• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

‘AB’de Türk ürünleri kota ile karşı karşıya bırakıldı’

Yeniakit Publisher
2013-04-09 20:02:00 - 2013-04-09 20:03:40
‘AB’de Türk ürünleri kota ile karşı karşıya bırakıldı’

AB’nin Türkiye’ye karşı samimi bir tutum izlemediğini belirten Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, üçüncü ülkelerle yaptığı müzakerelerde AB’nin, Türkiye’yi masaya oturtmadığına dikkati çekerek; Türkiye’nin AB’ye üye ülkelerle yapılan müzakerelerin ardından ön

ANKARA
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği (AB) ile ABD arasında imzalanması planlanan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması’na (STA) Türkiye’yi taraf etmediğini hatırlatarak, “Bu durum Türkiye açısından haksız rekabet oluşturuyor” dedi.
Çağlayan, İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Ticaret Bakanı Eamon Gilmore ile Bakanlık’ta bir araya geldi.
Gilmore ve beraberindeki heyeti Türkiye’de ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade eden Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yıl öncesine göre 2,5 kat artmasına rağmen, bu oranın daha da artabileceğini söyledi.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 1,2 milyar dolara ulaştığını dile getiren Çağlayan, bunun 248 milyon dolarının Türkiye’nin İrlanda’ya ihracatı, 845 milyon dolarının da İrlanda’nın Türkiye’ye ihracatı olduğunu bildirdi.
Bakan Çağlayan, 2002-2012 döneminde İrlanda’dan Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım tutarının 410 milyon dolar olduğunu dile getirerek, Türkiye’den giden doğrudan yatırımın da 742 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirtti. Çağlayan, ziyaretin ülkeler arasındaki dış ticareti artırmasını ve dış ticareti daha dengeli hale getirmesini ümit ettiğini kaydetti.
“AB KONUSUNDA ENGELLERİN
AŞILACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ”
İrlanda’nın, AB’nin 7’nci kez dönem başkanlığını yaptığını hatırlatan Çağlayan, “Ümit ediyoruz ki İrlanda’nın dönem başkanlığında Türkiye’nin önüne haksız bir şekilde çıkartılmış olan AB tam üyelik müzakerelerindeki engeller aşılacaktır. İrlanda’nın bu konuda, konuları aklı selim bir şekilde ele alacağı konusunda hiçbir endişemiz yoktur” dedi.
Türkiye ile AB arasında 18 yıl önce Gümrük Birliği anlaşması imzalandığını ve bu konuda çeşitli sıkıntılar olduğunu dile getiren Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu sıkıntıların kaynağı Türkiye’ye karşı samimi bir tutum izlemeyen AB’dir. Türkiye maalesef AB’nin vize engeli ile karşı karşıyadır. Adeta bir insan hakları ihlali olarak gördüğümüz, adeta işkenceye, zulme dönmüş olan vize uygulaması, kabul edilebilir bir şey değildir. Kaldı ki Türkiye Gümrük Birliği’nin 18 yıllık ortağı ve tam üyelik müzakerelerinde önemli mesafe kat etmiş bir ülke. Buna karşılık AB ile uzaktan yakından ilgisi olmayan, Birlik üyesi olmayan birçok ülkenin vatandaşlarının AB sınırlarına vizesiz girmesi bizi üzmektedir. Bunun ne ticaretle, ne insan haklarıyla ne de adalet ile bağdaştığını ifade etmek istiyorum.”
Çağlayan, üçüncü ülkelerle yaptığı müzakerelerde AB’nin, Türkiye’yi masaya oturtmadığına dikkati çekerek, Türkiye’nin, AB’ye üye ülkelerle yapılan müzakerelerin ardından önüne konulan metne göre hareket etmek zorunda bırakıldığını kaydetti. AB’nin, malların serbest dolaşımı konusunda da serbest ticareti ihlal edici bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Çağlayan, Türk ürünlerinin kota engeli ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
AB ile ABD arasında başlayacak olan Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşması müzakerelerine de değinen Çağlayan, AB’nin bu konuda Türkiye’yi taraf etmediğine vurgu yaptı.
Bu durumun da Türkiye açısından haksız rekabet oluşturduğunu ifade eden Çağlayan, İrlanda’nın dönem başkanlığında bu adaletsizliğin giderileceğine olan inancını dile getirdi.
Çağlayan, İzmir’in EXPO 2020 adaylığı konusunda İrlanda’dan destek istedi.
“TÜRKİYE’NİN AB’YE
KATILIMINI DESTEKLİYORUZ”
Gilmore, İrlanda’nın her zaman Türkiye’nin AB’ye katılım sürecini desteklediğini dile getirerek, “Biz genişlemenin AB’nin küresel bir aktör olarak gücünü artıracağına inanıyoruz. Türkiye’nin ve Batı Balkan ülkelerinin AB’ye dahil edilmesinin AB’nin etki alanını geliştireceğini düşünüyoruz” ifadesini kullandı.
Dönem başkanı olarak Türkiye ile olan katılım  müzakerelerinin yeniden canlandırılmasını bir görev olarak belirlediklerini kaydeden Gilmore, 22. faslın resmi olarak bu yılın temmuz ayında açılmasını beklediklerini bildirdi.
Vize konusunun da ilerleme görmek istedikleri alanlardan olduğuna dikkati çeken Gilmore, Schengen üyesi olmadıkları için kendilerinin de vize konusunda sorun yaşadıklarını belirtti.
“TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİNİN FARKINDAYIZ”
AB ile ABD arasında imzalanması planlanan serbest ticaret anlaşmasına da değinen Gilmore, bu anlaşmanın taraflar arasındaki yüksek düzeyli bir grubun tavsiye kararının devamı bir süreç olduğunu söyledi.
Şu anda resmi düzeyde görüşmeler gerçekleştirildiğini ve görüşmelerin ardından taslak müzakere görevlendirme belgesinin oluşturulmasını planladıklarını bildiren Gilmore, 17-18 Nisan tarihlerinde AB ticaret bakanlarından oluşan bir grubun Dublin’de toplanacağını ve sonrasında nihai bir görevlendirme belgesinin haziran ayına kadar oluşturulmasını beklediklerini dile getirdi.
Türkiye’nin taşıdığı endişelerin farkında olduklarını belirten Gilmore, “AB ile ABD arasında gerçekleştirilecek Transatlantik Serbest Ticaret Anlaşmasının Türk ekonomisine etkilerinin değerlendirildiğini biliyoruz” dedi.

