• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD - Çin ilişkileri hakkında ABD ve Çin savunma bakanları görüştü! Çin- ABD geriliminden endişeliyiz

Yeniakit Publisher
2022-11-22 10:30:00 - 2022-11-22 10:46:22
ABD - Çin ilişkileri hakkında ABD ve Çin savunma bakanları görüştü! Çin- ABD geriliminden endişeliyiz

ABD'li Bakan Austin, görüşmede, Çin ordusuna ait askeri araçların Hint-Pasifik bölgesinde "artan tehlikeli hareketlerinden" duyduğu endişeyi dile getirdi.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Çin Savunma Bakanı General Vey Fınghı, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) genişletilmiş savunma bakanları toplantısı için bulundukları Kamboçya'nın Siem Reap şehrinde görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme iki bakanın, haziranda Singapur'da düzenlenen savunma forumu Shangri-La Diyaloğu marjında yaptıkları görüşmenin ardından bu yılki ikinci yüz yüze buluşmaları oldu.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Pat Ryder, görüşmeye ilişkin yaptığı açıklamada, Austin'in mevkidaşına Çin Halk Kurtuluş Ordusuna (ÇHKO) ait askeri araçların Hint-Pasifik bölgesinde "artan tehlikeli hareketlerinden" duyduğu endişeyi dile getirdiğini aktardı.

Sözcü, Austin'in, "PLA uçaklarının tehlikeli davranışlarının bölgede kaza riskini artırdığını", "stratejik risklerin azaltılması ve operasyonel güvenliğin sağlanması için somut diyaloğa ihtiyaç duyulduğunu" dile getirdiğini kaydetti.

Çin tarafı, henüz görüşmeye ilişkin açıklama yapmadı.

İki bakanın buluşması ABD ve Çin liderlerinin geçen hafta G20 Zirvesi marjında yaptıkları görüşmenin ardından geldi. Biden, görüşmede Çinli mevkidaşına iki ülke arasındaki rekabetin çatışmaya evirilmesinden kaçınılması için iletişim kanallarının açık tutulması gereğine dikkat çekmişti.

Çin'in "gri bölge" eylemleri kaygı yaratıyor

ABD müttefiki Avustralya ve Kanada, Çin'e ait uçak ve gemilerin kendi silahlı kuvvetlerine Pasifik'teki görevleri sırasında tehlikeli müdahalelerde bulunduğunu ileri sürmüştü.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Çin donanmasından bir geminin 17 Şubat'ta Papua Yeni Gine ile Avustralya arasındaki Arafura Denizi'nde, Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetlerine ait Boeing P-8A Poseidon tipi savaş uçağına lazer doğrulttuğunu bildirmişti.

Öte yandan bir Çin savaş jetinin Avustralya uçağının yakınına gelerek metal parçalarından bir öbeği havaya saçtığı, parçaların uçağın motoruna girdiği iddia edilmişti.

Kanada da Birleşmiş Milletlerin Kuzey Kore'ye nükleer yaptırımlarının ihlal edilip edilmediğinin havadan takibi için yürüttüğü, "Neon Operasyonu" adını verilen keşif uçuşları sırasında Çin ordusuna ait savaş uçaklarının engellemesiyle karşılaştığını ileri sürmüştü.

Çin savaş uçaklarının, "Lockheed CP-140 Aurora" tipi deniz devriye uçağıyla yapılan keşif uçuşları sırasında Çin jetlerinin Kanada uçaklarına 6 ila 30 metre kadar, pilotların göz teması kurabileceği mesafelerde yaklaştığı, ses hızını aşarak çıkardığı uğultularla rahatsız ettiği iddiasında bulunulmuştu.

Kanada ordusu, söz konusu müdahaleler sırasında olası çarpışmayı önlemek için Kanadalı pilotların uçuş güzergahını değiştirmek zorunda kaldığını belirterek, uluslararası hava güvenliği normlarını ihlal eden müdahaleleri "profesyonellik dışı" olarak nitelemişti.

Pelosi'nin ziyaretinin ardından ilk görüşme

Lloyd ve Vey'in 90 dakika süren görüşmesi, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin ağustos başında Tayvan'ı ziyareti nedeniyle iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından bakanlar arasındaki ilk doğrudan temas oldu.

Ada'yı kendi topraklarının parçası olarak gören Pekin yönetimi, ziyarete karşı çıkmış, "askeri karşılık" dahil karşı tedbirler alacağını duyurmuştu.

Çin ordusu, ziyaretin ardından Ada çevresinde askeri tatbikatlar başlatmış, 7 gün süren tatbikatlar Ada'nın çevresinde fiili abluka oluşturmuştu. Gerçek silah ve mühimmatın kullanıldığı tatbikatlar sırasında Çin ana karasından ateşlenen güdümlü füzeler, Tayvan yakınlarındaki sulara düşmüştü.

Çin, ziyaretin ABD ile başta savunma görüşmeleri olmak üzere bir dizi iki diyalog ve danışma mekanizmasını iptal etmiş veya durdurmuştu.

