• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD ile serbest ticarete komite

Yeniakit Publisher
2013-05-17 22:18:00 - 2013-05-17 22:20:23
ABD ile serbest ticarete komite

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD’deki temaslarını dün de sürdürdü. Erdoğan’ın Washington ziyaretinin ekonomi ayağına ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Serbest ticaret antlaşmasında iki ülke arasında üst düzey komite kurulduğu bildirildi. Washin

HASAN KARAKAYA
WASHINGTON’DAN BİLDİRİYOR
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD’deki temaslarını sürdürüyor. ABD yönetiminin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı, diğer ülke liderlerini ağırlarken çok fazla görülmeyen şekilde sıcak ve samimi ev sahipliği yapması, Erdoğan’ın Washington ziyaretine damgasını vururken, ziyaretin ekonomi ayağına ilişkin detaylarda ortaya çıkmaya başladı. Serbest ticaret antlaşmasında iki ülke arasında üst düzey komite kurulduğu belirtildi.
Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde “AK Parti İktidarları ve Türkiye’nin Dönüşümü” konulu bir konferansta konuşan Erdoğan, Filistin sorunundan Türkiye’nin ekonomik durumuna kadar önemli açıklamalarda bulundu.
SERBEST TİCARET İÇİN ADIMLAR ATILIYOR
İki liderin görüşmesinde somut adım serbest ticaret anlaşması konusunda geldi. ABD yönetimi bir müddettir Türkiye’nin, ABD ile AB arasında müzakerelerine başlanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’na yönelik kaygılarını dikkate aldığı mesajını veriyordu. Erdoğan’ın Washington ziyaretiyle Türkiye’nin bu kaygıları hem ABD yönetiminin en üst düzeyinde karşılık buldu hem de somut bir başlangıç hamlesi geldi.
Ortak basın toplantısında Obama, “AB ile yeni ticaret ve yatırım konusuyla ilgilenirken, Türkiye ile ekonomik bağlarımızı da derinleştireceğimizi açıklık getirmek istiyorum” diyerek, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırımı artırmaya odaklanan üst düzey komite kurulduğunun duyurusunu yaptı.
TÜRKİYE İLE ÜZERİNDE ÇALIŞILACAK
Komite ve serbest ticaret anlaşmasına dair sürecin nasıl olacağının ayrıntısı ise ABD Ticaret Odası’nda konuşan Biden’dan geldi. Biden, Obama ve Erdoğan’ın ABD ile AB arasındaki görüşmeler sürerken, ABD ile Türkiye arasında serbest ticaret anlaşmasına doğru çalışma yönünde çabalara başlama kararı aldığını açıkladı. Biden, “Türkiye’yi sadece AB ile görüşmelerin her aşamasında bilgilendirmekle kalmayıp, aynı zamanda serbest ticaret anlaşması bağlamında aramızdaki bazı bölünmelerin ve farklılıkların üstesinden gelebilmemiz halinde, o noktaya AB ile yeni ticaret anlaşmasını yapmadan gelebilmemiz halinde, bunun Türkiye için büyük bir fırsat olacağına inanıyoruz. Bu, onların zorlayabileceği bir açık kapı olur” diyerek, ABD ile Türkiye arasında ticari alandaki kanun ve uygulamalar ile iki tarafın eksik bulduğu konuların, ABD ile AB arasındaki bir anlaşmadan önce çözülmesi halinde, ABD’nin AB ile anlaşmayı imzalamasından hemen sonra Türkiye’nin de serbest ticaret anlaşması için adım atmaya hazır olabileceği mesajını verdi.
OBAMA İLK KEZ ÇÖZÜM SÜRECİNE DEĞİNDİ
İki lider karşılıklı olarak ülkelerinde yaşanan terör eylemlerine ilişkin üzüntülerini ve terörle mücadele konusundaki kararlılıklarını yineleme fırsatı buldu. Obama, Reyhanlı’daki bombalı saldırı nedeniyle Erdoğan da Boston’daki terörist saldırı dolayısıyla başsağlığı dileklerinde bulundu. Obama, toplantıyla ilk kez çözüm sürecine dair yorum yapmış oldu. Obama’nın “Türkiye’yi çok uzun süredir rahatsız eden PKK şiddetine yönelik tarihi ve barışçıl çözüm arayışları konusunda siz ve Türk halkının cesaretine yönelik takdirlerimi iletmek istiyorum. ABD, Türkiye’nin uzun süredir güvenliği sağlama noktasındaki arayışında yanında durmaktadır” diyerek, hem sorunun siyasi çözümü hem de Türkiye’nin terörle mücadele konusundaki çabalarına destek vermiş oldu.
