• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB ile gümrük birliği haritası yeniden çizilecek

Yeniakit Publisher
2014-03-01 20:27:00 - 2014-03-02 03:22:59
AB ile gümrük birliği haritası yeniden çizilecek

Avrupa Birliği ile olan gümrük birliği anlaşmasının daha çağdaş bir hale getirilmesi, daha kabul edilebilir ve sürdürülebilir hale gelmesi yolunda adım attıklarını açıklayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB’nin üçüncü ülkelerde yapacağı serbest ticaret anlaşmasının Türkiye’nin aleyhine olduğunu ifade ederek, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi.

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye olarak AB ile yaptığımız Gümrük Birliği (GB) anlaşması yeniden müzakereye açılmıştır ve görüşmeler başlamıştır" dedi. AB Komisyonu'nun ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht ve beraberindeki heyetle Gümrük Birliği konusunu görüşen, ardından GB konusunda izlenecek yol haritasıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Bakan Zeybekci, iki aylık ekonomi bakanlığı döneminde Gucht ile 3. defa Türkiye'nin GB konusundaki hassasiyetlerini paylaştığını vurguladı.

AB ile yapılan GB anlaşmasının kısa sürede tam üyelik beklentisiyle tasarlandığını belirten Zeybekci, "Gelinen noktada ne zaman AB 3. ülkelerle STA imzaladığında 3. ülkeler AB ile doğrudan bir mal serbestisine uğrarken Türkiye otomatik olarak o 3. ülkeyle böyle bir hakka sahip olmuyor. Ama o 3. ülke Türkiye'yle doğrudan böyle bir hakka sahip oluyor. Bu hakikaten kabul edilebilir ve sürdürülebilir değil" dedi.

TÜRKİYE ZARAR GÖRÜR

AB'nin bugüne kadar 3. ülkelerle yapmış olduğu anlaşmalarda Türkiye'nin çok büyük zarar görmediğini hatırlatan Zeybekci, "Çünkü anlaşmalar o kadar büyük değildi. Ama önümüzdeki günlerde AB'nin ABD, Hindistan ve Kanada'yla çok büyük ekonomilerle böyle bir STA yapması halinde Türkiye için ekonomik olarak hakikaten telafisi mümkün olmayan zararlar söz konusu olabilecek bir tehlike taşıyor. Diğer taraftan da hiçbir bağımsız ülke bir anlaşmaya bu şekilde taraf olmamalı. Biz bunu kabul edilebilir bulmuyoruz" diye konuştu.

İHRACAT RAKAMLARI

Şubat ayı ihracat rakamlarının değerlendirilmesi amacıyla Denizli İhracatçı Birlikleri hizmet binasında düzenlenen toplantıya da katılan  Bakan Zeybekci, dünya ekonomisinde pozitif beklentilerin oluştuğu bir gündemin yaşandığını, gelişmiş ekonomilerin durağanlıktan çıkacağı, gelişmekte olan ülkelerin de büyümelerini artıracağı beklentilerinin bulunduğunu ifade etti.

“Türkiye beklentilerin üzerinde büyüyecek, ihracatını artıracaktır” diyen Zeybekci, şunları söyledi: “Türkiye, 2014 yılında 166 milyar dolarlık orta vadeli ihracat hedefini tutturacak, hatta bunun biraz daha üzerine çıkılmasını bekliyoruz. TL’nin bu değeri Türkiye’de ihracatın artmasına, dış ticaret açığının azalmasına sebep olacaktır. İhracatımız 2014 yılı içinde beklentilerin doğrultusunda hatta yılın ikinci çeyreğine doğru beklentilerin daha üzerine doğru artmaya başladığını inşallah göreceğiz.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23