• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

33 bin öğretmen 28 Şubat mağduru

Yeniakit Publisher
2014-02-28 22:01:00 - 2014-03-01 08:40:39
33 bin öğretmen 28 Şubat mağduru

28 Şubat darbesinin 17. yıldönümünde Memur-Sen, ‘Rakamlarla 28 Şubat’ raporu hazırladı. Rapora göre; 1997-2003 tarihleri arasında 33 bin 271 öğretmen, kılık-kıyafet ve fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirdi. 3 bin 527 öğretmenin görevine son verildi.

MUHAMMET ERDOĞAN/ANKARA - Memur-Sen Konfederasyonu ‘Postmodern Darbe’nin 17. yıldönümünde ‘Rakamlarla 28 Şubat’ raporu hazırladı. Memur-Sen Konfederasyonu Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir’in açıkladığı rapora göre, 1997-2003 tarihleri arasında 33 bin 271 öğretmen, kılık-kıyafet ve fişlemeler nedeniyle disiplin soruşturması geçirdi. 3 bin 527 öğretmenin görevine son verildi. 11 bin 890 öğretmene kılık-kıyafet ve fişlemeler nedeniyle disiplin cezası verildi. 4 bin 625 Milli Eğitim Bakanlığı çalışanı istihbarat birimleri tarafından sözde irticayla ilişkilendirilerek fişlenip, yaklaşık 11 bin öğretmen ise istifa etmek zorunda bırakıldı.

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir raporu açıklamadan önce yaptığı konuşmada, “28 Şubat, sözde irticayla mücadele adı altında kendi meşruiyetini kendisi oluşturmaktaydı” diyerek “Sözde irtica ile mücadele, kişi ve kurumların temel hak ve hürriyetlerinin ihlalinin kılıfı ve bir tür dokunulmazlık kazanmak için benimsedikleri bir misyon hâline geldi” diye konuştu.

“MİLLET İRADESİ YOK SAYILDI”

Başkan Özdemir o süreçte yaşanan vahim durumları şu şekilde sıraladı: “Başörtülü kadınların eğitim, öğrenim ve çalışma hakları anayasal ve uluslararası sözleşmeler hiçe sayılarak ucube yönetmeliklerle engellendi. Sadece resmî kurumlarda çalışan başörtülü kadınların değil, örneğin özel dershanelerde, sürücü kurslarında öğretmenlik yapan kadınların da istihdam edilmemeleri için söz konusu kurumlara baskılar ve baskınlar yapıldı. Başlarını açan veya peruk takan kadınlar dahi disiplin cezaları almaktan, sürgünle cezalandırılmaktan, memuriyetten atılmaktan ve işlerini kaybetmekten kurtulamadı. Eşi ile işi arasında tercih yapmaya zorlananlardan bazıları başörtülü eşlerinden, bazıları geçimlerini sağladıkları işlerinden vazgeçmek durumunda kaldılar. Bugün hâlâ kesin sayısı bilinemese de çok sayıda erkek de, eşi başörtülü olduğu için veya sözde ‘irticai fikirleri ya da faaliyetleri’ nedeniyle işten atıldı ve cezalandırıldı. Milletin iradesi yok sayıldı, Meclis İç Tüzüğü bahane edilerek, başörtülü milletvekili Merve Kavakçı’nın şahsında millete had bildirilmeye çalışıldı.”

“NET SAYILARI BİLİNMİYOR”


Hazırladıkları rapor hakkında bilgi veren Safiye Özdemir, “Raporlaştırdığımız bu çalışmanın hareket noktası, 28 Şubat sürecinde hak ihlallerine uğrayan kamu görevlilerinin ve üniversite öğrencilerinin sayılarının ve ihlal türlerinin tespitiydi. Bu amaçla her kamu kurum ve kuruluşundan, 1997-2003 yılları arası sözde irtica, kılık-kıyafet gibi gerekçelerle disiplin soruşturması geçiren, disiplin cezası verilen, memuriyetten atılan, görev yeri değiştirilen kamu personeline ilişkin sayısal veriler talep ettik. Kamu kuruluşları bilgi ve belge vermede ketum davranmıştır. Bu sebeple sadece başörtülü olduğu ya da namaz kıldığı gerekçesiyle sözde irticacı olarak fişlenen, bu gerekçeyle disiplin soruşturmasına uğrayan, akabinde disiplin cezası alan ve uğradığı baskılar karşısında mesleğinden ayrılmak zorunda kalan kamu çalışanı sayısı, yine aynı şekilde okulunu bırakmak zorunda kalan üniversiteli sayısı hâlâ net olarak bilinmemektedir” diye konuştu.

HALKIMIZ CEVABINI VERDİ

“Bin yıl sürecek denilen 28 Şubat sürecine, halkımız gereken cevabı 2002 yılında vermiş, ilerleyen yıllarda, bu dönemde yaşanan hak ihlallerinin ve kayıplarının telafisi için bazı olumlu adımlar atılmıştır” diyen Safiye Özdemir, “ Öncelikle 2006 yılında çıkarılan disiplin affı ile o dönem atılan kamu görevlileri görevlerine geri dönmüştür. Geçen yıl çıkarılan 6495 sayılı Torba Kanun ile disiplin affına rağmen bugüne kadar atanamayanlar ve aday memurken görevine son verilenler de işine tekrar başlamıştır. Ancak geriye dönük haklar noktasında taleplerimiz olacaktır” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23