• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

75 milyonun ortak iradesi

Yeniakit Publisher
2013-02-16 21:23:00 - 2013-02-16 21:23:51
75 milyonun ortak iradesi

Memur-Sen’in, “Özgürlük İçin 10 Milyon İmza” kampanyasında 11 milyon rakamına ulaşılırken, yetkililer, “sağcı, solcu, liberal, muhafazakâr her kesimden kampanyaya destek yağdı. Bu 75 milyonun ortak iradesini yansıtıyor” diyerek, Türkiye’ye teşekkür etti.

İSTİHBARAT SERVİSİ
Özgürlük Platformları yıllardan bu yana sürdürdükleri haftalık eylemlerine yaz kış demeden devam ediyor.
Akyazı Adalet ve Özgürlükler Platformu ve Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu’nun yaptıkları açıklamalarda; TBMM’de haber yapmak isteyen gazeteci Elif Çakır’a başörtülü olmasından dolayı izin verilmeyişine işaret edilerek başörtüsü sorununun artık tam anlamıyla çözülmesi istendi. Açıklamalarda; Memur Sen’in başlattığı “Başörtüsüne özgürlük için 10 milyon imza” kampanyasında imzaların tamamlandığına vurgu yapılarak bundan sonraki süreçte hükümetin halkın beklentilerine göre düzenlemeler yapması istendi.
ALEMDAR: “EGEMENLİK MİLLETİNDİR
SÖZÜ SİZE NEYİ İFADE EDİYOR”
7. yılda 315. basın açıklamasını gerçekleştiren Akyazı Adalet ve Özgürlükler Platformu adına konuşan İrfan Alemdar, başörtüsü sorununun çözüleceği söylenen yer olan Millet Meclisi’nde bile başörtüsü sorununun yaşanmakta olduğuna dikkat çekerek, “Elif Çakır, Meclis’te haber yapmak istediğinde basın bürosundan ‘Biz başörtülüye basın kartı vermiyoruz’ cevabı almıştır. Meclis Başkanı’na soruyoruz: ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ sözü size ne anlam ifade ediyor? Eğer millet egemense başörtüsü sorununun Meclis’te ne işi var? Yok, Meclis’te derin güçler egemense, lütfen açıklayınız. On yıllardır başörtüsü sorunu ülkemizde yaşanmaktadır” dedi.
Alemdar, Gaziantep’te Gıda Mühendisleri Odası’nın başörtülü mühendise yetki belgesi vermediğini de hatırlatarak, “Artık bu utanç olayları ülkemize ve geleceğimize yakışmamaktadır. İktidara ve yetki sahiplerine sesleniyoruz! Bu utanç tablosu durumunu derhal düzeltiniz” diye konuştu.
METİN: “YENİ ANAYASA İLE BAŞÖRTÜSÜ
GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR”
Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu’nun, 9 yıldan beri devam ettirdiği “başörtüsüne özgürlük” eylemlerinin 409. hafta açıklamasının gündemi ise, Memur Sen tarafından düzenlenen 10 Milyon İmza Kampanyası ve 4. Yargı Paketi’ydi. Behlül Metin’in okuduğu basın açıklamasında, hükümete çağrıda bulunularak yeni anayasada başörtüsü özgürlüğünün güvence altına alınması istendi. Metin, başörtüsüne özgürlük için 10 milyon imzanın toplandığını belirterek “Halkın yüzde 90’ının karşı olduğu bu çağdışı yasak, 3-5 bitmiş tükenmiş Atatürkçü istiyor diye sürdürülemez. Başbakan’ı halkın bu taleplerine cevap vermeye davet ediyoruz” dedi.
Hükümetten Mart ayına kadar yeni anayasa çalışmalarını tamamlayıp bu anlamsız yasağı, yeni anayasa ile kaldırmasını, özgürlükleri güvence altına almasını beklediklerini ifade eden Metin, “Sadece kamusal alanda memurlar için değil, ilköğretimden üniversiteye kadar eğitimin her alanında başörtüye anayasal güvence bekliyoruz” diye konuştu.  
Atatürkçü minik azınlığın, 90 yıl Müslüman halkı kendi öz vatanında esir ettiğine de değinen Metin, “Bu esaret zincirleri, yeni çıkacak Anayasa ile kırılmalı ve halkın dinini yaşaması ve Allah’ın emrine göre, inancına uygun şekilde özgürce giyinmesinin önü açılmalıdır” şeklinde konuştu.
“4. YARGI PAKETİ İLE ATATÜRK’Ü
KORUMA KANUNU’NU DA KALDIRIN”
