• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

8 Türk’ün cenazeleri geldi

Yeniakit Publisher
2013-03-12 21:00:00 - 2013-03-12 21:02:40
8 Türk’ün cenazeleri geldi

Almanya’daki yangında hayatını kaybeden 8 Türk, Başbakan’ın talimatı ile tahsis edilen özel uçakla Türkiye’ye getirildi. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın bizzat Almanya’ya giderek getirdiği cenazelere, Türkiye’de ikinci bir otopsi uygulancak. Cenazeler

YENER DÖNMEZ
STUTTGART / İSTANBUL
Hükümet, Almanya’da 8 Türk vatandaşın ölümüyle sonuçlanan yangın olayıyla ilgili seferber oldu. Başbakan Erdoğan’ın talimatıyla Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’a özel uçak tahsis edildi. Bozdağ, beraberinde Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de aralarında olduğu bir grup gazeteci ile dün sabah erkenden Almanya’ya gitti.
Bozdağ Stuttgart’ta, can veren vatandaşların yakınlarına başsağlığı diledi ve olayla ilgili Büyükelçilik ve Konsolosluk ile Alman yetkililerden bilgi aldı. Ardından da yangında can veren 8 Türk vatandaşı için düzenlenen cenaze törenine katıldı.  
 “HER ZAMAN YANINIZDAYIZ”
Backnang kentinde hayatını kaybeden anne ve yedi çocuğu için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Eyüb Sultan Camisi’nde üç ayrı cenaze namazı kılındı. Burada konuşan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yaşanan acı nedeniyle söze nasıl başlayacağını bilemediğini belirterek, “Yaşanan acı sadece Özcan ailesinin acısı değil, 76 milyonun acısıdır. 76 milyonun da yüreği yanıyor. Allah rahmet etsin. Mekanları cennet olsun. Sabrın zorluğunu bilerek sabır diliyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 76 milyonun, Almanya’da yaşayan Türklerin yanında olduğunu ifade etmek ve bu acıyı paylaşmak için geldiğini belirten Bozdağ, “Her zaman yanınızdayız. Size sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
BAKANLAR OMUZLARINDA TAŞIDI
Yangında hayatını kaybedenlerin tabutlarının üzerine Türk ve Alman bayrakları örtüldü. Yangında hayatını kaybeden Hatice Oruç’un tabutuna ayrıca gelinlik konuldu. Cenazeleri araçlara Bozdağ ve Eroğlu omuzlarında taşıdı.  Cenazeleri Türkiye’ye getiren uçakta, Bakanlar ile gazetecilerin yanı sıra yangından kurtulan anneanne Hatice Özcan, dayı Murat Özcan ile çocuklardan İbrahim Soykan da yer aldı.  
TÜRKİYE’DE 2. OTOPSİ
Başbakan Yardımcısı Bozdağ’ın girişimleri sonucu dün gün içinde 8 Türk vatandaşının cenazesi İstanbul’a getirildi. Alman yetkililerin “evde çıkan teknik bir arızanın yangına neden olduğu” yönündeki açıklamaları tatmin edici bulunmayarak, kundaklama ihtimaline karşı cenazeler İstanbul’da Adli Tıp’ta ikinci bir otopsiye alındı. Cenazeler Adli Tıp’tan çıkacak otopsi raporunun ardından özel uçakla Afyon’a götürülerek, bugün toprağa verilecek.
BAŞBAKAN’DAN TAZİYE TELEFONU
Başbakan Erdoğan’ın olayla yakından ilgilendiği, haber alınır alınmaz ölenlerin yakınlarını arayarak başsağlığı dilediği öğrenildi. Yine Türk Büyükelçili ile Konsolosluk ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı yetkililerinin devreye girerek, olayın takipçisi oldular; ailenin yakınlarına taziyelerde bulundular.  
BİNA AHŞAP
