• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

52 milyon bugün sandık başında

Yeniakit Publisher
2014-03-30 04:48:00 - 2014-03-30 06:24:48
52 milyon bugün sandık başında

Türkiye; ülkenin huzur, barış, istikrar ve kardeşliğini temin etmek için bugün sandık başına gidiyor. 52 milyon 695 bin seçmenin oy kullanacağı yerel seçimlerde, 5 yıl süreyle görev yapacak yerel yönetimler belirlenecek...

HABER MERKEZİ - Türkiye bugün birkez daha mahalli yöneticileri belirlemek için sandık başına gidiyor. Seçmenler 81 ilde 194 bin 310 sandıkta il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimi için oy kullanacak.

OY SAATLERİNE DİKKAT

26 partinin yer aldığı seçimlerle, 5 yıl süre ile görev yapacak yerel yöneticiler belirlenecek. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te 07.00-16.00, bu illerin dışında kalan illerde ise 08.00-17.00 saatleri arasında oy verilebilecek.

ZARF VE PUSULALARA DİKKAT!

26 siyasi partinin yarışacağı seçimlerde vatandaşlar, üzerinde TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgelerle oy kullanabilecek. Seçmenin cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların kapalı oy verme yerine girmeden önce sandık kurulu başkanına teslim edilmesi gerekiyor. Bu cihazlar oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilecek.

Sandık başında biri başkan olmak üzere en az 4 kişi olacak. Sandık kurulunca verilen ve o seçim için düzenlenmiş biçim ve renkte olmayan, arkasında “Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu” filigramı ve sandık kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları ile hiçbir yerine “evet” mührü basılmamış, siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına “evet” mührü basılmış oy pusulaları geçerli sayılmayacak. Zarfların iki yüzü, oy pusulalarının bir yüzü mühürlü olacak.

Üzerinde yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler veya sayılar yazılmış, şekiller çizilmiş birleşik oy pusulaları geçerli kabul edilmeyecek. Zarfın içinde el ilanı, broşür ya da özel bir işaret, yazı, şekil taşıyan kağıt veya işaret amacı taşıyan herhangi bir madde çıkması halinde bu zarftan çıkan oy pusulaları hesaba katılmayacak.

NASIL OY KULLANILACAK?

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak. Oy pusulaları turuncu, mavi ve mor renkli zarflara konulacak.

Seçmenler oylarını il genel meclisi, belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı ve muhtarlıklar olarak sırasına göre kullanacak. Seçimde sırasına göre, il genel meclisi üyeliklerine ilişkin turuncu renkli birleşik oy pusulası turuncu renkli zarfa konulacak.

Belediye başkanlığına ilişkin mavi renkli birleşik oy pusulası, belediye meclis üyeliğine ilişkin sarı renkli birleşik oy pusulası ile büyükşehir belediye başkanlığına ilişkin beyaz renkli birleşik oy pusulası mavi renkli zarfa yerleştirilecek.

Köy seçimlerinde köy muhtarı ile köy ihtiyar meclisi üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası, mahalle seçimlerinde mahalle muhtarı ile mahalle ihtiyar heyeti üyelerinin birlikte yazılı olduğu oy pusulası da mor renkli zarfa konularak sandığa atılacak.

YASAKLAR 21.00’A KADAR SÜRECEK

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak. Radyolar ve her türlü yayın organlarınca saat 18.00’e kadar seçim ve seçim sonuçlarıyla ilgili haber, tahmin ve yorum yapılamayacak. Radyolarda ve her türlü yayın organlarında 18.00-21.00 saatleri arasında ancak YSK tarafından seçim ile ilgili verilecek haber ve tebliğler yayınlanabilecek. Bütün yayınlar saat 21.00’den sonra serbest olacak ancak YSK tarafından gerek görülmesi halinde saat 21.00’den önce de yayınların serbest bırakılmasına karar verilebilecek.

İÇKİ VE SİLAH YASAK

Seçim günü umuma açık yerlerde içki verenler, satanlar veya içenler, açık ya da kapalı şişelerde içki satanlar ve alanlar 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak. Eğlence niteliğindeki yerlerde sadece yemek verilebilecek. Bu yasaklar 24.00’a kadar devam edecek.

Silah taşıma yasağına aykırı hareket edenler hakkında, fiilleri daha ağır cezayı gerektiren bir suç oluşturmadığı takdirde 25 günden az olmamak adli para cezasına hükmolunacak. Seçim propaganda matbuatlarının yayınlanması veya ilanına mani olanlar ya da bunları tahrip edenler 3 aydan 6 aya kadar hapisle cezalandırılacak.

HUKUKÇULAR DERNEĞİ SEÇİM GÜVENLİĞİ İÇİN SANDIK BAŞINDA

ANKARA - Hukukçular Derneği, milletin tercihine sahip çıkmanın ve kullanılan oyların korunmasının zorunluluk olduğunu belirterek, Türkiye genelinde 81 il temsilciliği ve 3 bin avukat üye ve gözlemcileri ile oy kullanılan tüm sandıklara ve milli iradeye sahip çıkacaklarını bildirdi.

Hukukçular Derneği, dün bazı gazetelere “Milletin tercihine sahip çıkmak için sandık başındayız” başlığıyla verdiği ilanla, seçim günü sandık başlarında üyeleriyle görevde olacaklarını belirtti. Çok partili demokratik hayata geçişle birlikte Türkiye’nin her yapılan seçimde, seçim tecrübesini bir adım daha ileriye taşıyarak, milletin tercihini yönetime yansıtma imkan ve kabiliyeti bulduğu ifade edilen açıklama şöyle: “Türkiye üzerine karanlık oyunların oynandığı bu ortamda önümüzdeki seçimlerin bir provokasyon aracı haline getirilip, sandığa şaibe düşürülmesi ve sandıktan çıkan halkın tercihinin önüne geçilmesine yönelik gayret ve çalışmaların olduğu görülmektedir.

Sandıktan istediği sonucu alamayacağını düşünenler, 30 Mart seçimlerini kullanarak, Türkiye’de bir gerginlik ve kaos ortamı oluşturmaya, milletin iradesini hiçe sayarak, türlü şaibe, dedikodu ve oyunlarla millet egemenliğini askıya, milleti ise esir almaya tevessül etmektedirler.

Milletimizin tercihine sahip çıkmak için, kullanılan oyları korumak da bir zorunluluktur. Türkiye genelinde 81 il temsilciliğimiz ve 3 bin avukat üye ve gözlemcimiz ile oy kullanılan tüm sandıklara ve milli iradeye sahip çıkıyoruz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23