4. Yargı Paketi’nde, düşünceleri ifade özgürlüğünün önünde engel teşkil eden, 5816 sayılı “Atatürk’ü Koruma Kanunu ilgili bir düzenleme bulunmayışını da eleştiren Metin, “Düşünce hürriyetinin önünü açması beklenen bu pakette, bu güne kadar birçok aydın, yazar, akademisyen ve insan hakları aktivistini mahkum ettiren 5816 sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu’nun kaldırılması bulunmamaktadır” dedi.
Metin, akademisyen Atilla Yayla’nın Atatürk’e sadece “bu adam” dediği için 1.5 yıl hapis cezası aldığını,  yazar Mustafa İslamoğlu ile gazeteci Hakan Albayrak’ın bu kanundan hapis yattıklarını ve son olarak akademisyen Mümtaz’er Türköne hakkında da yine bu kanundan dava açıldığını dile getirdi.
Metin, “Bu paketle düşünceyi ifade özgürlüğünün önünü tıkayan Atatürk’ü Koruma Kanunu kaldırılmadığı sürece, bunu kullanan bir takım ulusalcı, statükocu mihraklar sayesinde davalar açılacak, mahkûmiyetler yaşanacaktır. 21. Yüzyıla yakışmayacak, bu çağdışı, 20. Yüzyıl kanunları AİHM’ye taşındığında, tekrar Türkiye aleyhine mahkûmiyetler oluşacak, tazminatlar ödenecektir. Hükümete bir insan hakları derneği olarak çağrıda bulunuyoruz. Akademisyenlerin, bilim adamlarının, insan hakları aktivistlerinin, yazarların mahkum olduğu, düşünceyi ifadenin önünde engel olan bu çağdışı kanunu da, 4. Yargı Paketi ile kaldırın” diye konuştu.
KAYSERİ
Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Tarım-Orman ve Çevre Çalışanları Birliği Sendikası (TOÇ BİR-SEN) Genel Başkanı Günay Kaya, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü talebiyle başlattıkları ‘’Özgürlük İçin 10 Milyon İmza’’ kampanyasına ilişkin, ‘’10 milyon imzada bu ülkenin sağcısının, solcusunun, liberalinin, muhafazakârının ve 75 milyonun ortak iradesi, ortak tepkisi var’’ dedi.
Memur-Sen Kayseri Şubesi’nin bir restoranda düzenlediği divan toplantısında konuşan Kaya, 14 Ocak’ta başlattıkları kamuda kılık kıyafet özgürlüğüne yönelik kampanyada 10 milyon imzayı aştıklarını söyledi. İmza kampanyasına tüm kesimlerden destek geldiğine dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti: ‘’Teşkilat mensuplarımız kampanya için ilçelerimize, köylerimize ve ülkenin her karış toprağına ulaştı. Köylü Mehmet amcadan, Ayşe teyzeden, esnaf Ahmet amcaya kadar herkes katkı verdi. Çok teşekkür ediyoruz. Bu kampanya büyük bir fedakarlıkla yürütüldü. Liberal yaşayan, sosyal demokrat değerler taşıyan insanlarımız bu kampanyaya yüzde 90 iştirak ettiler. 10 milyon imzada bu ülkenin sağcısının, solcusunun, liberalinin, muhafazakârının ve 75 milyonun ortak iradesi, ortak tepkisi var. Bunu görmek lazım. Bu sembolik rakamı milletin talebi patlattı, imza sayısı 10 milyonu geçti. Millet artık bu sorunu yaşamak istemiyor. Milletin evlatlarının boynunun büyük kalmasına millet razı değil. Kampanyanın ortaya koyduğu gerçek budur.’’
Kaya, 81 il teşkilatındaki imzaların Ankara’da toplanacağını ve gereğinin yapılması için Başbakanlığa iletileceğini sözlerine ekledi.
HERKESE TEŞEKKÜR
Memur-Sen Konfederasyonu Genel Merkezi Toplantı Salonu’nunda düzenlenen basın toplantısında konuşan Memur-Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kır ise, kampanya süresince STK’ların ve vatandaşların desteğiyle hedeflenen 10 milyon imzanın üstünde imza topladıklarını belirtti. Ankara için 700 bin imza hedefiyle yola çıktıklarını fakat daha fazla imza topladıklarını bildiren Kır, atılan her bir imzanın demokratikleşmenin önünü açtığını, kılık kıyafet özgürlüğü çekenlerin demokratikleşme adımlarını hızlandıracağını söyledi. Kampanyaya destek veren herkese teşekkür eden Kır, konuşmaların ardından Ankara genelinde toplanan imzaları Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kaytan’a teslim etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23