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya yolunda uçakta, aralarında Ankara Temsilcimiz Yener Dönmez’in de bulunduğu gazetecilere olayla ilgili bilgi verdi. Yangın haberi gelir gelmez Türk Büyükelçi ile Stuttgart Başkonsolosu ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı görevlilerinin  yangın evine giderek, yerinde bilgi aldıklarını ifade eden Bozdağ, olayı şöyle anlattı: “Saat 4.30’da yangın çıkıyor. İçeride bir anne var. Anneanne var. Dayı var. Sekiz tane de çocuk var. Toplam 11 kişi. Bina 3 katlı. Birinci katta bir ticari işletme var. 2. katta Türk-Alman Kültür Merkezi var. 3. katta bu aile. Mesken olarak kullanılan bir bina. Ahşap yapısı var. Merdivenler de ahşap olduğu için yangın çabucak büyüyor.”
EVDE SOBA YOK
Yangının nereden başladığı konusunda henüz bir bilgi olmadığını belirten Bozdağ, ailenin soba kullanmadığını ifade ederek “Elektrik kablosu veya başka bir şey mi? Değerlendirmelerin tamamı yorumlardan ibaret. Yorum yapıyor insanlar. Kesin bilgi yok. Herkes kendine göre akıl yürütüyor” dedi.
IRKÇI BİR SALDIRI MI?
Bozdağ, olayla ilgili yapılan ve yapılacak tüm çalışmaları dikkatle takip ettiklerini vurgulayarak, bunu Alman yetkililere de ilettiklerini bildirdi. Türkiye’nin Almanya’daki yangın hadiselerine ilişkin acı tecrübelere sahip olduğuna dikkat çeken Bekin Bozdağ, ırkçı bir saldırı olup olmadığını da kapsayacak geniş bir soruşturma yapılmasını istediklerini söyledi. Bozdağ, yangının neden kaynaklandığının süratle ortaya çıkarılarak, bu bilginin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini kaydetti. Bozdağ “Benzer olay var mı diye sordum. Çevresinde radikal grupların olduğuna ilişkin bilgiler var. Ama böyle bir olay yaşandığına ilişkin herhangi bilgi yok. Araştırılacak.  Genel anlamda Almanlar dersek yanlış olur. Üzgün olan pek çok Alman var. Çocuklar olayın olduğu yere çiçek bırakıyor. Radikal akımların üyesi olan bir kesim de var. Bunu biz görüyoruz zaten. Bütün dünya da görüyor. Alınması gereken tedbirler alınmaz veya söylenmesi gereken cümleler söylenmezse bu tür akımlara zemin hazırlanır” diye konuştu.
Öte yandan, yangınla ilgili konuşan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Alman tarafına Türk hükümetinin hassasiyetini ilettiğini belirterek kendilerinin bilgi, belge ve fotoğrafları paylaştıklarını ifade etti.
DIŞİŞLERİ, IRKÇI SAİKLERLE
ÇIKARILAN YANGINLARI HATIRLATTI
Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da Alman polisinin, yapılan ön incelemeler sonucunda olayda herhangi bir ırkçı unsurun bulunmadığını bildirdiğini, ancak geçmiş yıllarda bazı Türk vatandaşlarının ırkçı saiklerle çıkarılan yangınlarda hayatlarını kaybetmiş olmaları sebebiyle olayın sebebinin, çok yönlü olarak ciddiyet ve dikkatle araştırılmasının önem taşıdığı vurgulandı.
31 YILDA, 45 TÜRK ÖLDÜ
Öte yandan, Almanya’da Backnang’da 8 Türk’ün öldüğüü yangın faciasında soruşturma sürerken, Türkleri hedef alan ölülmü saldırılarda en fazla kundaklama olayı dikkat çekiyor. Ülkede son 31 yılda düzenlenen kundaklama ve diğer saldırılarda 45 Türk hayatını kaybetti, yüzlerce ev, işyeri, cami ve dernek zarar gördü.
CENAZELER BUGÜN
DEFNEDİLECEK
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, “Aile yakınlarıyla görüşülüp, yangında hayatını kaybeden anne Nazlı Özcan Soykan’ın ve çocukların Afyonkarahisar’ın Asri Mezarlığı’na defin kararı verildi. Cenazeler, yetişirse yarın (bugün) öğle namazını, yetişmezse ikindi namazını takiben ebedi istirahatgahlarına tevdi edilecek. Afyonkarahisar’daki cenaze töreni, İmaret Camisi’nde yapılacak” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23