• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

3 maymunu oynadılar

Yeniakit Publisher
2014-11-04 08:05:00 - 2014-11-04 07:52:58
3 maymunu oynadılar

Anayasa Mahkemesi’nin ‘hak ihlali’ yönünde verdiği kararın ardından tahliye edilen 236 Balyoz sanığı dün yeniden yargılanmaya başlandı. Duruşmada tanık olarak dinlenilen emekli Org. Hilmi Özkök ve emekli Org. Aytaç Yalman, “Darbe planı ile ilgili bir duyum almadık. Bilgimiz yok... Basından duyduk” dediler.

İSTANBUL - Anayasa Mahkemesi’nin “haklarının ihlâl edildiği” yönünde verdiği kararın ardından tahliye edilen 236 Balyoz davası sanığının yeniden  yargılanmasına başlandı. Duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim  Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu  Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin  Alan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek’in de aralarında bulunduğu 202 tutuksuz sanık ile avukatları katıldı.
Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, bir saat ara verilmesinin ardından devam eden duruşmada, bir kez daha sanık ve avukat yoklaması yapıldı. Mahkeme Heyeti Başkanı Özlem Karaçam, duruşmanın, bu aşamadan sonra ses ve görüntülü  kaydedilmesini tutanağa yazdırdı.

ÖZKÖK DİNLENDİ

Tanık olarak dinlenilmesine karar verilen, makam aracı ve  korumalarıyla birlikte adliyeye geldiği görülen Genelkurmay eski Başkanı emekli Org. Hilmi Özkök, duruşma salonuna alındı. Kimlik tespiti yapılan Özkök’e, sanıkların isimlerinin okunması sırasında tanıdıklarına ‘evet’, tanımadıkları için ise ‘hayır’ cevabı verdi.

“DARBE DUYUMU ALMADIM”

Duruşmada, yemin ettikten sonra oturarak beyanda bulunan Özkök, soru sorulmasını istedi. Başkan Karaçam da “Öncelikle Suga, Oraj, Çarşaf ve Balyoz harekât planlarıyla ilgili bilginiz var mı? Bunu anlatın” dedi. Özkök, “Bu planların hiçbirini duymadım. Özellikle Balyoz kelimesi bana çok yabancı geldi. Ancak basından duydum. Darbe planı yapıldığına dair bir duyum almadım” dedi. 2003’te Genelkurmay Başkanı olduğunu hatırlatan Özkök, “O zaman darbe  planı yapıldığına dair bir duyum aldınız mı?” sorusuna karşılık da, “Darbe planı yapıldığına dair herhangi bir duyum almadım. Dedikodu mahiyetinde bilgiler  geliyordu” ifadelerini kullandı.

“İMZASIZ MEKTUPLAR GELİYORDU”

Mahkeme Başkanı Karaçam’ın, “Sanıklardan Çetin Doğan ifadesinde, ‘Özkök ile bir görüşme yaptım ve Özkök bana, orduda bazı kıpırdanmalar var, bu  nedir diye sordu. Ben de, bunlar dedikodu dedim’ beyanında bulunuyor, ne  diyorsunuz?” diye sorduğu Özkök, “Doğrudur. Doğrudan doğruya bunları kendisine sormayı yeğledim. Kulaktan gelen bilgiler vardı dedim” diye konuştu.

Hilmi Özkök, “Bu kulaktan dolma bilgileri kim getiriyordu size?” diye  sorulması üzerine de, “Basından duyuyordum. İmzasız mektuplar geliyordu. Askeriye dışından geliyordu bu mektuplar” ifadelerini kullandı.

YALMAN: BALYOZ’U BASINDAN ÖĞRENDİM

Duruşmada,  Özkök’ün  tanık olarak dinlenilmesinin ardından,  tanık eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli  Orgeneral Aytaç Yalman içeri alındı.  Özlem Karaçam, sanıklara isnat edilen suçu hatırlattığı Yalman’ı, bildiklerini dosdoğru söylemesi uyarısında bulunarak yemin  ettirdi.

Yemin etmesinin ardından Karaçam’ın “İddia edilen hareket planları hakkında bilginize başvuracağız. Bu planlar hakkında ne biliyorsunuz? şeklinde yönelttiği soruya Yalman, “Bu davayla ilgili, yani Balyoz davasıyla ilgili olarak size  söyleyebileceğim hususlar, ben Balyoz Planı ilgili hiçbir istihbarat almadım. Hiç belge ve bilgiye sahip değilim. Bu konuyu basına intikal ettikten sonra öğrendim. Ayrıca bu konuyla ilgili herhangi bir eylemim, bir girişimim, bir hareketin engellenmesi hususunda bir girişimim olmamıştır.”

Karaçam’ın, “Balyoz Planı dışında, ‘Oraj’, ‘Sakal’, ‘Çarşaf’ ve ‘Suga’ planlarını duydunuz mu?” şeklinde soru yönelttiği Yalman, “Hayır duymadım” cevabını verdi.

Cumhuriyet Savcısının “5-7 Mart 2013 tarihinde yapıldığı söylenen seminer sonrasında seminerde yapılan faaliyetlere ilişkin rapor size geliyor  muydu? şeklindeki sorusu üzerine Yalman, “Hayır bana intikal etmedi” dedi. Yalman, savcının, “Bu bilgiler 1. Ordu Komutanlığı kapsamında mı arşivleniyor?” sorusunu şöyle cevapladı: “1. Ordu Komutanlığı’nda da olabilir, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da olabilir ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Ancak katılamadım. Çünkü o  dönemde siyasi ve askeri yoğunluk vardı. Seminerin yapılması emrini ben verdim ancak katılamadım.”

Seminere ilişkin ses kayıtlarını kimden ve ne zaman öğrendiğinin sorulması üzerine ise Yalman, basından öğrendiğini söyledi.

Sanıklardan hiçbirinin  Özkök ve Yalman’a soru yöneltmemesi dikkat çekti. (A.A) 
 
TÜM SANIKLAR TAHLİYE EDİLMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi, 18 Haziran’da Balyoz Planı davasına ilişkin yapılan  230 bireysel başvuruyu birleştirerek tek dosya üzerinden incelemiş, dijital  deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar vermişti. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alınmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın ardından, Anadolu 4. Ağır Ceza  Mahkemesi de Balyoz Planı davasından hüküm giyen, cezaevindeki tüm sanıkların tahliyesini kararlaştırmıştı. Mahkeme heyeti ayrıca, sanıklar hakkında yargılamanın yenilenmesine hükmederek, sanıkların tutukluluk ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate  alındığında infazın devamının mağduriyete yol açacağı gerekçesiyle infazının  durdurulmasına karar vermişti. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23