• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

AB enflasyon batağında

Yeniakit Publisher
2014-07-02 08:04:00 - 2014-07-01 21:28:24
AB enflasyon batağında

Ekonomistler, Avrupa Birliği’nde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 1’in altında seyrettikten sonra kademeli olarak yükselişe geçebileceğini belirttiler. Bazı yorumcular ise, Avrupa’da yükselecek enflasyonun Türkiye’nin dış ticareti açısından olumlu olduğu vurgulanıyor.

Türkiye’nin en önemli ihraç pazarlarından Avrupa’da enflasyon verisinin yüzde 0,5 gelmesi yabancı ekonomistler tarafından fırtına öncesi sessizlik olarak değerlendirilirken, Türkiye tarafında ise dış ticaretin artması adına olumlu bir gelişme olarak yorumlanıyor.

IHS Global Insight Avrupa ve İngiltere Başekonomisti Howard Archer, Euro Bölgesi’nde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 1’in altında seyredeceğini ve daha sonra kademeli olarak yükselişe geçebileceğini söyledi. Archer, Avro Bölgesi’nde yüzde 0,5 oranında artan enflasyonun Euro Bölgesi’nin düşebileceği en düşük oran olabileceğini ifade etti. Enerji fiyatlarında az da olsa bir artış olduğunu bildiren Archer, gıda fiyatlarındaki düşüşün de sona ereceğini aktardı.

Archer, Euro Bölgesi’nde enflasyonun yüzde 0,5’te sabit kalmasıyla ve çekirdek enflasyonun da yüzde 0,7’den yüzde 0,8’e yükselmesiyle Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) az da olsa rahatlayabileceğini söyledi. Euro Bölgesi’nde enflasyonun birkaç ay daha yüzde 1’in altında seyredebileceğini bildiren Archer, enflasyonun daha sonra kademeli olarak yükselmeye devam edeceğini belirtti.

ECB TOPLANTISINA DİKKAT

Berenberg Kıdemli Ekonomisti Christian Schulz ise Almanya’da enflasyonun yüzde 0,6’dan yüzde 1’e yükselmesine rağmen Euro Bölgesi’nde enflasyonun sabit kaldığını dile getirdi.

Schulz, yüzde sıfır enflasyon oranının olduğu İspanya’da ise iyi bir seyir görüldüğünü işaret etti. Bu oranın ECB’nin yüzde 2 hedefinin çok altında olduğunu vurgulayan Schulz, ECB’nin bu haftaki toplantısında başka önlemlere de başvurabileceğini kaydetti.

Yükselmeyip sabit kalması sürpriz

Ekonomist Howard Archer, “Bu enflasyonda taban rakam” derken, Capital Economics Avrupa Başekonomisti Jennifer McKeown Euro Bölgesi’nde zayıf gelen enflasyon verisinin ECB üzerinde baskı oluşturabileceğini söyledi. Diğer ekonomistler de ekonomideki karamsarlığa vurgu yaptılar. ING Group Euro Bölgesi Almanya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski Almanya’da enflasyonun yükselmesinden sonra Euro Bölgesi’nde enflasyonun yükselmeyip sabit kalmasının biraz sürpriz olduğunu kaydetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23