ERDOĞAN ÇÖZÜM SÜRECİNE DEĞİNDİ
Temaslarının ikinci gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Washington’daki Brookings Enstitüsü’nde “AK Parti İktidarları ve Türkiye’nin Dönüşümü” konulu bir konuşma yaptı.
“Son 10.5 yıl Türkiye’de demokrasinin özellikle de millet egemenliğinin güç kazandığı, ileri standartlara kavuştuğu, geri dönülemez kazanımlar elde edildiği bir dönem oldu.” diyen Erdoğan, yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadeleyi ilke edindiklerini ve başarılı olduklarını kaydetti. Erdoğan çözüm sürecinin Türkiye için hayati bir mesele olduğunu belirtip, “Terör Türkiye’de 350 milyar dolar zarara neden oldu. Çok ağır bedeller ödedik. Çözüm süreci Türkiye’nin kalkınma çabalarını olumlu etkiledi. Çözüm süreciyle birlikte bölgede esen bir bahar havası var. 63 akil insan şu anda Türkiye’yi dolaşıyor. Bunlar Türkiye’nin en akıllılarıdır diye ne kendileri ne bizler bir iddiada bulunduk. Ama bu 63 fedakar insan halkı ikna etmek için bir gayret göstermiyorlar. Halkı dinliyorlar” şeklinde konuştu.
DÜNYANIN EN BÜYÜK 17. EKONOMİSİ
12 yıl önce, 2001 yılında cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik krizi yaşayan Türkiye’nin günümüzde dünyanın en büyük 17’nci büyük ekonomisi olduğunu kaydeden Erdoğan,“10 yıl önce Türkiye’nin IMF’ye borcu 23.5 milyar dolardı. IMF’ye hep şunu söyledik: “Bize siyasi yaptırım konusunda bir dayatmada bulunmayın. Paranın şartlarını sizinle konuşalım. Çünkü biz siyasetçiyiz siz bir yerde atanmış durumdasınız. 23.5 milyar doları takır takır ödedik. Ve Salı günü itibarıyla Türkiye’nin artık IMF’ye borcu yok.” dedi.
HAMAS MUHAKKAK MASADA OLMALI
Ortadoğu coğrafyasının kanayan yarası Filistin’deki İsrail zulmüne de değinen Erdoğan, “Filistin meselesi Türkiye’nin meselesidir. Osmanlı’nın yıkılmasından sonra ortaya çıkmış bir sorundur. Yani “siz ne” diyenlere aslında cevap bırada yatmaktadır. Ayrıca İsrail Filistin’i devlet olarak kabul etmediği sürece barış söz konusu olamaz” dedi. Konuşmasında ayrıca Hamas’ın barış görüşmelerinde muhakkak taraf olarak masada olmasının zorunlu olduğunu vurguladı.
KILIÇDAROĞLU SÖZLERİNİN
Hesabını yargıya verecek
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisini Esed’e benzetmesine tepki gösterdi. Erdoğan, şunları söyledi:
“ABD’de ülkemin menfaatleri ile alakalı bir ziyaretin içindeyim. Ana muhalefet partisi Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile ilgili akla hayale gelmeyecek açıklamaları yapacak zihniyetin içinde. Süreçle ilgili konuyu avukatlarıma havale ettim. Türkiye Cumhuriyet Başbakanı’na kimsenin katil deme cüretini göstermesine müsaade edemeyiz. Bunu temizleyecek olan tek yer vardır. O da yargıdır. Yargıda hesabını kendisi muhakkak verecektir. Meydanlarda ben aldığım edep sebebiyle aynı dille konuşmam. O dili bilen bir kültüre sahibim ama ben o seviyeye düşmem. 76 milyonun başbakanıyım. CHP’ye gönül vermiş vatandaşlarım da rahatsızdır. Bunu da görüyoruz”
KİMYASAL ORTADA
Suriye’de kimyasal silah kullanıldığının belgeleriyle ortada olduğunu söyleyen Erdoğan, başta Rusya olmak üzere bölge ülkelere ziyarette bulunacağını açıkladı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23