• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

7 kadından birinde görülüyor! Kadın sağlığına dair uyarılar: Dikkat basit bir sivilce demeyin!

Yeniakit Publisher
2024-09-12 17:41:00 - 2024-09-13 08:41:23
7 kadından birinde görülüyor! Kadın sağlığına dair uyarılar: Dikkat basit bir sivilce demeyin!

Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, Polikistik over sendromu (PCOS), hakkında ülkemizde her 5-7 kadından birinde bulunduğunu bildirdi.

Polikistik over sendromunun üreme çağındaki kadınlarda sıklıkla görüldüğünü söyleyen Kadın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, "Yumurtlama bozukluğuna, erkeklik hormonu olan androjen hormonlarının artışına ve yumurtalıklarda çok sayıda küçük kist oluşmasına neden olan bir hastalıktır. Ülkemizde her 5-7 kadından birinde görülen polikistik over sendromunda en sık karşılaşılan belirtiler adet düzensizliği, kısırlık, aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi, kilo alma ve zor kilo verme şeklinde görülmektedir" dedi. Polikistik over sendromu olan ve doğal yollarla çocuk sahibi olamayan hastaların tedavisinde ilk basamağın sağlıklı beslenme ve spor ile kilo verilmesini sağlamak olduğunu aktaran Doç. Dr. Tohma, "Sonraki adım olarak ise birtakım yumurtlama tedavileri uygulanmaktadır. Bu yaklaşımların doğrultusunda doğal yolla gebelik elde edemeyen hastalar için ise aşılama ya da tüp bebek tedavisi önerilmekte ve başarılı sonuçlar elde edilmektedir" diye konuştu.

"Kadınlar arasında PKOS veya yumurta tembelliği olarak bilinen polikistik over sendorumu üreme çağındaki kadınların yaklaşık yüzde 6-19'unda görülmektedir" diyen Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yusuf Aytaç Tohma, "Polikistik over sendromunun belirtileri yumurtlama bozukluğunun sonucunda meydana gelen adet düzensizlikleri ve kısırlık; erkeklik hormonlarının artmasına bağlı olarak meydana gelen aşırı tüylenme, sivilce artışı, saç dökülmesi ve insulin direncindeki bozukluğa bağlı olarak kolay kilo alımı ve zor kilo vermedir. Bu belirtiler yumurtalık rezervinin düşüklüğü nedeniyle adet düzensizliği olan ve kısırlık şikayetinde bulunan hastaların belirtileriyle karışmakla birlikte erkeklik hormonunun artışına neden olan herhangi bir farklı hastalık ile de karışabilmektedir. Adet düzensizliği olan, kolay kilo alıp zor kilo veren ve tüylenme artışı olan kadınların vakit kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum hekimine başvurması gerekmektedir. Polikistik over sendromunun tanısı hastanın adet düzensizliği, kısırlık, tüylenme artışı, yağlı cilt, sivilce, kolay kilo alımı gibi belirtilerinin olmasının yanı sıra yapılan ultrasonografik muayanede küçük ve birçok sayıda yumurtalık kistlerinin olması ile birlikte bazı hormon seviyelerine bakılarak konulmaktadır" ifadelerini kullandı.

KİŞİLER KİLO KONTROLÜNÜ SAĞLAMALI VE SAĞLIKLI YAŞAM ŞEKLİNE GEÇİŞ YAPMALIDIR

"Polikistik over sendromu hastalarında fazla kilo alımı ve zor kilo verme sık karşılaşılan bir durum olmakla beraber her hasta için aynı durum geçerli değidir" diyen Doç. Dr. Tohma, "Polikistik over sendromu olan kadınların büyük bir çoğunluğu hafif kilolu ya da kilolu olmasının temelinde artan insülin direnci rol oynamaktadır. Bu hasta grubunda ilk basamak tedavide kilo vermek olacaktır. Rutin beslenme programlarında lif ve protein bakımından zengin olan yiyeceklerin, glisemik indeksi düşük gıdaların yer alması gerekmektedir. Bunlara ek olarak işlenmiş gıdalardan da uzak durmaları önerilmektedir. Kilo kontrolünün yanı sıra gün aşırı spor yapılması ve sağlıklı yaşam şeklininin benimsenmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca polikistik over sendromu olan hastalarda kısırlık ve artan kiloya bağlı olarak yoğun stres ile depresyonun daha çok görüldüğü bilinmektedir. Bu nedenle gerekli görüldüğü takdirde psikoljik danışmanlık almaları faydalı olacaktır" diye konuştu.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23