• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

560. yıl coşkusu

Yeniakit Publisher
2013-05-29 21:55:00 - 2013-05-29 21:58:10
560. yıl coşkusu

İstanbul’un fethinin 560. yıldönümü kutlamaları, Fatih Camii avlusundaki Fatih Sultan Mehmet Türbesi ziyaretiyle başladı. İstanbul Valisi Mutlu, “Tarihimizle gurur duymamızı sağlayan atalarımıza ve ceddimize sonsuz rahmet ve minnetlerimizi bir defa daha i

İSTANBUL
İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümü dolayısıyla Fatih Camisi avlusundaki Fatih Sultan Mehmet Türbesi ziyaret edilerek dua edildi.
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Selamet, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, İl Müftüsü Rahmi Yaran, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir tarafından Fatih Sultan Mehmet’in türbesine çiçek konuldu.
Daha sonra Fatih Camisi imamı Osman Şahin’in fetih suresini okumasının ardından İl Müftüsü Rahmi Yaran tarafından dua edildi.
Ziyaretin ardından türbe çıkışında vatandaşlara Osmanlı şerbeti ve lokum ikram edildi.
“BU ŞEHRE HİZMET ETMEYİ
ONUR VE ŞEREF ADDEDİYORUZ”
Vali Mutlu, türbeden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Fatih Sultan Mehmet’i şükranla yâd ettiklerini söyledi.
İstanbul’un “cennet” şehir olduğunu ifade eden Mutlu, “Böylesine bir şehrin milletimize nasip olması da Allah’ın bir lütfudur. Bu şehrin güzelliğinin ve mukaddesatının kıymetini bilerek gayret ediyoruz. Bu şehre, bu şehrin insanına ve geleceğine sahip çıkma noktasında da hizmet etmeyi büyük bir onur ve şeref addediyoruz. Bugün bu onuru hissederek huzurdayız. Bu onuru bizlere hissettiren ve tarihimizle gurur duymamızı sağlayan atalarımıza ve ceddimize sonsuz rahmet ve minnetlerimizi bir kez daha ifade ediyoruz” diye konuştu.
560 FATİH SULTAN MEHMET
BİR ARAYA GELDİ
Öte yandan, İstanbul Valiliği tarafından, Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda İstanbul’un fethinin 560. yıldönümü dolayısıyla “Fethin 560. yılında, 560 Fatih, Sultan ve Mehmet” etkinliği düzenlendi.
İsimleri Fatih, Sultan ve Mehmet olan 560 lise öğrencisinin bir araya geldiği etkinliğe konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. İskender Pala, fetih ve Fatih Sultan Mehmet’le ilgili bilgiler verdi.
Pala, Fatih Sultan Mehmet’in sadece bir hükümdar olmadığını ve bilimin kendi çağındaki bütün kaynaklarını araştıran önemli bir bilim adamı ve mühendis olduğunu söyledi.
Fetihte surları yıkan meşhur topların mühendisliğini Fatih’in kendisinin yaptığını dile getiren Pala, “Yaptığı ufak bir buluş sayesinde topların soğuması 2 saate inmişti. Bu sayede beklenenden kısa sürede top atışı yapılıyordu. Bunu Bizanslılar hesaplayamadı ve surlarda açılan delikleri tamir etmeye yetişemediler. Fatih, fetihten sonra da bilime önem verdi ve ilk olarak bilim kurumları kurdu, medreseler açtı” diye konuştu.
Öğrencilere Fatih Sultan Mehmet’in hayatından örnekler vererek, tavsiyelerde bulunan Pala, şöyle devam etti: “Çok az gülerdi. Aklında daima bir mesele vardı. Atılgan ve girişimciydi. Bilimsel, sanatsal bilgileri takip eden bir insandı. Sizlerin de öyle olması lazım. O harita ile siz ekran ile çalışıyorsunuz. Fatih olmak için yapabileceğiniz çok şey var. Devamlı öğrenme isteği olan bir insandı. Harp sanatına meraklıydı. Harem dairesinde çok az vakit geçirirdi. Çok sabırlı bir kişilikti ve bir cihan devleti kurmanın peşindeydi ve de kurdu. Eğer sizler de onun ismini taşıyorsanız, böyle olmalısınız.”
Pala, Fatih Sultan Mehmet’in insanlık tarihinde hiç kimseyle kıyas edilemeyecek bir lider olduğunu dile getirerek, “Fatih, büyük Türk milletine bir armağan olarak yaratılmıştır. Onun bize armağan ettiği bu memlekette nefes alıyoruz. Onun adımlarının izlerine basıyoruz, sesini duyar gibi oluyoruz. 29 Mayıs İstanbul’un kendini kurtardığı tarihtir ancak İstanbul yeniden kendinin kurtarılmasına muhtaç hale geldi. Bunu yapacak olan da siz gençlersiniz ve o zemin var. Bunun imkanlarının fazlasıyla olduğu bir çağdayız. Türkiye’nin önü imkanlarla dolu. Biz size güveniyoruz. Türkiye’nin şu anda Fatih Sultan Mehmetlere ihtiyacı var” şeklinde konuştu.
Pala, konuşmasının sonunda Fatih Sultan Mehmet’le ilgili bir şiir okudu.
Etkinlikte İstanbul’un fethinin anlatıldığı sinevizyon gösterimi de yapıldı.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23