“İrlandalı yatırımcılar Türkiye’ye güveniyor”
Konuk Başbakan Yardımcısı Gilmore ise iki yıl önce göreve gelmesinin ardından Türkiye’ye ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiğini kaydetti. Türkiye ile İrlanda arasında önemli ticari ilişkiler bulunduğunu ve sürekli arttığını ifade eden Gilmore, 2013 yılında da bunun devam edeceğini söyledi. İrlanda şirketlerinin geçmiş yıllarda Türkiye’de önemli yatırımlarda bulunduğunu belirten Gilmore, “Bu, aslında İrlandalı şirketlerin Türkiye’de işlerini geliştirmek için taahhütlerini ortaya koyduğunu ve Türkiye’ye duydukları güveni gösteriyor” dedi. Türkiye’nin oldukça güçlü bir ekonomiye sahip olduğuna işaret eden Gilmore, özellikle bir G-20 ekonomisi olarak güç santralı gibi ortaya çıktığını söyledi.


“NİYETİMİZ BİRİNCİ OLMAK”
Kriz döneminde Türkiye’nin gerek ihracat gerekse ekonomik büyüme performansı konularında önemli başarılar elde ettiğine işaret eden Çağlayan, “Avrupa’nın geçen yıl en fazla büyüyen ikinci ülkesi olduk. Dünyada, ihracatını en fazla artıran ikinci ülke olduk. Tabii iki ikinci olmaya pek niyetimiz yok. Bizim niyetimiz birinci olmak. Türkiye ekonomisi son 10 yılda dünya ekonomisinde son derece saygın bir yere sahip oldu” diye konuştu.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23