• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB’ci TÜSİAD’ın ‘baraj’ sancısı

Yeniakit Publisher
2014-12-05 08:25:00 - 2014-12-05 07:56:42
AB’ci TÜSİAD’ın ‘baraj’ sancısı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, yıllardır oyalama taktiği sürdüren AB’nin Türkiye’yi kaybetmek istemediğini savunurken, seçim barajını yüksek buldu. Dinçer, barajın düşürülmesi konusunda beklentilerinin gerçekleşmediğini söyledi.

İSTANBUL - Üyelik konusunda Türkiye’yi yıllardır oyalayan Avrupa Birliği’nin niyetini “iyimser” bulan Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) yönetimi AB Komisyonu’nda Türkiye’nin en üst sıralarda yeraldığını savundu.  Brüksel’de AB Temsilcileri, iş dünyası ve düşünce kuruluşlarıyla görüşmeler yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, “AB Türkiye’yi kaybetmek istemiyor” dedi. 

AB'nin son dönemlerde görülmediği kadar Türkiye'nin gündeminde olacağını belirttiklerini aktaran Dinçer, bugüne kadar 35 fasıldan 14'ünün açılabildiğini, birinin geçici olarak kapatılabildiğini, 17'sinin de siyasi nedenlerle çeşitli ülkeler tarafından bloke edildiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bunlardan Güney Kıbrıs'ın blokajı bizce diğerlerinde daha önemli. Güney Kıbrıs 23. ve 24. fasılları bloke ediyor. Bu fasıllar AB'ye üye olmak için başvuran ülkeler için ilk uyum gösterilmesi gereken fasıllar."

GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI ESKİDİ

Gümrük Birliği anlaşmasının 1995'te AB'ye tam üyeliğe yönelik ilk adım olarak imzalandığına işaret eden Dinçer, "Hiç kimse o tarihte düşünmedi ki bu Gümrük Birliği anlaşması 18 yıl devrede kalacak. Bu anlaşma eskidi. Bu anlaşmanın mutlaka revize edilmesi gerekiyor. Hem kapsamının hem de karar mekanizmalarının revize edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Haluk Dinçer, seçim barajı tartışmalarına ilişkin bir soruya şu yanıtı verdi: "TÜSİAD'ın uzun yıllardır bu konudaki görüşü belli; bize göre Türkiye'de seçim barajı yüksektir. Anayasamız 'temsilde adalet, üretimde istikrar' ilkesini belirlemiştir ama bir yüzde koymamıştır; bu daha sonra konulan yasalarla belirlenmiş bir barajdır. AK Parti hükümetlerinden de önce konulmuş bir seviyedir. Bir demokratik ülkede görülmemiş seviyede yüksek bir barajdır. Biz bunun düşürülmesi için yıllardır hem iktidar hem muhalefet partileriyle çok defa görüştük ama bu bugüne kadar gerçekleşmedi. Anayasa Mahkemesi konusunda bir polemiğe girmek istemeyiz. Fakat burada yapılan yorumların anayasal kurumlara, Anayasa Mahkememize zarar vermesini de arzu etmeyiz."

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23