Fitch Ratings’ten ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinde durgunluk uyarısı vermişti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelecek dönemde ABD ve Euro Bölgesi ekonomileri için durgunluğun öngörüldüğünü bildirdi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, ABD ve Euro Bölgesi ekonomilerinin önümüzdeki dönemde artan enflasyon karşısında azalan tüketici talebi nedeniyle resesyona girmesinin beklendiği bildirildi.

Avro Bölgesi’nde resesyonun ABD’den daha önce, bu yıl içerisinde başlamasının ve doğalgaz krizinin enerji fiyatlarında oynaklığı artırması nedeniyle daha ağır yaşanmasının beklendiği belirtilen açıklamada, hane halklarının olası bir şoka hazırlandığı ve harcamalarını kıstığı kaydedildi.

Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, yükselen faiz oranları ve küresel enflasyon nedeniyle 2023 yılında hükümetlerin fonlama maliyetlerinin de artmasının beklendiği ifade edildi.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına ilişkin belirsizlikler ve emlak sektöründe devam eden gerilim nedeniyle görünümün kısıtlı kaldığı Çin’in ise gelecek yıl küresel büyümeyi anlamlı bir şekilde artırmasının beklenmediği bildirilen açıklamada, “2023’te daha zayıf küresel büyümeye, daha yüksek ülke borçlanma maliyetleri eşlik edecek.” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, 2022 yılının, kredi derecelendirme şirketi tarafından değerlendirilen gelişen piyasa ekonomilerinde en fazla not indiriminin yapıldığı ikinci yıl olduğu belirtildi.

“Jeopolitik riskler yüksek”

Fitch Ratings’in açıklamasında, “Jeopolitik riskler yüksek seyrini sürdürüyor. Henüz Rusya ve Ukrayna için ve benzer şekilde Çin-ABD ilişkileri için uzlaşmaya yönelik net bir yol yok.” değerlendirmesine yer verildi.

Tedarik zincirlerinin küresel çatışmalara ilişkin risklerden etkilendiği, olası risklerin yayılma eğilimi gösterdiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Gelişen piyasaların ülke kredilerine ilişkin riskler doların değerlenmesiyle arttı. Dikkatler 2023 yılında daha çok döviz rezervlerine oranla finansman ihtiyacı yüksek olan, daha küçük gelişen piyasa ekonomileri üzerinde olacak.”

Öte yandan: Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki barış görüşmeleri 3 yıl sonra yeniden başladı. İki tarafın heyetleri, Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bir araya geldi.

Kolombiya hükümeti ile Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) arasındaki barış görüşmeleri 3 yıl sonra yeniden başladı. İki tarafın heyetleri, Venezuela'nın başkenti Caracas'ta bir araya geldi.

Görüşmeler daha sonra Venezuela dışındaki garantörler Küba ve Norveç'te devam edecek.

Ancak Kolombiya Savunma Bakanı Ivan Velasquez, görüşmelerin, isyancılara yönelik askeri operasyonların askıya alındığını anlamına gelmediğini söyledi.

SİLAHLI ÖRGÜT ELN

Kolombiya'daki aktif son isyancı örgüt olan ELN, 1964'te radikal Katolik rahipler tarafından kuruldu.

Venezuela'da da faal örgütün yaklaşık 2500 silahlı üyesi olduğu sanılıyor.

Solcu bir ideolojik hareket olarak ortaya çıkan ELN özellikle Kolombiya-Venezuela sınırına yakın bölgelerde etkisini artırmış; silahlı saldırıların yanı sıra insan kaçırma, haraç alma ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi faaliyetlere yönelmişti.

Hükümetle ELN arasındaki görüşmeler 2016 yılında, ülkenin en büyük isyancı grubu olan Devrimci Silahlı Güçler (FARC) ile barış anlaşması imzalayan dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Juan Manuel Santos tarafından başlatılmıştı.

2019'da başkent Bogota'da bir polis akademisine bombalı araçla düzenlenen ve 22 kişinin öldüğü saldırı sonrası dönemin Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque, ELN'le görüşmelerden çekilmişti.

KOLOMBİYA LİDERİ PETRO ESKİ BİR GERİLLA

Kendisi de eski bir gerilla olan Gustavo Petro Mayıs ayında Kolombiya Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Gustavo Petro seçim kampanyasında, Kolombiya'da yaklaşık 60 yıldır süren iç savaşa son vermeyi vadetmişti.

Petro, silah bırakıp kendisini feshederek yasal bir siyasi parti kuran ancak son dönemde barış anlaşmasının bazı hükümlerine itiraz eden FARC'la da temas kuracağını söylüyor.

Ağustos ayında göreve başlayan Kolombiya'nın ilk solcu lideri ayrıca uyuşturucu ticareti ile yasa dışı madencilik faaliyetlerine karışan suç örgütleriyle de masaya oturacağını açıklamıştı.

Kolombiya'da 60 yıldır süren iç savaşta 450 binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Son dakika: Çin'de fabrika yangını: 36 ölü

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

AYNA

Tek Kutup Emperyalizminin Aç gözlü ve Saldırgan projelerinden endişeliyiz.

yasin

Erdoğan çıkıp bu ikilinin görüşmesini şu şekilde yprumlamalı ki birazda oralar karışsın. ' Şimdi bu gerilimin kazanan tarafı bizce ÇİN olur. Yakın zamanda ABD nin parçalanması an meselesi vs vs vs'
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23