızı etkiliyor; her gün ekranlarda “Avrupa’da kriz var” derse

İSTANBUL
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’Ortadoğu’ya ve Afrika’ya açılımımız, kısmen Asya’ya açılımımız Avrupa’daki riski önemli ölçüde yönetmemize yardımcı oldu’’ dedi.
EuroFinance’ın 9.’sunu düzenlediği ‘’Türkiye’de Nakit, Hazine ve Risk Yönetimi’’ konulu konferansta Şimşek, Türkiye’nin kendi içinden ve bölgesinden kaynaklanan risklerinin olduğunu hatırlattı.
Şimşek, global risklerden bahsedilince akla ilk gelenin Avro bölgesindeki kriz olduğunu hatırlatarak, ‘’Avrupa Birliği (AB) 5 yılını kaybetti. AB bizim için çok önemli. Çünkü en büyük ihracat pazarımız. Zamanında ihracatımızın neredeyse yüzde 58-59’u AB’ye yapılıyordu. AB, bizim küresel doğrudan yatırımların yüzde 75-80’ine tekabül ediyor’’ ifadelerini kullandı.
AB’deki riskin Türkiye’yi nasıl etkilediğini anlatan Şimşek, ‘’Ticaret kanalıyla, yani dış ticaretimizi etkiliyor. İmalat sanayimizi ve istihdamımızı etkiliyor. Sermaye kanalıyla, özellikle doğrudan yatırım kanalıyla etkiliyor. Turizm kanalıyla ve beklentiler kanalıyla etkiliyor. Her gün ekranlarda ‘Avrupa’da kriz var’ derseniz yatırımcıların ve tüketicilerin yatırım ve tüketim kararları bir miktar ötelenebiliyor. Özellikle zaruri olmayan harcamalar öteleniyor’’ diye konuştu.
AB’YE 2012’DE
İHRACATIMIZ YÜZDE 39
Şimşek, Avrupa Birliği ile kriz öncesi ihracat, doğrudan yatırım, turizmin ve diğer ilişkilerdeki büyüklükle, kriz sonrası durum karşılaştırıldığında büyük farkların olduğuna dikkati çekti.
Bakan Şimşek, Türkiye’nin kriz öncesi AB’ye ihracatının şu anki duruma göre daha yüksek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
‘’Mal ve hizmet kanalında çeşitliliğe gitmemiz gerekiyordu ve bunda başarılı olduk. Mal ve hizmet ihracatında özellikle bu son dönemi iyi bir şekilde özellikle Ortadoğu’ya ve Afrika’ya, kısmen Asya’ya açılımımız Avrupa’daki riski önemli ölçüde yönetmemize yardımcı oldu. Yoksa AB’nin Türkiye’ye etkisi çok daha dramatik olacaktı.
10 yıl öncesinde AB’ye ihracatımız yüzde 57 iken 2012 yıl sonunda yüzde 39 seviyesinde. Bunu neyle telafi ettik? 1 milyar dolar üzerinde ihracat yaptığımız pazar 2002’de 8 iken, şu anda 34 tane pazarımız var. Özellikle bizim Ortadoğu ve Afrika’ya açılımımız bu riskin yönetilmesinde çok büyük katkı sağladı. Diyorlardı ya; ‘Ülkenin merkezi kayıyor’ diye. Ama sonuçta 2002 yılında MENA bölgesine ihracat Türkiye ihracatının yüzde 12’sine karşılık gelirken, şimdi neredeyse yüzde 32’sine tekabül ediyor.’’
“İHMAL ETTİĞİMİZ BÖLGELERİ
YENİDEN KEŞFETTİK”
Türkiye’nin olması gereken doğru şeyleri yaptığını belirten Şimşek, Türkiye’nin uzun süredir ihmal ettiği bölgeleri yeniden keşfettiğini söyledi.
Şimşek, ‘’Bu yapılması gereken bir noktaydı. AB ile ilişkilerimiz zaten çok yüksek. Bu bölge ile ilişkilerimiz çok güçlenirse asıl bizi AB nezdinde daha değerli bir ülke konumuna getirecek. Eğer AB, dünyada hele de bu bölgelerde söz sahibi olmak istiyorsa, etkin olmak istiyorsa Türkiye’ye muazzam bir şekilde ihtiyacı var. Bu politika bizim risk yönetimimizin en temel unsurlarından birisiydi ve bunda da başarılı olduk’’ diye konuştu.
‘’ÇÖZÜM SÜRECİ BAŞARILI
OLURSA, BÖLGEYE YATIRIM
GİDER, ÜLKE TOPYEKUN FIRLAR’’
Çözüm süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, ‘’Bu süreçte başarılı olunursa Türkiye aynı zamanda bir çıkış yapar. Terörle mücadele için harcadığımız kaynağı beşeri sermayenin geliştirilmesine, Ar-Ge’ye, yatırımı ve ihracatı desteklemeye harcarız. Bölgesel kalkınmışlık farkı ortadan kalkar. Sonunda güven ortamını sağlarsak bu bölgelere yatırım gider, ülke topyekun fırlar’’ yorumunu yaptı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23